WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

4 nowoczesne potrawy wigilijne

nowoczesne potrawy wigilijne na świątecznym stole

Wszyscy czekamy na ten specjalny czas w roku — Boże Narodzenie. Przyzwyczailiśmy się, że świąteczną atmosferę w dużej mierze tworzą znane, typowo wigilijne potrawy jak smażony karp, barszcz czerwony z uszkami czy piernik z suszonymi śliwkami. Czy można jakoś zmodyfikować przepisy z kilkusetletnimi rodowodami, aby nie naruszały wigilijnych wymogów, ale też nie powodowały drastycznego wzrostu obwodu w talii? Oto kilka propozycji dań wigilijnych z nutą nowoczesności.

Jak odmienić święta? Postaw na nowoczesne potrawy wigilijne

Jest tak wiele powodów, by kochać święta Bożego Narodzenia, a obdarowywanie się prezentami jest tylko jednym z nich! Te święta to wyjątkowe dni, pełne magicznej atmosfery i posiłków, przy których można wspaniale spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi. 

Choć każda świąteczna chwila jest ogromnie ważna, wiadomo, że kolacja wigilijna ma najwyższy priorytet. Świąteczny stół aż ugina się pod ciężarem tradycyjnych potraw, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

A gdyby tak w tym roku wpuścić na stół nieco posiłkowej świeżości? Tradycyjne polskie smaki na wigilijnym świątecznym stole zamienić na równie smaczne, choć zupełnie inaczej przygotowane potrawy z odrobiną nowoczesności?

Mam nadzieję, że uda mi się namówić Cię do rezygnacji ze sprawdzonych przepisów na dania wigilijne, które znasz na pamięć. Dzięki temu zaskoczysz rodzinę w te święta, a Twój dietetyk i trener personalny popatrzą na Ciebie i Twoją talię z wyraźną aprobatą. 

Oto 4 propozycje na nowoczesne dania na wigilię. Wigilia w tym roku będzie inna niż wszystkie.

Nowoczesne danie wigilijne – łosoś na ostro z orzechami nerkowca

Składniki:

wigilijny łosoś w panierce z nerkowca
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kalafior, grubo posiekany
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • kurkuma
  • suszone płatki chili
  • 400ml puszka mleka kokosowego
masło z nerkowców
  • ¾ szklanki masła z orzechów nerkowca
  • 4 × 180g filetów z łososia (ze skórą)
  • 1 ½ łyżki nasion gorczycy brązowej
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 długie zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki
  • liście kolendry do podania
Kup 7Nutrition Natural Cashew Butter w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść 2 łyżeczki oleju kokosowego na dużej patelni. Podsmaż cebulę i cynamon (3 minuty lub do uzyskania złotego koloru). 
  2. Kalafior podrób w robocie kuchennym na drobne kawałki przypominające ryż, następnie dodaj na patelnię wraz z kminkiem, kurkumą i suszonym chilli. Podsmażaj, mieszając, przez 3 minuty lub do połączenia. 
  3. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe i ½ szklanki wody. Dopraw solą, następnie częściowo przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu (15 minut lub do uzyskania gęstej konsystencji).
  4. Rozpuszczamy 2 łyżeczki oleju kokosowego na dużej patelni na średnim ogniu. Doprawiamy łososia solą, a następnie smażymy skórą zwróconą do dołu przez 4 minuty lub do uzyskania chrupiącej skórki. Wtedy obracamy i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy na talerz, zachowując olej na patelni. Na talerzu niech łosoś odczeka około 5 minut przykryty wcześniej luźno folią aluminiową.
  5. Na patelni roztop 1 łyżkę oleju kokosowego, dodaj nasiona gorczycy i kolendry i podsmażaj przez 1 minutę lub do momentu, aż zacznie pękać. Zdejmij z ognia i dodaj sok pomarańczowy.
  6. Ryż kalafiorowy podziel na talerze. Przełóż łososia i udekoruj zielonym chilli, a następnie polej olejem z kolendry.

Zobacz także: Fit pierogi bezglutenowe – 5 pomysłów nie tylko na słodko

Alternatywa dla zupy grzybowej – krem z buraków na ostro

Składniki:

wigilijna zupa krem z buraka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 biała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 2 laski selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • ½ średniego pasternaku, obranego i drobno posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka nasion kminku prażonych na sucho
sos chili
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 3 duże buraki obrane i grubo pokrojone
  • 1l bulionu warzywnego
  • ½ cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
Kup BioTech USA Chili Sauce w sklepie Budujmase.pl

Do dekoracji:

  • 100g pistacji, łuskanych
  • 100ml kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w dużym, głębokim garnku. Dodaj masło i gdy się spieni, dodaj cebulę, seler, pasternak, czosnek i przyprawy.
  2. Mieszaj 1-2 minuty, zmniejsz ogień i gotuj warzywa, aż zmiękną (około 8 minut).
  3. Dodaj buraki i laurowe liście i angielskie ziele, zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj, aż buraki będą miękkie (około 30 minut).
  4. W międzyczasie obrane pistacje blanszuj przez 1 minutę we wrzącej wodzie (podkreśli to ich kolor). Odcedź je i natychmiast przelej lodowatą wodą. Ponownie odcedź, osusz na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekaj.
  5. Gdy buraki będą bardzo miękkie, zmiksuj je przy pomocy blendera. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  6. Po nalaniu do talerzy udekoruj kwaśną śmietaną i pistacjami.
fit potrawy na święta

Zobacz także: 5 pomysłów na świąteczne fit potrawy

Świąteczne wypieki: pikantne ciasto z suszonymi śliwkami z dodatkiem orzechów włoskich

Składniki:

wigilijne ciasto z suszonymi śliwkami
  • 1 ½ szklanki suszonych śliwek bez pestek
  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
ksylitol
  • ½ szklanki ksylitolu
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Kup Intenson Ksylitol w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj tłuszczem i wysyp mąką prostokątną średnią blachę do pieczenia o pojemności 3 litrów. 
  2. W średnim rondlu zalej suszone śliwki wodą, zagotuj i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Odcedź, zachowując ⅔ szklanki płynu (w razie potrzeby dodaj wodę). Posiekaj śliwki. 
  3. W osobnym garnku wymieszaj 2 szklanki mąki, 1 ½ szklanki cukru, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i goździki. Dodaj płyn ze śliwek i oliwę 
  4. Ubij zawartość garnka mikserem elektrycznym na średnich obrotach tylko do momentu powstania gęstego sosu. Dodaj jajka i ubijaj całość 1 minutę.
  5. Gotową masę przekładamy do garnka ze śliwkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy gotową masę na blachę do pieczenia.
  6. Aby wykonać kruszonkę na wierzch, połącz ½ szklanki cukru i ¼ szklanki mąki. Zetrzyj masło na tarce (na grubych okach) i wymieszaj aż powstanie kruszonka.
  7. Ciasto posyp kruszonką i posiekanymi orzechami. 
  8. Piecz w piekarniku o temperaturze 180° przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta.
plany dietetyczne budujmase

Pstrąg w panierce z orzechów laskowych i tymianku

Składniki:

wigilijny pstrąg w panierce z orzechów
  • 1kg fileta z pstrąga morskiego bez skóry i bez ości
  • 1 ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 szklanka (100g) orzechów laskowych
  • sok z 1 cytryny plus dodatkowe ćwiartki cytryny do podania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ułóż pstrąga na przygotowanej blasze i posmaruj musztardą.
  3. Wsyp tymianek i orzechy laskowe do robota kuchennego i zmiel, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą.
  4. Pokryj całą rybę mieszanką orzechów i tymianku. 
  5. Piecz przez około 20 minut.
  6. Aby zrobić dressing, wymieszaj sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej miseczce i dopraw do smaku. 
  7. Tuż przed podaniem, nakładaj łyżkę dressingu na rybę.

Inna wersja tego dania zakłada użycie pomidorów zamiast musztardy (może być przecier pomidorowy).

Sprawdź także: 8 wskazówek jak utrzymać formę przez okres świąteczny


✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 15.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 20.12.2023



Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *