WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej

dieta lekkostrawna

Nasz układ trawienny rozkłada pokarm na potrzebne organizmowi składniki odżywcze i energetyczne. Niektóre rodzaje żywności wspierają proces trawienia, inne stanowią przeszkodę w jego sprawnym przeprowadzeniu. Czy wszystkie warzywa i owoce są lekkostrawne i korzystnie wpływają na trawienie? Które z nich są polecane, a których lepiej unikać na redukcji?

Lekkostrawne warzywa i owoce – czy mają znaczenie na redukcji?

Zjadanie większej ilości owoców i warzyw to bezpieczny i zdrowy sposób na utratę lub utrzymanie wagi. Owoce i warzywa dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, błonnika i innych substancji, które są ważne dla zdrowia. Pomagają też skutecznie zaradzić chęci podjadania, w tym sięgania po niezdrowe i tuczące przekąski.

Produkty wskazane na lekkostrawnej diecie redukcyjnej

Produkty łatwe do strawienia mają zwykle niską zawartość błonnika. Dzieje się tak, ponieważ błonnik nie jest trawiony przez organizm i w rezultacie przechodzi przez jelito grube powodując często gazy i wzdęcia.

Spożywanie produktów o niskiej zawartości błonnika zmniejsza ilość niestrawionego materiału. Niską ilość błonnika mają soki owocowe bez miąższu. 

owoce na odchudzanie

Czytaj więcej: Owoce na odchudzanie

Które warzywa wybierać na diecie lekkostrawnej?

Podobnie jak owoce, warzywa w całości zawierają dużo błonnika. Gotowanie częściowo rozkłada błonnik, dzięki czemu jest on łatwiejszy do strawienia.

Dlatego, jeśli zależy Ci na lekkostrawności oraz nieprzekraczaniu dziennego limitu kalorii, możesz gotować warzywa lub znaleźć odmiany w puszkach.

Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej

Do wyboru masz wiele lekkostrawnych warzyw:

  • żółta dynia bez pestek,
  • szpinak,
  • marchew,
  • zielona fasolka,
  • buraki.

Które owoce powinna zawierać dieta lekkostrawna?

Szczególnie pomocnym dodatkiem do diety mogą być owoce lekkostrawne – niezawierające dużo cukru i błonnika. Należą do nich:

Lekkostrawne warzywa i owoce w diecie redukcyjnej
  • melon cantaloupe,
  • papaja,
  • truskawki,
  • banany,
  • maliny,
  • pomarańcze,
  • arbuz.

Powinny to być owoce dojrzałe, najlepiej gotowane, musy owocowe. Zwróć uwagę, że niekoniecznie są to owoce niskokaloryczne (jak np. brzoskwinie – 40-50 kcal). Dlatego włączając je do diety, sprawdź, ile możesz ich zjadać w ciągu dnia.

dziewczyna kroi owoce o małej ilości kalorii

Sprawdź: Które owoce mają najmniej kalorii?

Których produktów unikać na diecie lekkostrawnej?

Będąc na diecie redukcyjnej ogranicz potrawy smażone (np. placki ziemniaczane). Smażenie podnosi kaloryczność i zwiększa trudność trawienia. Unikaj produktów tłustych i wzdymających oraz ostrych i tych z dużą zawartością białka (warzywa strączkowe, warzywa kapustne, cebula i czosnek nie są więc dobrym wyborem).

Ciężkostrawne warzywa czy owoce nie zawsze takie się wydają na pierwszy rzut oka. Przykładem jest kalafior, który ma opinię super dietetycznego warzywa.

Warzywa marynowane można stosować na diecie jako sporadyczny dodatek – zawierają minimum witamin i mogą negatywnie wpływać na trawienie poprzez drażniące działanie octu spirytusowego.

Które warzywa mają najwięcej kalorii?

Choć większość jest niskokaloryczna, to jednak są warzywa wyraźnie bardziej kaloryczne niż inne. Oto niektóre z najbardziej kalorycznych warzyw: 

  • kukurydza: w 100 gramach świeżych ziaren jest aż 365 kalorii, w 100 gramach kukurydzy konserwowej jest 100 kalorii,
  • zielone oliwki to 115 kalorii w 100 gramach,
  • warzywa strączkowe (w surowej postaci): groch (295 kalorii w 100 gramach oraz 7% cukru, czyli więcej niż średnia innych warzyw (5%)), soczewica czerwona (327 kcal), fasola biała (333 kcal), soja (382 kcal),
  • pasternak: zawiera 58 kalorii na 100 gramów. Zawartość cukru w ​​pasternaku wynosi 10,1%, czyli dwukrotnie więcej niż średnia zawartość cukru w ​​innych warzywach. 
  • jarmuż: w 100 gramach jest 54 kalorii, zawartość cukru to 4,2%. 
  • burak: 47 kalorii na 100 gramów i około 8,6% cukru, nieco ponad średnią w ​​innych warzywach. 
  • karczoch: 46 kalorii w 100 gramach i około 5% cukru. 
  • brukselka: zawiera 52 kalorie na 100 gramów i około 5,7% cukru. 

Wartości w przypadku niektórych warzyw nie wydają się zbyt wysokie. Jednak zwróć uwagę, że zwykle w trakcie posiłku zjadamy o wiele więcej niż 100 gramów.

Jakie owoce nie sprzyjają redukcji?

Jeśli próbujesz schudnąć, jedzenie owoców w zbyt dużych ilościach nie będzie sprzyjać osiągnięciu tego celu. Mimo że zdrowe, bo pełne witamin i antyoksydantów, ​​owoce zawierają duże ilości węglowodanów, które zwiększają kaloryczność.

Dlatego staraj się zjadać nie więcej niż dwie porcje owoców dziennie, przy czym wybieraj mądrze (np. owoce niedojrzałe). Możesz również traktować je jako zdrowszy zamiennik deseru, aby poradzić sobie z chęcią na słodkie.

Warto wiedzieć, które owoce są najbardziej kaloryczne:

  • awokado: to 322 kalorie w owocu,
  • daktyle: zwykłe 58 kcal (4 sztuki), Medjool (4 daktyle to 299 kcal),
  • mango: 193 kcal,
  • figi: 5 fig to 150 kalorii,
  • winogrona: 71 kcal,
  • gruszka: 75 kcal,
  • owoce suszone: morele (301 kcal/100 g), śliwki (282 kcal/100 g), banany (360 kcal/100 g).

🛒Postaw na pomoc doświadczonego dietetyka! Plan dietetyczny Budujmase.pl dopasowany do Ciebie pomoże Ci skutecznie schudnąć bez rezygnacji ze wszystkich ulubionych składników.

Dieta lekkostrawna a odchudzanie

W wielu przypadkach osoby przechodzące na dietę lekkostrawną są przekonane, że tego typu produkty ułatwiają utratę wagi. I odwrotnie – będąc na redukcji zakładamy, że powinniśmy jeść głownie produkty lekkie (pewnie stąd popularność produktów typu light).

I rzeczywiście, obie diety mają ze sobą wiele wspólnego:

  • proponują menu pozbawione wysoko przetworzonych produktów, tłuszczów zwierzęcych, dań smażonych
  • są bogate w wiele niezbędnych składników odżywczych
  • sposoby przygotowania potraw również jest podobne: gotowane na parze, duszone, pieczone w folii aluminiowej.

Warto jednak pamiętać, że założeniem diety lekkostrawnej (w przeciwieństwie do diety redukcyjnej) jest ochrona układu pokarmowego, a nie ograniczenie przyjmowanych kalorii. Oznacza to, że będąc na tego typu diecie, nie należy spodziewać się utraty wagi.

dieta lekkostrawna przykładowy jadłospis

Poznaj: Lekkostrawny obiad – 3 proste przepisy


Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *