WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Fit pierogi bezglutenowe – 5 pomysłów nie tylko na słodko

wigilijne fit pierogi bezglutenowe

Tradycyjne pierogi to jedno z tych dań, za którymi najbardziej tęsknią osoby na diecie bezglutenowej. Pyszne nadzienie w rozpływającym się w ustach cieście — kto nie chciałby się skusić? Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście musi oznaczać rezygnację z najsmaczniejszych dań tradycyjnej kuchni? Czy można tak przygotować pierogi, aby mogły je bezkarnie jeść osoby cierpiące na nietolerancję glutenu? Przekonaj się i wypróbuj kilka przepisów, w których ciasto na pierogi nie zawiera białej mąki.

Jak przygotować fit pierogi bezglutenowe?

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, zdajesz sobie sprawę, że o jedzeniu pierogów właściwie możesz zapomnieć. Tradycyjne ciasto na pierogi składa się przecież głównie z mąki pszennej. To właśnie gluten zawarty w mące pszennej gwarantuje sprężystość ciasta, jego formę i smak. Nie oznacza to jednak, że unikając glutenu, musisz cierpieć katusze, gdy czujesz zapach ruskich z cebulką lub babcinych pierogów z jagodami.

Dieta bezglutenowa - zasady, porady i wskazówki

Dobra wiadomość jest taka, że możesz skorzystać z wielu przepisów, które wykorzystują różne receptury na bezglutenowe ciasto. Zaproponowane poniżej pomysły na farsze nie oburzą też dietetyków pilnujących zgodności składów z wymogami zasad zdrowego odżywiania. Przepyszne pierogi bez mąki pszennej, za to z użyciem na przykład mąki ryżowej, kukurydzianej, czy gryczanej pozwolą Ci cieszyć się smakiem i równocześnie dbać o zachowanie szczupłej sylwetki.

Aby pierogi wyszły pyszne i żebyś mógł uniknąć irytującego problemu z rozpadającym się, kruchym ciastem (czyli, żeby ciasto wyszło plastyczne), możesz dodać do niego 100g zmielonego siemienia lnianego, zwiększyć liczbę jajek w przepisie lub dodać tłuszcz np. olej kokosowy.

Mąkę bezglutenową możesz kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Często pojawia się pytanie odnośnie mąki ryżowej – czy można ją przygotować samemu. Rzeczywiście, niektóre z mąk bezglutenowych, w tym ryżową, możesz uzyskać, bardzo drobno mieląc ryż w młynku. Musi być zmielona naprawdę drobno, bo w przeciwnym razie będzie trudna do wyrobienia plastycznego ciasta na pierogi i może powodować ich rozpadanie się w trakcie gotowania.

Bezglutenowe pierogi gryczane z kaszą i kozim serem

bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • ¾ szklanki gorącej wody

Składniki na nadzienie:

  • 75 g kaszy gryczanej
  • 200 g sera koziego
  • 1 cebula
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę gryczaną, jajko, masło i sól wymieszaj przy użyciu robota kuchennego, stopniowo dolewaj wrzącą wodę (mieszaj, aż ciasto będzie gładkie).
  2. Przykryj ściereczką podczas przygotowywania nadzienia.
  3. Nadzienie:
  4. Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
  5. Gdy kasza ostygnie, dodaj ser, rozgnieć całość widelcem, aby połączyć składniki. Dodaj smażoną posiekaną cebulę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Ciasto na pierogi rozwałkuj na stole na grubość 2-3 mm (posyp powierzchnię mąką, aby ciasto nie przykleiło się do stołu).
  7. Z ciasta wykrój krążki za pomocą szklanki, włóż pełną łyżeczkę nadzienia do środka każdego krążka i ściśnij ze sobą brzegi, aby zabezpieczyć nadzienie przed wypadnięciem.
  8. Wrzuć pierogi do wrzącej osolonej wody. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię, odczekaj kolejną minutę i wyjmij je.
  9. Podawaj od razu z porcją smażonej cebuli.

Bezglutenowe pierogi z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Składniki na bezglutenowe ciasto:

fit pierogi bezglutenowe z jabłkiem i cynamonem
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 łyżka nasion babki jajowatej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ¼ szklanki gorącej wody

Składniki farszu:

  • frużelina jabłkowo-cynamonowa

Sposób przygotowania:

  1. Składniki sypkie wymieszaj w misce. Dodaj olej i ciągle mieszając, powoli wlej wodę.
  2. Gdy ciasto ostygnie wyrób je rękami (aby było gładkie i miękkie). Jeśli się klei, wsyp nieco mąki ziemniaczanej, gdy jest zbyt twarde i suche, dolej nieco wody (należy wyczuć konsystencję ciasta).
  3. Podziel ciasto na 3 części, zostaw jedną do rozwałkowania, resztę ciasta przykryj, by nie wyschło.
  4. Wysyp stół mąką ziemniaczaną. Rozwałkuj na cienki placek, następnie wykrój kółka szklanką.
  5. Nałóż na środek każdego pieroga farsz, zlep brzegi.
  6. Gotuj pierogi w osolonej wodzie (około 3 minuty od wypłynięcia).
nowoczesne potrawy wigilijne na świątecznym stole

Zobacz: 4 nowoczesne potrawy wigilijne

Bezglutenowe pierogi ruskie z mąki orkiszowej

Składniki na ciasto bezglutenowe:

Fit pierogi bezglutenowe - 5 pomysłów nie tylko na słodko
  • 330g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

Składniki farszu:

  • 500g obranych ziemniaków lub tofu
  • 500g twarogu chudego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • ¾ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Dodatkowo do podania:

  • 1 cebula
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w małą kosteczkę i podsmaż na patelni, aż się zrumieni.
  3. W misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj.
  4. Ugotowane ziemniaki dodaj do twarogu i zagnieć razem do połączenia składników. Przypraw do smaku i odstaw na bok.
  5. Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj olej oraz stopniowo gorącą wodę. Wymieszaj, a gdy ciasto przestygnie, zagnieć je ręcznie na gładką masę.
  6. Podziel ciasto na 4 części i zostaw 1 część na blacie (resztę zawiń w folię spożywczą, aby nie wyschła).
  7. Kolejno rozwałkuj każdą część ciasta na cienki placek (2 mm). Wykrój szklanką kółka.
  8. Nadziewaj każdy pieróg 2 łyżeczkami farszu, następnie zlep dokładnie brzegi.
  9. Gotuj pierogi około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
  10. Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką i polane jogurtem naturalnym.

Bezglutenowe pierogi z jagodami

bezglutenowe fit pierogi z jagodami

Składniki na bezglutenowe ciasto:

  • 300g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 300 ml ciepłej wody

Składniki na nadzienie jagodowe:

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto w dużej misce (bez wody).
  2. Do masy dodawaj powoli wodę, używając miksera do wyrabiania ciasta (wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i plastyczne).
  3. Ciasto podziel na 4 części — każdy kawałek ciasta rozwałkuj osobno na blacie, posypanym mąką.
  4. Przy pomocy szklanki wytnij w cieście kółka.
  5. Świeże jagody opłucz pod małym strumieniem wody, osusz papierowymi ręcznikami, rozłóż na płasko i oprósz mąką (mrożone jagody wyjmij z zamrażarki tuż przed samym nadziewaniem). Jeśli używasz frużeliny, po prostu układaj 2 łyżeczki frużeliny na każdym pierogu.
  6. Ułóż farsz na środku każdego kółka, złóż i sklej brzegi, formując pieróg.
  7. Gotuj w osolonej wodzie około 1 minutę po wypłynięciu.

Bezglutenowe pierogi proteinowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

bezglutenowe pierogi na słodko z czekoladą

Składniki:

  • 300g mąki kukurydzianej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj 300 ml wody z olejem i szczyptą soli. Wsypuj powoli 150 g mąki kukurydzianej, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Zgęstniałą masę odstaw do przestygnięcia.
  2. Do przestudzonej masy kukurydzianej dodaj jajka, rozgnieć masę tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Dodaj pozostałą część mąki, zagnieć ciasto ręką.
  4. Przełóż ciasto na blat posypany odrobiną mąki i zagnieć całość na gładkie, plastyczne ciasto.
  5. Ciasto podziel na 3 części i kolejno każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
  6. Wytnij kółka szklanką, na każde kółko nakładaj nadzienie i zlep zabezpieczając brzegi.
  7. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *