Chela-Ferr™ Med  jest produktem o wysokiej zawartości (30 mg elementarnego żelaza) najlepiej przyswajalnego żelaza w formie chelatu aminokwasowego (diglicynian żelaza) – Ferrochel®, przeznaczony do stosowania w sytuacjach wysokiego zapotrzebowania organizmu na żelazo. Co to jest Ferrochel®? Ferrochel® to opatentowana forma żelaza niehemowego w postaci chelatu aminokwasowego – diglicynianu żelaza (II), o biodostępności i tolerancji zbliżonej do żelaza hemowego. W diglicynianie żelaza jon żelazawy (Fe2+) został połączony z dwoma cząsteczkami aminokwasu – glicyny. Jego zaletą jest przede wszystkim znaczący wzrost biodostępności z jednoczesną redukcją podrażnień żołądka, a także brakiem niepożądanych interakcji z innymi składnikami żywności. Dzięki swej budowie chemicznej diglicynian żelaza jest rozpoznawany przez organizm jako dipeptyd i wchłaniany aktywnie w innych częściach przewodu pokarmowego, niwelując efekt oddziaływania z innymi minerałami (podanych w formie nieorganicznej) czy składnikami żywności w przewodzie pokarmowym. Bezpieczeństwo Ferrochel®: Ferrochel® – aminokwasowy chelat żelaza ALBION® otrzymał od FDA (Amerykańskiego Departamentu Zdrowia) certyfikat produktu Powszechnie Uznanego za Bezpieczny – GRAS (z ang. Generally Recognized As Safe). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA (The European Food Safety Authority) uznał Ferrochel za bezpieczny i biodostępny, wpisując go na listę substancji dozwolonych do środków specialnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety na podstawie wydanej pozytywnej opinii Panelu Naukowego Komisji Europejskiej Ferrochel® otrzymał także numer rejestracyjny Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego CAS – przyznawany wyłącznie cząsteczkom posiadającym dokładnie zdefiniowaną i reprodukowalną strukturę, która musi być potwierdzona wynikami analiz laboratoryjnych (TRAACS® FTIR) Ferrochel® ponadto posiada certyfikaty: wegetariański, koszerności (Kosher-Parve) oraz GMO-Free. Jak działania Chela-Ferr™ Med? Przyswajalność minerałów, w postaci związków nieorganicznych, w jelicie cienkim jest na niskim poziomie, gdyż ładunek jonu minerału, pH środowiska przewodu pokarmowego, ograniczona powierzchnia wchłaniania jelitowego oraz obecność innych składników oddziałujących z jonami podawanych minerałów znacznie obniża ich jelitową absorpcję. Poza tym proces naturalnej chelatacji, niezbędny do przyswojenia jonów minerałów, jest wydłużony w czasie, przez co mało efektywny, biorąc pod uwagę fakt ciągłego przemieszczania się treści pokarmowej do dalszych odcinków układu trawiennego, a tym samym zawartych w treści pokarmowej minerałów. Żelazo zawarte w Chela-Ferr™ Med występuje w formie związanej z aminokwasem, wskutek czego powstały kompleks chelatowy, rozpoznawany jest przez organizm jako dipeptyd i aktywnie wchłaniany do płynów ustrojowych w jelicie czczym i krętym. Minerał jest tym samym „przemycany” do krwi wewnątrz struktury tworzonej przez dwie glicyny, będąc całkowicie odseparowanym od, ewentualnego niekorzystnego, oddziaływania z innymi składnikami żywności, w tym mikroskładnikami w formie jonowej. Jakie preparaty żelaza są najefektywniej wykorzystywane przez organizm? Żelazo jest ogólnie składnikiem słabo przyswajalnym, stąd w procesie suplementacji powinno się stosować formy żelaza o najwyższym stopniu biodostępności. Obecnie najbardziej efektywnym rodzajem suplementu jest żelazo w postaci chelatu aminokwasowego Albion®, którego przyswajalność jest wielokrotnie wyższa niż tego pochodzącego z typowych preparatów żelaza. Jest to zarazem najbardziej bezpieczna forma żelaza, jaką obecnie oferuje rynek suplementów. Żelazo zawarte w Chela-Ferr™ Med to: chelat aminokwasowy o strukturze potwierdzonej naukowo opatentowaną metodą FTIR TRAACS®, najwyższa biodostępność w odróżnieniu od innych form żelaza, bezpieczne działanie, lepsza tolerancja, redukcja efektów ubocznych, brak interakcji z witaminami i minerałami co potwierdzono w wieloletnich badaniach klinicznych. Ponadto posiada: certyfikat GRAS (Powszechnie Uznany za Bezpieczny) przyznany przez FDA pozytywną opinię EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) Jakie skutki może mieć niedobór żelaza w organizmie? Żelazo jest przede wszystkim potrzebne do wytwarzania czerwonych krwinek. Deficyt tego pierwiastka w ustroju człowieka daje o sobie znać bardzo szybko. Charakterystyczne objawy to osłabienie fizyczne, zakłócenie snu, spadek sprawności intelektualnej i psychicznej, obniżenie odporności. Z problemem niedoboru żelaza borykają sie najczęściej kobiety w wieku rozrodczym, kobiety ciężarne, nastolatki oraz ludzie starsi. Niski poziom żelaza w ich organizmach jest dość powszechny i staje się czynnikiem etiologicznym rozwoju anemii. Chela-Ferr™ Med przeznaczony jest do postępowania dietetycznego ze wskazaniami lekarskimi dotyczącymi stosowania w: okresie zwiększonego zapotrzebowania na żelazo: ciąża i laktacja, obfite krwawienia menstruacyjne, regularne krwiodawstwo, intensywne uprawianie sportów, dzieci i młodzież w okresach intensywnego wzrostu, zmniejszonym wchłanianiu żelaza (towarzyszącym m. in. celiakii), – anemii z niedoboru żelaza, niedoborach żelaza spowodowanych brakiem łaknienia, stosowaniem diet wegetariańskiej, odchudzającej, makrobiotycznej, chemioterapii i okresie okołooperacyjnym, syndromie zmęczonych nóg (RLS), zespole nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD).

Wartość odżywcza 1 kapsułka: Wartość energetyczna 1,4 kcal / 5,8 kJ Białko 0,17 g Węglowodany 0,18 g Tłuszcz 0 g Chelat aminokwasowy żelaza Ferrochel® TRAACS® 150 mg w tym: Żelazo 30 mg

Sposób użycia: 1 kapsułkę dziennie (porcja preparatu proponowana do spożycia) połknąć po posiłku, popijając dużą ilością wody albo zawartość kapsułki dodać do pożywienia lub rozpuścić w wodzie lub soku i wypić. W poszczególnych przypadkach lekarz może zalecić inną porcję preparatu.

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj