WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Placki bananowe fit – 4 przepisy na bananowe placuszki

fit placki bananowe

Pewnie nie raz słyszałeś, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. I rzeczywiście nie ma w tym ani grama przesady. Śniadanie przygotuje Cię na resztę dnia i dostarczy Twojemu organizmowi energii, potrzebnej mu do jak najlepszego funkcjonowania. Wiele zależy od rodzaju posiłku, który wybierzesz rano. Jeśli Twoje śniadanie będzie pełne cukru i pustych kalorii, nie dostarczy Ci żadnych składników odżywczych, a energia szybko się skończy i dopadnie Cię znużenie. Co zrobić, by Twoje śniadanie dawało Ci porannego energetycznego kopa, ale nie wpędzało w poczucie winy, odkładając się w boczkach? Wypróbuj przepisy na placuszki bananowe. Sprawdź, jakie są pyszne i sycące.

Placki bananowe fit — przepisy na pyszne bananowe placuszki

To, co zdecydujesz zjeść z samego rana, może mieć duży wpływ na utrzymanie energii i sytości przez resztę dnia. Dlatego zamiast słodkich płatków zbożowych lub napakowanych węglowodanami tostów wypróbuj nowe, zdrowe pomysły na śniadanie. Wielu z nas kojarzy zdrowe odżywianie z jedzeniem nudnych lub mdłych posiłków, a tak nie musi być. Placuszki bananowe są równie smaczne, co pożywne. Wypróbuj poniższe przepisy na pyszne placuszki z bananem, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale jednocześnie są pełne składników odżywczych. Zajrzyj poniżej i wybierz swoje ulubione przepisy z bananami fit – cukier puder nie jest Ci potrzebny!

Sprawdź: Ile kalorii ma banan? Jakie ma właściwości, co daje przed treningiem?

1.Białkowe placuszki bananowe fit z kokosem

Te białkowe placki bananowe to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Wypełnione po brzegi białkiem, proste placki zawierają tylko kilka składników. A do tego są pyszne, choć bezglutenowe!

Składniki:

krem kokosowy
  • 2 miarki (37g) białka Milky Shake Whey
  • 1 duży banan
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem na bazie musu kokosowego
  • spray do smażenia
  • wiórki kokosowe do posypania
Krem kokosowy z przepisu kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka i żółtka do dwóch różnych misek, następnie ubij białka mikserem na wysokich obrotach (ok. 2 minuty), aż do uzyskania konsystencji piany.
  2. Dodaj pokrojone plasterki banana, proszek do pieczenia i białko do miski z żółtkami i wymieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Partiami powoli dodawaj mieszankę z białek jaj do masy bananowej, aż wszystko dobrze się połączy.
  4. Spryskaj patelnię sprayem do smażenia (ewentualnie użyj oleju kokosowego). Wlej niewielką porcję mieszanki na patelnię (2 łyżki ciasta na jeden placek) na małym ogniu i smaż przez ok. 1min z każdej strony na złoty kolor. Odwróć.
  5. Na wierzch placków bananowych wyłóż krem kokosowy i posyp wiórkami.

Może zainteresuje Cię także: Fit babeczki z masłem orzechowym – 4 przepisy na muffinki

2.Bananowe placuszki z serkiem wiejskim i borówkami

Jak przemycić sporo składników odżywczych w jednym i na dodatek słodkim daniu? Oto doskonały pomysł na odżywcze śniadanie. Placki bananowe z serkiem wiejskim nie pozwolą Ci odczuwać głodu jeszcze długo po ich łapczywym pochłonięciu.

Składniki:

sos czekoladowo-orzechowy
  • serek wiejski
  • 1-2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki maki pełnoziarnistej (ewentualnie mąki pszennej)
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • garść borówek
  • sos zero o smaku czekoladowo-orzechowym
Sos czekoladowo-orzechowy z przepisu kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzep jajka, kawałki banana rozgnieć za pomocą widelca i wymieszaj razem.
  2. Odsączony serek wiejski dodaj do masy bananowo-jajecznej. Wsyp mąkę i wymieszaj.
  3. Po dodaniu mąki placuszki smaż na oleju kokosowym z każdej strony na złoty kolor.
  4. Podawaj z syropem zero lub syropem klonowym – puszyste placuszki z bananem gotowe!
plany dietetyczne budujmase

3.Fit placuszki z banana i płatków owsianych

Zdrowe, pożywne, a do tego pyszne. Czy to nie brzmi zachęcająco? Te placuszki z płatkami owsianymi to prosty przepis na syte śniadanie. A jeśli zostanie ich sporo, nie przejmuj się. Z powodzeniem mogą służyć jako przekąska w pracy na drugi dzień.

Składniki:

biotech protein cream
  • 100g płatków owsianych
  • 100ml mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko, 1 dojrzały banan, szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego bez cukru i soli
Krem czekoladowo-orzechowy z przepisu kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Umieść płatki owsiane i pozostałe składniki na placuszki bananowe w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  2. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym formuj ciasto w okrągłe placuszki. Smaż placki bananowe z obydwu stron na złoty kolor (1-2min).
  3. Upieczone placki bananowe przełóż na talerze, posmaruj kremem czekoladowo-orzechowym. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo posypać świeżymi borówkami lub innymi świeżymi owocami.

4.Placki bananowe z masłem orzechowym

Szukasz przepisu na sycące i smaczne placki z masłem orzechowym? To się świetnie składa, ponieważ ten super przepis pozwoli Ci w krótkim czasie przygotować zdrowe placki bananowe. Wybierz ulubione masło orzechowe — w wersji smooth, crunchy lub smakowe. Szybkie śniadanie wcale nie musi ograniczać kreatywności!

Składniki:

masło orzechowe smooth
  • 1 duży dojrzały banan, 2 duże jajka
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, 2 łyżki erytrytolu, spray do smażenia
Masło orzechowe z przepisu kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz banan rozgnieciony widelcem, jajka, mleko migdałowe, wanilię i masło orzechowe.
  2. Do rozgniecionego banana i innych składników dodaj mąkę pszenną lub pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól i erytrytol i wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj roztopiony olej kokosowy i ponownie wymieszaj.
  4. Podgrzej dużą patelnię zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu i spryskaj sprayem do gotowania.
  5. Wykładaj ciasto na patelnię i smaż przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy w cieście zaczną tworzyć się małe bąbelki. Następnie odwróć i smaż przez kolejne 2-3min.
  6. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.

Sprawdź: 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym

Domowe placuszki bananowe — kilka praktycznych wskazówek

Banan

Placuszki bananowe fit to świetna propozycja dla całej rodziny. Możesz je zaproponować na śniadanie, czy na zimno jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Sprawdzą się również jako wysokobiałkowy podwieczorek, wystarczy, że przepis na placuszki bananowe wzbogacisz odżywką białkową. Placki z bananami są super proste w wykonaniu, a czas przygotowania to kilka, kilkanaście minut. Jednak, aby wyszły pyszne, pamiętaj o kilku prostych zasadach (dotyczy to także ciasta naleśnikowego).

  1. Przede wszystkim do przyrządzenia bananowych placków używaj zawsze dojrzałych bananów. W ten sposób wykorzystasz wszelkie walory smakowe i odżywcze tych owoców i uchronisz je przed wyrzuceniem.
  2. Zasada jest prosta: im bardziej dojrzałe banany, tym lepsze placki. Zdecyduj, jakie placki lubisz najbardziej i dopasuj moc palnika, aby uzyskać odpowiadającą Ci szybkość smażenia i stopień zarumienienia.
  3. Placuszki smażone na małym ogniu będą jasne, ale też będą się dłużej smażyć. Gdy moc palnika będzie wyższa, dość szybko się przypieką.
  4. Do smażenia placków najlepiej używaj patelni z nieprzywierającą powłoką lub, jeśli takiej nie masz, wysmaruj patelnię olejem kokosowym. Dzięki temu placuszki z bananami, czy też naleśniki bananowe smażone z obu stron będą miały przyjemną konsystencję, a nie będą ociekać tłuszczem.

Zobacz również: Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji

banan banany

Zobacz również: Banan – czy warto jeść?

Placuszki bananowe i bananowe naleśniki są bardzo wdzięcznym tworzywem do wyczarowywania wyśmienitych śniadań i deserów. Świetnie komponują się z wieloma produktami takimi jak świeże owoce, masło orzechowe, czy produkty mleczne. Możesz zjeść je z dodatkiem masła orzechowego, ulubioną konfiturą lub odrobiną miodu. Pamiętaj tylko, że dodatki mogą znacznie podnieść kaloryczność dania. Smacznego!

Może zainteresuje Cię także: Cheat meal na redukcji – jak go robić?


Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *