COLLAREGEN – KOMPLEKSOWA OCHRONA DLA PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA TWOICH STAWÓW. Największe postępy treningowe wynikają głównie z systematyczności szkolenia, które ze względu na swą częstość i sumaryczną wysoką intensywność, może powodować nadmierny mechaniczny ucisk na chrząstkę stawową i ścięgna, przez co zmieniać fizykochemiczne właściwości macierzy i w następstwie zaburzać dystrybucję czynników wzrostowych i substancji przeciwzapalnych, przyspieszając degradację tych tkanek. Z tego też powodu gros nacisku powinno obejmować stworzenie warunków żywieniowych (stosowanie zaawansowanej suplementacji) pozwalających zapobiegać uszkodzeniem aparatu ruchu, zwłaszcza chrząstki stawowej, ścięgien i mięśni, a także jak najszybszą regenerację, ewentualnych, powstałych dysfunkcji, mogących na długi okres wykluczyć zawodnika z treningów i zaważyć na jego całej karierze zawodowej Niewątpliwie wszelkie założenia takiego produktu spełnia: COLLAREGEN™ z Endurance Sport™ / Olimp Sport Nutrition®: Synergizm działania składników to jego największy atut. Zasadność wykorzystania każdej użytej do produkcji substancji aktywnej jest ugruntowana przekonywującymi faktami naukowymi. Kolagen w ilości potwierdzonej badaniami klinicznymi. Wyniki badań klinicznych dowodzą, iż spożywanie dziennie 10 g farmaceutycznej czystości hydrolizatu kolagenu redukuje odczucie bólu u pacjentów z osteoporozą stawu biodrowego czy kolanowego. Dodatkowo suplementowanie hydrolizatu kolagenu, wydaje się mieć hamujący wpływ na rozpad chrząstki stawowej. Autorzy badania uwidaczniają tym samym działanie prewencyjne tego składnika w rozwoju dysfunkcji aparatu ruchu. Inne, bardzo obszerne badanie kliniczne przeprowadzone na aktywnie trenujących sportowcach, potwierdziło, iż spożywanie przez 24 tygodnie 10 g wysokiej jakości hydrolizatu kolagenu skutkuje poprawą kondycji stawów. Obserwowano znaczące zmniejszenie bólu doświadczanego przez osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe. Mangan w formie doskonale przyswajalnego chelatu aminokwasowego Albion®. Badania naukowe dowodzą(4), iż najwięcej tego pierwiastka znajduje się właśnie w chrząstce stawowej, co może sugerować jego istotny wpływ na budowę i prawidłowe funkcjonowanie tej tkanki. Niezależne, najnowsze wyniki doświadczeń dowodzą(5), że mangan zwiększa adherencję komórek mezenchymatycznych, promując tym samym syntezę macierzy chrząstki stawowej na jej wczesnych etapach. Miedź w formie doskonale przyswajalnego chelatu aminokwasowego Albion®. Zaawansowane eksperymenty naukowe prowadzone na kulturach tkankowych ludzkich chondrocytów(6) potwierdzają funkcję miedzi, jako pozytywnego regulatora procesów tworzenia kolagenu przez komórki chrzęstne. PureWay-C® – witamina C mikrokapsułkowana woskami roślinnymi zwiększającymi jej biodostępność. Podobnie, jak w przypadku poprzednich składników badania naukowe bezsprzecznie dowodzą(7) szczególnej roli kwasu askorbinowego w zapobieganiu morfologicznym i biochemicznym zmianom degeneracyjnym komórek chrzęstnych, wywołanych nadmiernym obciążeniem mechanicznym. Tym samym odpowiedni poziom witaminy C wydaje się poprawiać sprawność funkcjonalną chrzęstnej tkanki stawowej. Każdy z wymienionych składników jest niezbędny do utrzymania prawidłowej funkcji chrząstki stawowej, a w ilościach deficytowych w diecie stanie się czynnikiem limitującym równowagę biomechaniczną chrząstki. Zasadnym jest wiec, aby suplementować wszystkie z wymienionych składników jednocześnie, wykorzystując w ten sposób synergizm ich działani a. Nabiera to szczególnego znaczenia w przypadku osób permanentnie przeciążających aparat ruchu, do których niewątpliwie możemy zaliczyć osoby aktywnie fizycznie, szczególnie uprawiające sporty wytrzymałościowe, zarówno wyczynowo jak i rekreacyjnie.

Skład (1 porcja): Kolagen 5 g, Witamina C (PureWay-C®) 40 mg, Chelat aminokwasowy manganu Albion® 1,9 mg, w tym: mangan 0,3 mg, Chelat aminokwasowy miedzi Albion® 1,5 mg, w tym: miedź 150 μg
Składniki: hydrolizat kolagenu; kwas jabłkowy, kwas cytrynowy – regulatory kwasowości; maltodekstryna, aromaty, mikroenkapsułowany kwas L-askorbinowy (PureWay-C®) – wit. C, cyklaminian sodu, sukraloza – substancje słodzące, diglicynian manganu (chelat aminokwasowy manganu), diglicynian miedzi (chelat aminokwasowy miedzi), barwnik: ryboflawina, beta-karoten (dla smaku pomarańczowego), ryboflawina (dla smaku cytrynowego), koszenila (dla smaków: grejpfrutowego i wiśniowego).

Sposób użycia: 1-2 porcje dziennie pomiędzy posiłkami. 1 porcję (5,5 g proszku – 18 jednostek = ½ miarki = 1 łyżka stołowa) rozpuścić w 100 ml wody. Spożyć zaraz po przygotowaniu.

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj