WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dieta fleksitariańska – nowy trend 2021

DIETA DASH

Chcesz wzmocnić swoje zdrowie i ograniczyć jedzenie mięsa, ale zastanawiasz się, czy nie ucierpią na tym Twoje relacje i kontakty towarzyskie? Jak wytłumaczyć bliskim swoją zmianę nawyków? Jeśli obawiasz się, jak będą wyglądały Twoje spotkania z rodziną oraz przyjaciółmi koniecznie poznaj fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm. Jak taka dieta wpływa na zdrowie i dlaczego warto zmniejszyć spożycie mięsa? Poznaj odpowiedzi i dowiedz się, dlaczego ten sposób odżywiania staje się nowym trendem 2021.

Na czym polega fleksitarianizm?

Fleksitarianizm to jak nazwa wskazuje jedna z odmian wegetarianizmu, która polega na elastycznym podejściu do diety roślinnej. Fleksitarianie przez większą część czasu nie jedzą mięsa, ale dopuszczają okazjonalne spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego na przykład przy okazji spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Nie ma ścisłych zakazów i nakazów.

Ten sposób odżywiania wpływa pozytywnie nie tylko na sylwetkę i wagę, ale przede wszystkim na zdrowie i dobre samopoczucie. Co więcej, ograniczenie spożycia mięsa przyczynia się do poprawy stanu środowiska naturalnego i jakości życia.

Zobacz także: Najmodniejsze diety sezonu 2021

Dieta fleksitariańska – zasady

  • spożywaj ziarna zbóż, produkty wieloziarniste
  • bazuj na owocach i warzywach
  • jedz orzechy
  • zadbaj o odpowiednią zawartość białka pochodzącą m.in. z roślin strączkowych
  • wybieraj także produkty pochodne takie jak tofu czy tempeh
  • jedz nabiał, jajka i ryby, a okazjonalnie też inne rodzaje mięsa oraz jego przetwory – sięgaj jednak po chude gatunki białego mięsa takie jak kurczak, indyk czy królik
  • zrezygnuj z mięsa tłustego i czerwonego: wołowiny, wieprzowiny, baraniny
  • unikaj wysoko przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego

Sprawdź także: Odmiany wegetarianizmu – poznaj rodzaje diety roślinnej

Korzyści z ograniczenia spożycia mięsa

  1. Większe spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, poprawiają zdolność umysłową i wspomagają działanie układu odpornościowego.
  2. Mniejsza zawartość cholesterolu w diecie.
  3. Większa ilość błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych.
  4. Pomoc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  5. Większe spożycie owoców i warzyw oraz związane z nimi uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów.
  6. Zwiększenie odporności na infekcje, poprawa pracy układu odpornościowego.
  7. Wsparcie pracy układu krążenia.
  8. Zmiana stylu życia, większa świadomość na temat zdrowia – ograniczenie używek, zwiększenie aktywności fizycznej.
  9. Lepsze samopoczucie i wzrost energii.
  10. Spowolnienie procesów starzenia.

Ograniczenie spożycia mięsa przynosi korzyści nie tylko nam samym, ale też całej planecie. Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego wspiera działania mające na celu obronę praw zwierząt, w dłuższej perspektywie przyczynia się do zmniejszenia problemu głodu na świecie.

Czy wiesz, że wyprodukowanie 1 kilograma wołowiny wiąże się ze zużyciem 15000 litrów wody, a tymczasem produkcja 1 kilograma warzyw to jedynie zużycie wynoszące około 320 litrów?

Bez względu na to, co pobudza Cię do rezygnacji z mięsa, musisz wiedzieć że wprowadzenie takich zmian jest możliwe i najprawdopodobniej łatwiejsze, niż początkowo zakładałeś. Ponadto dieta roślinna to także oszczędność czasu i pieniędzy.

Sprawdź także: Dieta planetarna – na czym polega pro-ekologiczna dieta przyszłości?

Zalety diety fleksitariańskiej

Elastyczny wegetarianizm zyskuje coraz więcej zwolenników. Wiele osób chce odżywiać się prawidłowo, nawet jeśli nie interesuje ich zmiana całego stylu życia, a jedynie kwestie zdrowotne.

Według rankingu 39 diet Best Diets Overall fleksitarianizm został zaliczony do najzdrowszych diet świata. Jedną z największych zalet tego sposobu żywienia jest brak ograniczeń. Nie musisz rezygnować z żadnej grupy produktów.

Okazjonalnie możesz zjeść także mięso, którego spożywanie dostarcza organizmowi witaminy B12, żelaza, cynku i białka. Podstawę codziennego menu stanowią rośliny strączkowe, takie jak fasola, szparagi, soczewica, groch, ciecierzyca. Dieta fleksitariańska to także dobry sposób na przejście z tradycyjnego sposobu żywienia na wegetarianizm czy weganizm. Pamiętaj, dieta wegetariańska u sportowców jest także możliwa!

Dieta fleksitariańska – jak zmniejszyć spożycie mięsa?

Jeśli do tej pory nie wyobrażałeś sobie życia bez jedzenia mięsa, nagłe przejście na wegetarianizm może okazać się zbyt dużym szokiem dla Twojego organizmu.

Jak stopniowo przystosować się do diety wegetariańskiej?

  • Przyrządzaj posiłki oparte na różnorodnych produktach. Dieta fleksitariańska nie powinna być monotonna. Zrób listę ulubionych warzyw i roślin strączkowych. W Internecie znajdziesz mnóstwo propozycji na potrawy z ich wykorzystaniem.
  • Codzienne menu musi zawierać bogate w białko produkty pochodzenia roślinnego, takie jak orzechy, nasiona, ziarna i rośliny strączkowe.
  • Modyfikuj przepisy. Z łatwością zastąpisz mięso produktami takimi jak tofu czy soczewica. Jeśli chcesz przyrządzić lasagne, zamiast wołowiny dodaj szpinak.
  • Jeśli do tej pory nie jadłeś strączków, zacznij od wprowadzenia do swojego jadłospisu czerwonej soczewicy. To łagodna roślina strączkowa, która nie wymaga wcześniejszego namaczania, jest szybka w przygotowaniu i nie powoduje wzdęć ani innych nieprzyjemnych dolegliwości.
  • W diecie fleksitariańskiej zaleca się suplementację witaminą B12 oraz kwasami omega-3.

Niech zmiana nawyków żywieniowych nie polega jedynie na rezygnacji z jedzenia mięsa. Obiad składający się z surówki i ziemniaków nie dostarczy Ci wszystkich cennych składników odżywczych.

Zobacz: 5 pomysłów na wege obiad

Dieta fleksitariańska – dla kogo?

Dieta fleksitariańska to sposób żywienia odpowiedni dla każdego bez względu na wiek czy rodzaj wykonywanej pracy. Jest lekkostrawna, dlatego po posiłku nie będziesz miał uczucia ciężkości. Elastyczny wegetarianizm mogą stosować nawet małe dzieci. Takie odżywianie pomaga kształtować dobre nawyki i zwiększać świadomość na temat zdrowia.

Dieta roślinna pomaga utrzymać prawidłową wagę, jednak efekty odchudzania zależą od deficytu kalorycznego i rodzaju aktywności fizycznej. Zależy Ci na wydłużeniu swojego życia? Chcesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca czy jelita grubego? Ogranicz spożycie mięsa dzięki stosowaniu diety fleksitariańskiej.


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *