Banany zaliczane są do grupy owoców, w których skład wchodzą zarówno istotne składniki mineralne, jak również duża ilość witamin. Skład bananów to przede wszystkim potas, w związku z tym nie każdy może po nie sięgać. Dzieci także powinny być ostrożne, a rodzice nie powinni podawać im bananów zbyt często, a to przez wzgląd na możliwość wywołania biegunki oraz wrzodów. Banan to nie tylko słodki, sycący miąższ, ale również skórka, która cieszy się sporą popularnością i jest używana przez osoby, które mają pojęcie jak z niej skorzystać. Zostaje ona wykorzystywana w trakcie uciążliwego pogryzienia przez komary, w trakcie wybielania zębów oraz korzysta się z nich z walce z kurzajkami.

 

 Banan – właściwości odżywcze oraz charakterystyka tego cennego owocu.

Już starożytni ludzie zdawali sobie sprawę z właściwości odżywczych bananów, dlatego wędrowały przez cały świat i dzisiaj uprawiane są w wielu krajach oraz na paru kontynentach. Warto zdawać sobie sprawę, że aby banany dojechały z odległych krajów chociażby do państw Europy, zostają one zerwane w momencie, kiedy są jeszcze zielone, aby długa podróż na pokładach statków nie wpłynęła na ich kondycję oraz jakość. Nikt nie chce kupować czarnych bananów, gdyż pożądane są te w kolorze żółto – zielonym, oprócz lepszego smaku, mają one w sobie większą ilość wartości odżywczych. Banan to nie tylko kalorie, ale oprócz tego również wiele witamin, jak chociażby A,C, E, K, a także witaminy wchodzące do grupy B. Można znaleźć w nich błonnik magnez, wapń oraz fosfor. Chociaż mimo wszystko w bananach przeważa wspomniany na początku artykułu potas.

 

Czy banan jest zdrowy?

Kiedy banany zostają włączone do diety, można zauważyć spadek szansy na pojawienie się nadciśnienia, a jak wiadomo zdrowo odżywiający się ludzie pragną uniknąć wszelkich możliwych chorób oraz dolegliwości. Kolejną cenną cechą banana jest obniżanie poziomu cholesterolu. Cholesterol zostaje obniżany za sprawą dużej ilości pektyn (jedna z odmian błonnika pokarmowego). Jednakże niezbędne jest wskazanie na różnicę pomiędzy dojrzałym bananem, a tym, który pozostaje jeszcze odrobinę zielony, tylko w tym drugim można zauważyć właściwości obniżające cholesterol.

 

Jakie witaminy występują w bananach?

Ile kalorii ma banan to jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby, które dbają o sylwetkę bądź są w trakcie zrzucania wagi. Przyjmuje się, że 100 gram owocu dostarcza 89 kcal, ilość białka to 1.09 g, tłuszczu 0,33 g, węglowodanów 22,84 g (gdzie cukry proste to wynik 12.23 g), a błonnik 2,6 g. Banany to również duża dawka witamin: witamina C 8.7 mg, tiamina 0.031 mg, ryboflawina 0,073 mg, niacyna 0,665 mg, witamina B6 0.367 mg i inne. Oprócz tego wspomniane wcześniej minerały, stąd wiadomo, że banan jest cennym składnikiem diety oraz nie powinno go zabraknąć w diecie osoby aktywnej fizycznie, jednakże istnieją również pewne przeciwwskazania do ich zjadania.

 

To musisz wiedzieć o bananach.

Tyle się mówi o witaminach oraz minerałach zawartych w bananach, że wręcz można zapomnieć o osobach, które bananów jeść nie mogą ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny. Dotyczy to przede wszystkim cukrzyków, banan posiada wysoki IG, który szacowany jest na 60, a osoby z zawyżonym poziomem cukru muszą spożywać produkty, których indeks glikemiczny nie przekracza 50. Na podstawie tych informacji wiadomo, że diabetyk nie może włączyć bananów do swojej diety, która musi zostać dokładnie skomponowana.

Wiele osób może się zdziwić, że badania naukowców jednoznacznie wskazują na banany, jako składnik pokarmowy odpowiadający za gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi. Banan pokonał słodycze, marchewkę oraz ziemniaki! To dobry moment, żeby zwrócić uwagę, iż banany, które są już w dojrzałym stadium mogą osiągnąć indeks glikemiczny rzędu nawet 70!

Banan jest w stanie ochronić człowieka przed zachorowaniem na wirus HIV. Przekonują o tym naukowcy, a jest to jednoznacznie związane z białkiem gp120, które sprawia, że omawiany wirus nie jest w stanie się rozwijać.

Dodatkowo, banan jest produktem, po który powinny sięgać osoby chore na wrzody żołądka. Jest to związane również z innymi owocami egzotycznymi, które sprawiają, że komórki błony śluzowej występujące w żołądku rozrastają się i dzięki temu ma miejsce wyprodukowanie warstwy ochronnej. Warstwa ochronna zapobiega niepożądanemu wpływowi soków żołądkowych, a także zapobiega tworzeniu się nowych uszkodzeń.

Ostatnim z powodów, dlaczego warto sięgać po banany to pomoc w walce z niestrawnością oraz wzdęciami. Są to dolegliwości z którymi zmaga się coraz więcej osób, nie tylko w starszym wieku, ale również i tych młodszych. Kiedy zostanie spożywana mączka wyprodukowana z zielonych bananów w formie placków sprawi ona, że osoby z wzdęciami oraz niestrawnością odczują zdecydowaną ulgę. Kiedy mąka bananowa zostanie wzbogacona o mleko, może być ona śmiało kierowana dla osób, które mierzą się z zapaleniem błony śluzowej żołądka.

 

Banan – czy warto?

Reasumując, kalorie występujące w bananie nie powinny odgrywać najważniejszej roli, ale niezbędne jest skupienie się na wszystkich dobrych składnikach, które w nich występują, gdyż przynoszą one więcej korzyści, niżeli szkody. Oczywiście, warto mieć na uwadze omówione wcześniej przeciwwskazania. Jednakże, ogólnie można przyjąć, że banan jest dobrym przyjacielem człowieka i nie należy się krępować przed sięganiem po niego w trakcie zakupów.

 

 

 

 

Brak głosów.
Proszę czekać...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj