Doskonale znane jest oczyszczające i odkwaszające działanie kapusty. Czy może mieć jeszcze inne właściwości lecznicze? Okazuje się, że tak. To wszystko dzięki witaminie U, odkrytej w połowie XX wieku. Jej właściwości zdrowotne są wręcz zaskakujące. Jakie korzyści przynosi? Czy picie niepozornego soku z kapusty, źródła nieznanej witaminy U, faktycznie działa tak dobrze?

Krótka historia witamy U

Witamina U, inaczej L-metylo-metionino-sulfonian, po raz pierwszy została wyizolowana z surowych liści kapusty w 1966 roku. Zwolennicy witaminy, pochodnej aminokwasu metioniny, posiłkują się jednak dowodami na jej działanie. Jednym z nich jest niezwykła historia Jaya Kordicha.

  • W latach pięćdziesiątych Kordich pracował z dr Cheney, lecząc wrzody żołądka i dwunastnicy przy pomocy soku z kapusty białej (leczył w ten sposób między innymi ówczesnych więźniów Alcatraz).
  • Wynik tej metody był niezaprzeczalny – u niektórych wrzody znikały w ciągu tygodnia, u innych dolegliwości bólowe znacząco się zmniejszały.
  • U Kordicha wykryto guza pęcherza moczowego. Lekarz zalecił mu picie soków owocowo-warzywnych. Po pewnym czasie chory rozprawił się z rakiem bezpowrotnie.

Warzywa i owoce, a także robione z nich soki mają ogromne wzięcie. Żadna dieta nie może obyć się bez ich udziału.

Działanie witaminy U

Jak działa tajemnicza witamina U, zawarta w soku z kapusty?

  • Działa ochronnie na błonę śluzową układu pokarmowego.
  • Może zapobiegać wrzodom żołądka i dwunastnicy, chroniąc komórki.
  • Poprawia wygląd i funkcjonowanie skóry.
  • Liście z kapusty od lat stosowane są na wszelkiego rodzaju rany, owrzodzenia, ukąszenia i oparzenia.
  • Świetnie sprawdzają się przy podrażnieniach podczas laktacji.
  • Witamina U, zawarta w soku z białej kapusty (również kiszonej) stymuluje wzrost komórek w ludzkiej skórze – przyspiesza gojenie się ran.
  • Sok z kiszonej kapusty wykazuje również działanie przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.

Przemysł kosmetyczny i estetyczny szybko wykorzystał właściwości witaminy U, dlatego stała się ona bazą kosmetyków i zabiegów upiększających. Jest to naturalny sposób na zapobieganie starzeniu się skóry i zapewnienie jej zdrowego, promiennego wyglądu. Nic tak korzystnie nie podziała na skórę dojrzałą i podrażnioną jak tradycyjne okłady z kapusty.

Sok z białej kapusty na odchudzanie

Okazuje się, że sok z białej – surowej i kiszonej – kapusty może stać się doskonałym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Dlaczego?

  • Sok, szczególnie z kapusty kiszonej, może zmniejszać wchłanianie tłuszczów do organizmu.
  • Dostarcza również wielu korzystnych szczepów bakterii, które świetnie oddziałują na układ trawienny. Jego prawidłowe działanie jest jednym z bardziej istotnych elementów redukcji tkanki tłuszczowej.
  • Sok z białej kapusty znakomicie oczyszcza organizm, usuwając toksyny i niwelując skutki działania wolnych rodników. Nie bez powodu dieta kapuściana przez wiele lat biła wszelkie rekordy popularności.

Jeśli chcesz zdrowo i skutecznie schudnąć, wypróbuj sok z białej i kiszonej kapusty. Odchudzanie stanie się przyjemniejsze, ponieważ sok ten ma również wiele walorów smakowych. Włączenie go do codziennej diety pozwala na szybsze uzyskanie szczupłej sylwetki.

Który sok z kapusty wybrać?

Sok z kiszonej, jak i surowej kapusty, ma doskonały wpływ na kondycję, zdrowie i samopoczucie ćwiczącego. Sok z kiszonej kapusty można znaleźć na sklepowych półkach, bądź można przygotować go samodzielnie. Z całą pewnością warto wprowadzić kapustę do swojej codziennej diety. Może być gotowana, w postaci dań jednogarnkowych i surówek. Sposobów na dostarczenie witaminy U jest cały ogrom.

Rating: 5.0/5. Wg 1 głosu.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj