Cukier jest produktem powszechnie dostępnym i dodawanym do niemal wszystkich produktów spożywczych. Bardzo trafnie określany jest często mianem źródła pustych kalorii. Mimo wysokiej wartości energetycznej nie posiada wartości odżywczych. Obserwuje się znaczące zmiany w organizmie ludzkim spowodowane jego wysokim spożyciem, dlatego jest uważany za główna przyczynę chorób cywilizacyjnych. Światowa Organizacja Zdrowia uznaje za konieczne ograniczenie jego konsumpcji do minimum. Dlaczego warto go ograniczyć? Oto10 powodów, dla których warto wyeliminować cukier z diety.

1. Ogranicza odczuwanie smaków

Cukier ma bardzo charakterystyczny, łatwy do rozpoznania, intensywnie słodki smak, który maskuje pozostałe (np. ziół). Na pierwszy plan wybija się słodycz cukru, wobec czego mózg nie rejestruje innych doznań. Ogranicza odczuwanie smaków, dania wydają się mdłe, wobec czego odczuwamy potrzebę spożycia większej porcji i jemy łapczywie, by odczucie smakowe było silniejsze.

2. Cukier działa jak narkotyk

Jedząc coś słodkiego wzrasta poziom cukru, a wraz z nim uwalniana jest dopamina – neuroprzekaźnik aktywujący w mózgu ośrodek przyjemności. Równocześnie wzrasta jednak poziom insuliny, który równie gwałtownie obniża poziom cukru. Organizm zaczyna ponownie upominać się o kolejną dawkę cukru w efekcie czego powstaje błędne koło spożywania cukru. Mechanizm działania świadczy o tym, że cukier działa jak narkotyk i może podobnie jak narkotyki uzależniać.

3. Cukier powoduje gwałtowny spadek energii

Spożycie cukru powoduje jego krótkotrwały wzrost poziomu we krwi, co związane jest z dostaniem się do krwi najszybciej metabolizowanego paliwa dla organizmu. Im większy bodziec tym szybsza reakcja ze strony organizmu w postaci wyrzutu insuliny – trzustkowego hormonu obniżającego poziom cukru. Gdy sygnał jest zbyt silny insulina może zadziałać zbyt mocno i obniżyć poziom cukru znacznie poniżej normy. W efekcie, po spożyciu słodyczy dochodzi do silnego wzrostu energii, który w skutek działania insuliny spada. Powoduje gwałtowny spadek energii objawiający się znacznym osłabieniem.

4. Może wywołać cukrzycę typu II

Z czasem, gdy poziom insuliny utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi okres czasu, (co wiąże się z dużym spożyciem cukru przez długi okres czasu) receptory, do których przyłącza się insulina tracą na nią wrażliwość i dochodzi do wykształcenia insulinooporności. Może to wywołać cukrzycę typu II.

5. Cukier może powodować niedobory minerałów i witamin

Trawienie cukru wymaga dużej ilości witamin i minerałów. Ich zużycie tyczy się szczególnie wapnia, fosforu, chromu, ale również witamin z grupy B. Ponadto silnie zakwasza organizm, co powoduje wiele negatywnych skutków dla organizmu. Ciało ma jednak naturalny mechanizm zwiększający pH wewnątrz ustroju. Do tego celu potrzebuje jednak wapnia naruszając prawidłową jego zawartość w kościach. Cukier może powodować zauważalne niedobory minerałów i witamin, które powinny być regularnie uzupełniane w celu uniknięcia objawów hipowitaminozy.

6. Nadmiar cukru odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej

Cukier jest źródłem dużej ilości łatwo dostępnej energii. W niewielkiej ilości, gdy wzrasta jego poziom we krwi nie szkodzi, ponieważ jest zużywany na bieżąco zaspokajając aktualne potrzeby organizmu. Ponadto nasze ciało wykorzystuje go do uzupełnienia rezerw glikogenu mięśniowego i wątrobowego. Pojemność tych narządów jest jednak ograniczona, a ponieważ bieżące potrzeby zostały zaspokojone to nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej, cukry proste mają o wiele większą tendencję do odkładania się w postaci tłuszczu, dlatego spożywać należy go z rozwagą, gdyż jest głównym powodem nadwagi.

7. Przyspiesza psucie się zębów

Wysokie spożycie słodyczy sprzyja również rozwojowi próchnicy. Dzieje się tak, że względu na obecność w jamie ustnej naturalnej flory bakteryjnej. Niektóre z bakterii żywią się między innymi cukrem, który rozkładają do produktów o odczynie kwaśnym. Z kolei niskie pH powoduje naruszenie szkliwa zębów będącego najtwardszą tkanka organizmu stanowiąca ochronę zębów. Naruszenie tej bariery może skutkować rozwojem ubytku, który niekontrolowany systematycznymi wizytami u dentysty przechodzi w dalsze stadium – próchnicę. Przyspiesza w ten sposób psucie się zębów.

8. Cukier szkodzi urodzie

Cukier ma również negatywny wpływ na urodę. Cząsteczki glukozy mogą reagować z białkami obecnymi w skórze takimi jak np.: kolagen. Dochodzi do powstania wadliwych cząsteczek białka, które nie mogą zostać zastąpione cząsteczką o prawidłowej budowie. W efekcie utrudniona zostaje przebudowa i regeneracja skóry, a jej kondycja ulega znacznemu pogorszeniu. Według aktualnej teorii glikacji, cukier szkodzi urodzie, ponieważ stanowi jedną z głównych przyczyn starzenia się skory.

9. Utrudnia koncentrację

Pomimo że mózg potrzebuje glukozy do prawidłowego funkcjonowania to jego zbyt duże stężenie odbija się negatywnie na jego wydajnej pracy. W celu uzyskania dobrej koncentracji, skupienia należy utrzymać poziom cukry na stałym poziomie. U osób, które spożywają jego zbyt dużą ilość dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru, a następnie jeszcze gwałtowniejszego spadku. W efekcie dochodzi do rozdrażnienia, wahania nastrojów, a nawet stanów depresyjnych.

10. Wzmaga uczucie głodu

Po spożyciu dużej ilości cukru wzrasta jego stężenie we krwi. Gwałtowne zwiększenie jego poziomu powoduje wyrzut insuliny działającej w tym przypadku bardzo skutecznie i obniżającej poziom cukru poniżej normy. Niski poziom cukru we krwi daje z kolei sygnał do ośrodkowego układu nerwowego o koniecznym dostarczeniu kolejnej dawki w celu ponownego podniesienia jego poziomu.

Ocena: 4.4. Wg 7 głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj