Białko to podstawowy składnik budulcowy naszego ciała i stanowi jego 20%. Głównym jego źródłem są: mięsa, wędliny, sery, jaja, ryby, czyli pokarmy zwierzęce. Produkty roślinne zawierają mniejszą ilość tego makroskładnika. Pomimo pozornie popularnego statusu, nadal istnieje kilka mitów, które tworzą zamieszanie wokół białka w diecie. Tutaj obalimy 9 najpopularniejszych z nich.

Mit 1: Każde białko jest takie samo

Jakość białka zależy od jego zdolności do zapewnienia 8 niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Są one konieczne dla wzrostu, konserwacji i naprawy tkanek. Białko pochodzenia zwierzęcego są uważane za wysokiej jakości, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach. Poza tym białka różnią się budową i wielkością cząsteczek. Białko serwatkowe otrzymywane z serwatki przy produkcji sera jest idealne do stosowania podczas całego treningu, gdyż bardzo szybko zostaje strawione. Dzięki temu szybko uzupełnia braki powstałe w trakcie ćwiczeń. Inna odżywka białkowa będzie składała się z kazeiny, która zdecydowanie wolniej się wchłania. Zatem jest najlepsza do stosowania na noc.

Mit 2: Zbyt duża ilość białka obciąża nerki

O ile mówimy o osobie ze zdrowymi nerkami, nie ma potwierdzenia, że białko może je uszkodzić. Po spożyciu zostaje ono rozłożone na mniejsze cząsteczki – aminokwasy. Te z kolei zamieniają się w amoniak, a potem w mocznik, który jest wydalany za pomocą nerek. Istnieją badania potwierdzające, iż ilość spożywanego białka nie ma negatywnego wpływu na nerki.

Mit 3: Gotowanie białka zmniejsza jego wartości

Białko podczas gotowania przechodzi denaturację, jednak powoduje to jedynie zmianę konsystencji produktu. Produkty mięsne poddane obróbce termicznej zyskują na smaku i tracą niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Białka natomiast mimo zmian chemicznych nie tracą żadnych właściwości.

Mit 4: Białko gwarantuje utratę wagi

Jedzenie od 20 do 30 gramów białka w każdym posiłku może pomóc w utracie wagi poprzez zwiększenie uczucia sytości i zachowania masy mięśniowej podczas odchudzania. Co więcej trawienie posiłków wysokobiałkowych kosztuje dużo energii, która jest czerpana z tkanki tłuszczowej. Jednakże, zmniejszenie w diecie zawartości tłuszczu lub węglowodanów na rzecz białka może zakłócić równowagę organizmu.

Mit 5: Białko powoduje rozrost mięśni u kobiet

Chociaż białko jest niezbędne do uzyskania masy mięśniowej, sportowcy muszą spożywać wystarczającą sumę kalorii, by ułatwić przyrost masy ciała. Jest trochę prawdy w stosowaniu białek sojowych na przyrost mięśni u kobiet. Preparat ten w połączeniu z estrogenem daje lepsze efekty, niż w przypadku panów (testosteron), jednak nie jest to znacząca różnica i żadna z kobiet nagle nie stanie się posiadaczką szerokich ramion.

Mit 6: Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych nie potrzebują białka

Sportowcy wytrzymałościowi potrzebują więcej białka, niż ich koledzy trenujący bardziej statyczne dyscypliny. Białko może poprawić skuteczność treningu wytrzymałościowego i pomaga zmniejszyć ból oraz stan zapalny wynikający z rozkładu tkanki mięśniowej. Ponadto, dodanie do posiłku białka oraz węglowodanów może poprawić zdolność organizmu do magazynowania glikogenu w mięśniach. Warto także włączyć do diety aminokwasy rozgałęzione BCAA, które zmniejszają uczucie zmęczenia po treningu. Co więcej pozytywnie wpływają na potreningową regenerację tkanki mięśniowej.

Mit 7: Białko powoduje gazy

Białko samo w sobie nie powoduje gazów, jednak większość odżywek proteinowych powstaje z surowców mlecznych. Jak wiadomo niektóre osoby mają problem z przyswajaniem tego typu składników żywności. Na szczęście dieta powinna być bogata także w węglowodany, tłuszcze, warzywa i owoce, które zneutralizują działanie białek mlecznych.

Mit 8: Organizm nie jest w stanie przyswoić więcej niż 30 g białka

Stwierdzenie to jest nieprawidłowe, gdyż ilość przyswajanego przez organizm białka zależy od wielu czynników. Fakt jest taki, że trawienie białek trwa dłużej i wymaga większej ilości energii. Żadne z prowadzonych badań, w których badani spożywali w jednym oraz w czterech posiłkach taką samą ilość białka nie potwierdziło tego mitu.

Mit 9: Białko jest niebezpieczne dla dzieci

Dzieci, jak każdy inny organizm potrzebują białka. Badania pokazują, że nawyki żywieniowe, w których królują cukry i tłuszcze są zagrożeniem dla dzieci. Na etapie niemowlęctwa (pierwsze 18 miesięcy), organizm bardzo szybko rośnie i rozwija się. Jest to czas wzmożonego zapotrzebowania na białko, gdyż jest ono zużywane szybciej, niż kiedykolwiek będzie w przyszłości.

Brak głosów.
Proszę czekać...
Podziel się z innymi!Share on Facebook

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj