Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 625 kcal

Węglowodany: 72 g

Białko: 11 g

Tłuszcze: 33 g

Składniki na 8 porcji:
● 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
● 1,5 szklanki mąki gryczanej + ryżowej
● 4 jajka
● 1 szklanka oleju
● 1 szklanka cukru trzcinowego
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 1 płaska łyżeczka sody
● 1 łyżeczka cynamonu
● 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
● 1 łyżka cukru wanilinowego
● 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
● pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Rating: 5.0/5. Wg 1 głosu.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj