Kawa uchodzi za jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a wszystko za sprawą wyjątkowego aromatu i powszechnie znanych właściwości pobudzających, które zawdzięcza kofeinie. Ze względu na spożywanie dużych ilości kawy obiektem zainteresowania stał się wpływ jej wpływ na stan ogólny człowieka. Jak się okazuje nie tylko pobudza, ale ma również dobroczynne działanie na nasze zdrowie dzięki bogactwu antyoksydantów. Oto 5 niespodziewanych korzyści picia kawy.

1. Kofeina zapobiega cukrzycy

Kofeina podnosi poziom insuliny, co wpływa na zdolność zapobiegania wystąpienia cukrzycy typu 2 u osób niedotkniętych tą chorobą. Niestety kofeina podnsi równocześnie poziom cukru i z tego powodu zalecana jest ostrożność w jej piciu u osób, u których cukrzyca jest już zdiagnozowaną jednostką chorobową. Dwubiegunowe działanie kawy wynika z tego, że zawarta w niej kofeina obniża wrażliwość komórek na insulinę, przez co w celu uzyskania tego samego efektu potrzebne jest jej wyższe stężenie. Z kolei silne antyoksydanty równoważą insulinooporność decydując o różnym wpływie kawy w zależności od wyjściowego stanu zdrowia. Kofeina zapobiega cukrzycy, ale nie leczy samej choroby.

Co więcej, należy pamiętać, że kawa traci swoje właściwości przeciwcukrzycowe w chwili, gdy dodajemy do niej dodatki takie jak cukier, słodziki czy bogatotłuszczowe mleko.

2. Kofeina pomaga zwalczać nowotwory

Regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty i opóźnić rozwój nowotworów innego rodzaju. Antyoksydanty i składniki przeciwzapalne mają korzystne działanie na nowotwory. Obniżona zostaje ilość podziałów komórek rakowych oraz maleje ilość zdrowych komórek obumierających w trakcie podziałów nowotworowych. Ponadto zawarte w kawie substancje hamują reakcje metylacji DNA – jest to biochemiczna zmiana przyczyzniająca się do ekspresji genów odpowiadających za tworzenie nowotworów. W taki sposób kofeina pomaga zwalczyć istniejący nowotwór, zahamować jego rozwój i zminimalizować ryzyko pojawienia się zmian.

3. Kawa pomaga osobom z dną moczanową

W dnie moczanowej, w celu zmniejszenia ryzyka pogorszenia stanu zdrowia, ważne jest utrzymanie poziomu kwasu moczowego we krwi na odpowiednio niskim poziomie. Kawa umożliwia poprawę stanu ze względu na zawartość silnego antyoksydantu – kwasu chlorogenowego. Zwiększa on czułość komórek na insulinę, więc poziom tego hormonu we krwi spada. Ze względu na ścisły związek insuliny z kwasem moczowym, wraz ze stężeniem insuliny spada również poziom kasu moczowego – głównej przyczyny dny moczanowej. Ponadto ze względu na to, że przyczyną korzystnego działania kawy jest kwas chlorogenowy, a nie kofeina, zarówno kawa bezkofeinowa jak i klasyczna przynosić będzie porównywalny efekt.

Kawa pomaga osobom z dną moczanową, ale u osób dotkniętych tą chorobą zaleca się ostrożność. Wynika to z budowy kofeiny. Ma ona strukturę podobna do substancji wykorzystywanej w leczeniu dny moczanowej i powoduje rozbijanie złogów. Efektem jest wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi i możliwe zaostrzenie objawów.

4. Kofeina zapobiega chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona objawia się zwyrodnieniem komórek nerwowych, co skutkuje między innymi charakterystycznym spowolnieniem ruchowym i sztywnością mięśniową. Objawy te biorą się z niedoboru dopaminy, która stanowi ważny neuroprzekaźnik wydzielany przez komórki nerwowe. Odpowiada on za motywowanie i motorykę. Niestety, w chorobie Parkinsona komórki nerwowe wydzielające dopaminę ulegają zwyrodnieniu.

Kawa działa tu poprzez receptor adenozynowy. Przyłączenie adenozyny wydzielanej wraz z zużyciem energii w organizmie hamuje wydzielanie dopaminy. W sytuacji, gdy do receptora, zamiast adenozyny, przyłącza się kofeina, dopamina bez przeszkód może być wydzielana, czego efektem jest pobudzenie i poprawa stanu ogólnego chorej osoby. Picie kawy zapobiega chorobie Parkinsona, opóźnia wystąpienie pierwszych objawów tego schorzenia, a także je łagodzi zwiększając komfort życia osób dotkniętych chorobą.

5. Kofeina pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej

Zwiększenie spożycia kofeiny może przyczynić się do spadku masy ciała poprzez wzrost termogenezy. Zwiększona zostaje podstawowa przemiana materii, co przekłada się na ilość kalorii spalaną nie tylko podczas wysiłku fizycznego, ale również podczas spoczynku. Na bieżąco dostarczana z pokarmem energia wykorzystywana jest to wytworzenia energii cieplnej, co przekłada się na wzrost temperatury ciała. Przy zachowaniu odpowiedniej diety, bilans końcowy jest ujemny, a organizm sięga do rezerw energetycznych zgromadzonych w tkance tłuszczowej. W taki sposób kofeina pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej stając się sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. O pozytywnych efektach działania kofeiny na redukcję tkanki tłuszczowej możecie również przeczytać w artykule Kofeina, a utrata wagi – 3 powody dlaczego kofeina może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej.

Podziel się z innymi!Share on Facebook

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj