Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze lub antyutleniacze, to  szereg związków chemicznych, które zapobiegają procesom utleniania, a zatem procesom chemicznym, które zachodzą w żywności w trakcie kontaktu z tlenem, wysoką temperaturą, czy też światłem. Działanie antyoksydantów polega na zahamowaniu działania wolnych rodników i w konsekwencji – ochronie komórek. Najbardziej popularne i najszerzej przebadane antyoksydanty to witamina E, witamina C oraz beta – karoten, ale istnieje ich znacznie więcej. Dowiedz się jakie są źródła antyoksydantów w żywności i jakie mają one działanie dla organizmu człowieka.

Antyoksydanty – dlaczego są nam potrzebne?

Wolne rodniki, występujące w każdym organizmie, stają się szkodliwe dla zdrowia dopiero po osiągnięciu nadmiernego stężenia, nazywanego stresem oksydacyjnym. Ilość wolnych rodników w ciele człowieka uzależniona jest od ekspozycji na zanieczyszczenia środowiskowe, dym tytoniowy, promieniowanie słoneczne, ale także od stresu, nadmiernego spożycia alkoholu lub stosowania niewłaściwej diety. Stres oksydacyjny uszkadza komórki naczyń krwionośnych, a także białe krwinki, co w konsekwencji prowadzi do powstawania wielu chorób. Uważa się, że wolne rodniki odpowiedzialne są za szybsze starzenie organizmu, a także powodują rozwijanie:

  • miażdżycy
  • alzheimera
  • nowotworów,
  • udarów mózgu
  • chorób układu nerwowego
  • astmy
  • nadciśnienia i zawałów serca

Odpowiednia podaż produktów bogatych w przeciwutleniacze w codziennej diecie jest zatem niezbędna, aby zminimalizować ryzyko wyżej wymienionych schorzeń i jak najdłużej cieszyć się zdrowiem oraz młodym, promiennym wyglądem. Działanie antyoksydantów można łatwo zobrazować na przykładzie jabłka: jeśli obierzemy owoc pozbawiając go warstwy ochronnej jaką jest skórka, szybko ściemnieje. Dzieje się to właśnie z powodu ekspozycji na tlen i utleniania komórek. Możemy zapobiec temu procesowi, skraplając jabłko sokiem z cytryny, która bogata jest w witaminę C – potężny antyoksydant.

Rodzaje antyoksydantów i ich źródła w żywności

Poniżej lista antyoksydantów oraz wskazówki w jakiej żywności możemy je znaleźć. Staraj się wprowadzać te produkty regularnie do jadłospisu.

  1. Beta – karoten występujący w żółto – pomarańczowych oraz ciemnozielonych warzywach i owocach; są to m. in. kapusta włoska, liście buraka, szpinak, pietruszka, bazylia, papaja, morela, marchew, ziemniaki słodkie, dynia.
  2. Witamina C – cytrusy, owoce róży, papryka, warzywa krzyżowe (kalafior, brokuły, brukselka, kapusta).
  3. Witamina E – oleje roślinne stosowane na zimno, orzechy, zarodki pszenne, szpinak, kapusta włoska, mango, owies.
  4. Tokoferol – orzechy, ziarna słonecznika, soja, kukurydza.
  5. Selen – cebula, czosnek, grzyby, zarodki pszenne, ryż.
  6. Luteina – szpinak, kukurydza.
  7. Zioła (zarówno świeże jak i suszone) – rozmaryn, szałwia, oregano, tymianek, majeranek, gorczyca, imbir, goździki, cynamon, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, kminek, pieprz biały, chili, papryka.
  8. Katechiny – zielona herbata.
  9. Likopen – pomidory i przetwory z pomidorów.
  10. Resveratrol – wino wytrawne czerwone
  11. Kakao gorzkie i gorzka czekolada
  12. Owoce – porzeczki, ciemne winogrona, aronia, dzika róża, borówki, gruszki, żurawina, śliwki, jabłka, maliny, jagody, granat, truskawki.
  13. Pestki i ziarna – słonecznika, soi, sezamu
  14. Orzechy – pekan, laskowe, pistacje, migdały.

Istnieją również antyoksydanty sztucznie wyprodukowane przez człowieka. W związku z postępem technologicznym, możliwe jest stworzenie tak samo cennych i efektywnych substancji – nazywane są one zatem identycznymi z naturalnymi. Są szeroko stosowane jako dodatki do żywności i są oznaczone w składzie produktu jako E300- E302, E304, E306-E311, E320- E321.  Występują w dżemach, kiełbasach, bulionach, olejach i margarynach (aby uniknąć jełczeniu), masłach orzechowych, owocach suszonych.

Zapotrzebowanie na antyoksydanty

Zapotrzebowanie na antyutleniacze wzrasta wraz z wiekiem – im dłuższa ekspozycja na wymienione w artykule czynniki generujące stres oksydacyjny. Ważne jest, aby wraz z procesem starzenia się organizmu, nie tylko zwiększać ilość produktów przeciwutleniających w codziennej diecie, ale też korzystać z całej gamy tych produktów – niestety wino i gorzka czekolada nie wystarczą…

Poważny niedobór antyoksydantów objawić się może poprzez krwotoki z nosa, opuchliznę ciała czy hemoroidy. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji należy zgłosić się na konsultację do lekarza.

Ocena: 3.0. Wg 2 głosów.
Proszę czekać...

Weronika Stangierska

Weronika Stangierska - doradca żywieniowy, trener personalny, instruktor indoor cycling i form mentalnych. Specjalizuje się w redukcji, dietach prozdrowotnych oraz zmianie nawyków żywieniowych i treningowych. Prywatnie amatorka biegania i wypraw/biegów górskich.

Komentarze

  1. Dbanie o swój organizm i ochrona przed stresem antyoksydacyjnym powinien być dla każdego jednym z priorytetów. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach jesteśmy zabiegani i myślenie o tym co dobre, a co złe dla zdrowia spada na dalsze tory, stąd warto posiłkować się pewnymi suplementami jak choćby Resvitarox: https://mocantyoksydantow.pl

  2. Tajemnica długowieczności!
    Stres oksydacyjny to główna przyczyna przedwczesnego starzenia.
    To groźny dla zdrowia stan, w którym organizm produkuje nadmiar toksycznych związków – wolnych rodników. Zwiększenie liczby wolnych rodników w ciele jest spowodowane złą dietą, stresem, zanieczyszczeniem środowiska.
    Zatrzymaj czas, zachowaj młodość i pełnię sił.
    Suplement diety Resvitarox zawiera kompleks najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. 100 mg resweratrolu + 4 mg astaksantyny + 5 mg likopenu to optymalna dawka antyoksydantów niwelująca działanie wolnych rodników – toksycznych związków odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek, a w efekcie przyspieszone , przedwczesne starzenie się organizmu.
    Resvitarox skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, chroniąc komórki przed zniszczeniem i tym samym przedłużając młodość!
    Resvitarox działa od środka, neutralizując przyczyny, a nie objawy starzenia się organizmu.
    Regularna suplementacja Resvitaroxu zapewnia trwałą i bezpieczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – faktyczną przyczyną przedwczesnego starzenia się. Jedna kapsułka wystarczy aby na dłużej zachować młodość.
    Maksymalna dawka antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu.
    Więcej informacji znajdziesz tu mocantyoksydantow.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj
Yes No