WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Probiotyki, prebiotyki, maślan sodu – co na zdrowe jelita?

probiotyki prebiotyki maślan sodu

Istnieje powiedzenie, że jelita są drugim mózgiem organizmu. Genezą powstania tego powiedzenia jest fakt, że od prawidłowej pracy mikrobioty jelitowej zależy wiele funkcji i procesów zachodzących w organizmie. W utrzymaniu zdrowia jelit pomocna jest suplementacja probiotykami i prebiotykami. W jaki sposób efektywnie wesprzeć pracę układu pokarmowego?

Dlaczego zdrowe jelita to fundament dobrego samopoczucia?

W naszym układzie pokarmowym zachodzi wiele procesów, które mają znaczący wpływ na trawienie, odporność organizmu i nastrój. Duży w tym udział mikrobioty jelitowej, w której żyją tzw. „dobre bakterie”. Odpowiadają one za rozkład pokarmów i wchłanianie mikroelementów. Szacuje się, że aż do 80% komórek odpornościowych znajduje się w okolicach jelit.

trec maślan sodu

Jedną z ról mikrobioty jelitowej jest wsparcie bariery jelitowej, która odpowiada za ochronę układu pokarmowego przed przenikaniem wirusów i toksyn do krwiobiegu. Dodatkową zaletą dbania o dobry stan jelit jest zapobieganie rozwojowi chorób autoimmunologicznych i infekcji jelitowych.

Badania wykazały, że nasze jelita są połączone osią jelitowo-mózgową. W ten sposób przekazywane są sygnały nerwowe, hormonalne i immunologiczne w obu kierunkach. W mikrobiocie jelitowej wytwarzana jest serotonina, dopamina i neuroprzekaźnik GABA, które mają kluczowe znaczenie w kontekście samopoczucia. Zaburzenia pracy jelit mogą prowadzić do spadku nastroju, stanów lękowych czy nawet depresji [1].

Kup maślan sodu marki Trec w sklepie Budujmase.pl

Probiotyki – dobre bakterie dla jelit

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które w znacznym stopniu odpowiadają za zdrowie jelit, a tym samym przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Działanie probiotyków polega m.in. na odbudowie flory bakteryjnej i ochronie organizmu przed patogenami. Probiotyki możemy dostarczyć wraz z pożywieniem, takim jak: fermentowany nabiał, kiszonki, itp. Coraz częściej możemy wesprzeć organizm poprzez suplement diety, który zawiera konkretny szczep probiotyczny.

Popularnym szczepem probiotycznym, który możemy dostarczyć w postaci produktu spożywczego lub suplementu diety jest Lactobacillus, czyli pałeczki kwasu mlekowego. Jest to szczep występujący głównie w jelicie cienkim obniżający jego pH. Wspiera zdrowie jelit poprzez ograniczenie rozwoju szkodliwych bakterii. Lectobacillus wspomaga także trawienie laktozy, co ma istotne znaczenie dla osób z nietolerancją. Podobnie jak inne szczepy wspiera barierę jelitową oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Przykładowe szczepy z rodziny Lactobacillus to:

  • rhamnosus GG,
  • acidophilus.
  • plantarum

Bifidobacterium to szczep probiotyczny znajdujący się w jelicie grubym. Odpowiada za rozkładanie błonnika i wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Działa przeciwzapalnie wspierając układ odpornościowy.

Esencja Probiotyczna 400mlEsencja Probiotyczna 400ml

Esencja Probiotyczna 400ml

99.99 zł
Kup produkt
Probiotic 10 100 Bilion 30kaps.Probiotic 10 100 Bilion 30kaps.

Probiotic 10 100 Bilion 30kaps.

61.99 zł
Kup produkt
Psychobiotyk - probiotyki na oś mózgowo-jelitową - 20kaps.Psychobiotyk - probiotyki na oś mózgowo-jelitową - 20kaps.

Psychobiotyk - probiotyki na oś mózgowo-jelitową - 20kaps.

31.99 zł
Kup produkt

Dużą zaletą szczepu Bifidobacterium jest hamowanie wzrostu bakterii gnilnych oraz patogenów [2]. Najpopularniejszymi szczepami są:

  • Bifidobacterium bifidum,
  • Bifidobacterium longum,
  • Bifidobacterium lactis.

Innymi rodzajami szczepów, które są pomocne w kontekście funkcjonowania układu pokarmowego są:

  • Saccharomyces boulardii,
  • Streptococcus thermophilus,
  • Enterococcus faecium.

Sprawdź także: Probiotyki i prebiotyki w diecie sportowca – jak wspierają regenerację?

Prebiotyki – pożywka dla mikrobioty

Prebiotyki to rodzaj niestrawionych składników pokarmowych, które mają korzystny wpływ na bakterie jelitowe. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikrobioty jelitowej wspierając trawienie, odporność czy też zdrowie psychiczne. Dobrym przykładem prebiotyków jest błonnik, czyli resztki węglowodanów złożonych, które nie zostały strawione w układzie pokarmowym. Błonnik dzielimy na błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny.

Niestrawione resztki trafiają do jelita grubego, gdzie stają się pożywką dla szczepów bakterii probiotycznych. Innym przykładem błonnika rozpuszczalnego jest inulina. Dobrym źródłem inuliny jest cykoria, topinambur, czosnek czy cebula.. Stanowi ona pożywkę dla bakterii typu Bifidobacterium. Inulina wspiera wchłanianie niektórych minerałów, takich jak wapń i magnez, reguluje wypróżnienia, zwiększa ilość dobrych bakterii czy obniża poziom trójglicerydów i glukozy.

Krótkimi łańcuchami o działaniu prebiotycznym są fruktooligosacharydy (FOS) występujące m.in. w bananach, szparagach czy pszenicy. Podobnie jak inulina, stymuluje wzrost korzystnych bakterii i ograniczają rozwój patogenów. Równoczesne dostarczenie prebiotyków i probiotyków tworzy tzw. synbiotyki. W ten sposób możemy zauważyć bardziej efektywne działanie pod kątem komórek nabłonka jelitowego i jelit. Prebiotyki odżywiają probiotyki umożliwiając im wzrost i aktywność.

Synbiotyki wykazują pozytywne działanie w przypadku zespołu jelita drażliwego poprzez łagodzenie objawów choroby. Wzmacniają także odporność i odbudowują florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyku [3].

Zobacz: Probiotyki na jelita – jakie wybrać i jak stosować?

Maślan sodu – wsparcie dla bariery jelitowej

Jednym z produktów, które są znaczącym wsparciem w kontekście zdrowia jelit jest maślan sodu. Jest to główny metabolit bakterii jelitowych. Odpowiada za szczelność bariery jelitowej, odporność i kondycję skóry.

Maślan sodu (sól sodowa kwasu masłowego) tjest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym (SCFA), który powstaje w naturalny sposób w jelicie grubym. Wytwarzany jest w procesie fermentacji błonnika lub innych prebiotyków poprzez bakterie probiotyczne. Maślan sodu występuje także w postaci suplementu diety, który wspiera zdrowie jelit na kilku poziomach:

  • odżywia enterocyty,
  • wpływa na regenerację błony śluzowej,
  • wzmacnia połączenie między komórkami,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zmniejsza stres oksydacyjny.

Maślan sodu redukuje także stany zapalne w organizmie, przez co łagodzi choroby i niedoskonałości skóry. Wpływa także na równowagę hormonalną, dzięki czemu niweluje zmiany, które bardzo często pojawiają się na skórze.

Poznaj: Najlepszy maślan sodu – jaki wybrać?

Maślan Sodu SR Forte 90 kaps.Maślan Sodu SR Forte 90 kaps.

Maślan Sodu SR Forte 90 kaps.

44.99 zł
Kup produkt
Maślan Sodu Sodium Butyrate 500 90kaps.Maślan Sodu Sodium Butyrate 500 90kaps.

Maślan Sodu Sodium Butyrate 500 90kaps.

49.99 zł
Kup produkt
Maślan Sodu SR 90kaps.Maślan Sodu SR 90kaps.

Maślan Sodu SR 90kaps.

39.99 zł
Kup produkt
maślan sodu

Jak łączyć probiotyki, prebiotyki i maślan w suplementacji?

Aby jak najbardziej efektywnie wpłynąć na poprawę pracy jelit i regenerację błony śluzowej, warto włączyć komplementarną suplementację maślanem sodu, probiotykami i prebiotykami. Każdy z wymienionych składników odżywczych pełni inną rolę w kontekście zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Rolą probiotyków jest dostarczenie dobrych bakterii, które zasiedlają jelita i walczą z patogenami nie dopuszczając do chorób zapalnych jelit. Probiotyki wspierają także trawienie i odporność.

Prebiotyki pełnią rolę pożywienia dla probiotyków wspierając ich żywotność i aktywność. Synergiczne działanie probiotyków i prebiotyków tworzy tzw. synbiotyk, który zwiększa efektywność od kątem wsparcia zdrowia układu pokarmowego.

Maślan sodu wpływa na uszczelnienie jelit, odbudowę mikroflory jelitowej, wpływa na regenerację błony śluzowej, pozytywnie oddziałuje także na stany zapalne w układzie pokarmowym [6].

Połączenie trzech produktów, które wpływają na równowagę mikrobioty ma zastosowanie w przypadku:

  • zakończonej antybiotykoterapii,
  • przy zespole jelita drażliwego (IBS)
  • schorzeń przewodu pokarmowego,
  • problemów skórnych.

Nową formą suplementacji, która wzmacnia barierę jelitową są mikropeletki. Są to małe kapsułki z maślanem sodu, które chronią przed działaniem kwasu żołądkowego. Wyróżniają się doskonałą stabilnością i równomiernym uwalnianiem składników odżywczych w jelicie grubym.

Warto wiedzieć: Naturalny dobry probiotyk – jak wzmocnić odporność dietą?

typy kolagenów

Podsumowanie – zdrowe jelita to zdrowy organizm

Zdrowie jelit i suplementacja odpowiednimi produktami wpływa nie tylko na redukcję stanów zapalnych i zniwelowanie dyskomfortu jelitowego, ale podnosi także komfort życia poprawiając samopoczucie. Jeśli zależy Ci na szybkich i maksymalnych efektach, warto skupić się na suplementacji probiotykami, prebiotykami i maślanem sodu. Ma to na celu działanie profilaktyczne, a w przypadku pojawienia się niektórych chorób zapalnych jelit, np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego przyczyni się do szybszego powrotu do zdrowia.

Duże znaczenie ma także zbilansowana dieta bogata w błonnik i żywe kultury bakterii. Znajdziemy jest w fermentowanym nabiale czy kiszonkach. Naturalne źródło probiotyków poprawia równowagę mikrobioty i wpływa na właściwą pracę układu pokarmowego. W kontekście zróżnicowanej diety duże znaczenie ma także podaż błonnika, który pełni rolę pożywki dla probiotyków.

Czytaj także: Probiotyki – brać czy nie?

Bibliografia:
[1–6] EFSA & NCBI: Studies on probiotics, butyrate, and gut barrier integrity.


Podobne artykuły:

Artur Antoniewski

Artur Antoniewski - trener osobisty z pięcioletnim doświadczeniem. Specjalizuje się głównie w treningu sylwetkowym, diecie i suplementacji.
W swojej pracy zajmuje się głównie kształtowaniem sylwetki i poprawą samopoczucia wśród swoich podopiecznych. Z racji na doświadczenie w sportach zespołowych nie jest mu obce przygotowanie siłowo-wytrzymałościowe.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *