Kreatyna jest chyba najbardziej znanym i najchętniej stosowanym środkiem, który pomoże nam w zwiększeniu siły i wspomoże rozrost mięśnia, gdy tego potrzebujemy. Dostępna na rynku w rozmaitych postaciach trafia do szerokiego grona użytkowników. Czy któraś z nich jest skuteczniejsza? Na co powinniśmy zwrócić uwagę?

Co to jest stabilność kreatyny?

Kiedy już zdecydujemy się na suplementację kreatyną, warto pójść nieco dalej i dowiedzieć się, co stanie się ze związkiem po jego spożyciu, gdy trafi do układu pokarmowego, którego zadaniem będzie rozlokowanie go po organizmie, gdzie będzie wykazywał swoje zadanie.

Jak wiadomo, w organizmie zachodzi szereg rozmaitych reakcji chemicznych. Jedne to lizy, inne to syntezy. Jedne niszczą, inne budują. Jak to zazwyczaj bywa, żeby coś powstało, inne musi się rozpaść. Stabilność kreatyny to poziom, w którym jest najbardziej odporna na działanie rozmaitych enzymów i związków. To okres czasu, w którym kreatyna się nie rozpada i nie ulega przemianom w inne związki, jak na przykład kreatynina, zaliczana do metabolitów i zupełnie dla nas nieprzydatna.

Dobra stabilność kreatyny jest kluczowa

Jeśli decydujemy się na suplementację to chcemy, by spożywana odżywka spełniała swoje działanie. Była dostarczana do mięśni i wykorzystywana przez ciało do celów, jakie zostały wyznaczone. Jeśli kretyna nie jest stabilna, ulega przemianie w kreatyninę. Ta z kolei zostaje wydalona. Oprócz tego, że wyrzucamy pieniądze w błoto, obciążamy też nerki i wątrobę, które muszą poradzić sobie z wydaleniem związku z organizmu.

Stabilność kreatyny jest więc rzeczą kluczową dla uzyskania jej działania. W przeciwnym razie na nic zda się jej spożywanie, nieważne o jakiej porze i w jakich ilościach, zwyczajnie się nam nie przyda.

Stabilność kreatyny w żołądku

Kreatyna, w zależności od formy, w jakiej jest przyjmowana, jest trwalsza, bądź łatwiej ulega rozkładowi. Działają na nią zarówno temperatura, jak i zmiany pH. Najbardziej destruktywną formą degradacji przyjmowanego przez nas związku jest jego cyklizacja. Kreatyna ulega przemianom do kreatyniny w kwaśnym środowisku panującym w żołądku. Niektóre badania wskazują jednak, że to pH poniżej 2,5, panujące w żołądku nie ma znacznego wpływu na unicestwienie związku. Nie ma jasnej odpowiedzi na pytanie jak bardzo destruktywnie wpływa na kreatynę jej wpadnięcie do żołądka. Badania nie są jednoznaczne, a nam przyjdzie wierzyć efektom, jakie przyniesione zostały sportowcom przez wiele lat użytkowania poszczególnych form.

Zróżnicowana stabilność kreatyny

Na rynku pojawiają się coraz to nowsze formy kreatyny. Pracujący nad jej właściwościami, stabilnością i przyswajalnością naukowcy starają się uzyskać jak najlepszy produkt. Uważa się, że nowsze generacje odżywek są znacznie lepsze i odróżniają się większą stabilnością. Jednak niektóre badania wskazują na to, że dotychczasowe formy tylko nieco odstają od nowszych konkurentów, a cena jaką przyjdzie nam zapłacić za produkt nowej generacji nie jest warta zaobserwowanych różnic. Decyzja należy więc do użytkownika i jego portfela.

Monohydrat kreatyny

Monohydrat kreatyny to najstarsza ze znanych form, stosowana od 1992 roku przez miliony użytkowników. Wciąż posiada szerokie grono wyznawców, jednak faktem jest, że przy współpracy z solą powoduje zatrzymanie znacznych ilości wody w organizmie, a zetknięcie z kwaśnym środowiskiem powoduje zmniejszenie dawki, jaka zostanie wchłonięta.

Jabłczan kreatyny

Z pewnością najbardziej łagodny dla układu pokarmowego związek powstały z połączenia kreatyny i dwóch bądź trzech cząsteczek kwasu jabłkowego, który zostanie wciągnięty do cyklu Krebsa. Wykazuje wysoką przyswajalność, a efekty uzyskane przy jego pomocy uważane są za lepsze niż w przypadku monohydratu. Nie spowoduje retencji wody w komórce.

Kre-alkalyn

Jeden z produktów nowszej generacji, który przyjmowany jest w mniejszych ilościach niż pozostałe formy. W tym przypadku uzyskiwany jest odczyn silnie zasadowy, co zapobiega dezaktywacji kreatyny przez zakwaszenie.

Fosforan kreatyny

Jest niemal gotową cząsteczką fosfokreatyny, która będzie brała udział w odtworzeniu ATP. Połączenie gwarantuje szybką syntezę związków i zmniejszone narażenie na działanie związków np. kwasów.

Orotan kreatyny

Większa dostępność dla układu pokarmowego, szybsze wchłanianie i mniejsze straty cennej substancji.

Chelat magnezowy kreatyny

Czyli kreatyna z magnezem, cechująca się wysoką przyswajalnością. Pomaga w syntezie ATP, uważana jest za cząsteczkę stabilną.

Cytrynian kreatyny

Kreatyna w połączeniu z kwasem cytrynowym wykazuje wysoką stabilność w środowisku kwaśnym. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Na rynku znajdziemy jeszcze więcej odmian, jednak, czy jedna jest dużo lepsza od drugiej? Producenci ścigają się w dodatkach, przyciągają naszą uwagę. Nie zgubmy się więc w gąszczu reklamy i postawmy na zdrowy rozsądek. Starsze czasem wcale nie znaczy gorsze.

Ocena: 5.0. Wg 1 głosu.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj