Search by

Polityka Cookies

Co to są pliki cookies?
Pliki cookies to małe pliki tekstowe przechowywane na komputerze użytkownika, które pozwalają zapamiętać przepływ informacji między serwisami internetowymi i przeglądarką. Spełnią one szereg funkcji, które mają wpływ na wygodę przeglądania stron internetowych.

Do czego wykorzystywane są pliki cookies?
Pliki cookies służą do obserwacji zachowań użytkownika na stronie internetowej, dzięki czemu możemy ułatwić mu poruszanie się po serwisie. Służą również do zapamiętywania preferencji użytkownika, co może być wykorzystywane przy wyświetlaniu mu odpowiednio dopasowanych treści redakcyjnych i reklamowych. Wykorzystując pliki cookies nie przechowujemy danych osobowych użytkownika ani innych poufnych informacji.

Jakiego rodzaju plików cookies używamy?
W ramach strony internetowej stosowane są następujące pliki:

Cookies sesji – działają tylko podczas przeglądania stron serwisu umożliwiając tym samym prawidłowe ich funkcjonowanie.
Cookies trwałych – pozostają na komputerze po odwiedzeniu naszej strony, co oznacza, że witryna może zapamiętać ustawienia Użytkownika kiedy odwiedza naszą stronę. Dzięki temu strona staje się dla Użytkownika łatwiejsza w nawigacji i zapamiętuje jego preferencje. Tego rodzaju pliki przechowywane są w urządzeniu końcowym (komputerze) Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies bądź do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
Cookies podmiotów zewnętrznych – umożliwiają między innymi określenie preferencji użytkownika i tym samym wyświetlanie mu odpowiednich reklam na stronach partnerów zewnętrznych. Służą również do pomiaru ruchu na danej stronie internetowej.

Jak zablokować obsługę plików cookies?
Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych umożliwia zapisywanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym (komputerze). Aby zablokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika, należy dokonać stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Zmiana ustawień przeglądarki może jednak spowodować ograniczenia w funkcjonowaniu strony i korzystaniu z jej zasobów.

Jak przetwarzamy twoje dane osobowe

Bezpieczeństwo danych osobowych ma dla nas szczególne znaczenie. Z uwagi na to, że 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”) informujemy w jaki sposób przetwarzamy udostępnione przez Ciebie dane osobowe. Przykładamy wagę, aby w przejrzysty i zrozumiały sposób opisać zasady, którymi kierujemy się w tym względzie. Administratorem danych osobowych podanych przez Ciebie jest HF Media Sp. z o. o. z siedzibą w Łodzi (90-562) przy ul. Łąkowej 7a (e-mail [email protected]), (dalej HF Media).

HF Media przetwarza Twoje dane osobowe w celach związanych z:

  • świadczeniem usług lub sprzedaży produktów przez HF Media (Twoje dane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit b) RODO - jest to niezbędne do wykonania umowy)
  • za Twoją dobrowolną zgodą dane mogą być także przetwarzane do celów marketingowych, w tym profilowania, także w odniesieniu do produktów i usług podmiotów trzecich (Twoje dane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO – wyłącznie za Twoją zgodą)
  • rozpatrywaniem zgłoszonych przez Ciebie reklamacji (Twoje dane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit b) RODO - jest to niezbędne do wykonania umowy)
  • dopasowaniem treści serwisów internetowych HF Media do Twoich zainteresowań, oraz analiz statystycznych i udoskonalenia usług HF Media (Twoje dane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO - uzasadniony interes administratora)

Twoje dane będziemy przechowywać przez określony czas

  • w odniesieniu do usług HF Media - Twoje dane będą przetwarzane przez okres, w którym usługi te będą świadczone oraz przez okres wynikający z przepisów prawa np. wynikający z przepisów prawa podatkowego lub w celu dochodzenia ewentualnych roszczeń;
  • w odniesieniu do sprzedaży produktów lub rozpatrywania reklamacji - Twoje dane będą przetwarzane przez okres niezbędny do wywiązania się z umowy sprzedaży lub rozpatrzenia reklamacji oraz przez okres wynikający z przepisów prawa np. wynikający z przepisów prawa podatkowego lub w celu dochodzenia ewentualnych roszczeń;
  • dane w celach marketingowych będą przetwarzane wyłącznie do czasu wycofania przez Ciebie zgody na takie przetwarzanie, przy czym nie wpływa to na wcześniejszą zgodność z prawem przetwarzania danych.
  • w przypadku dopasowania treści serwisu HF Media do Twoich zainteresowań, analiz statystycznych i udoskonalania usługi - Twoje dane będą przetwarzane w tych celach do momentu wyrażenia sprzeciwu lub do czasu zakończenia korzystania przez Ciebie z usług HF Media

Odbiorcami Twoich danych osobowych będą jedynie upoważnieni pracownicy HF Media i upoważnione osoby działające na zlecenie HF Media, a także podmioty działające na zlecenie i w imieniu HF Media:

  1. podmioty zewnętrzne dostarczające i wspierające systemy teleinformatyczne HF Media (ogólną infrastrukturę teleinformatyczną, pocztę elektroniczną, systemy informatyczne stosowane przez HF Media
  2. podmioty zewnętrzne wspierające bieżącą działalność HF Media
  3. partnerzy HF Media (wyłącznie w przypadku gdy wyrazisz na to zgodę)

Przysługuje Ci prawo do dostępu do swoich danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo do wniesienia sprzeciwu i przenoszenia danych w zakresie danych osobowych dobrowolnie przez Ciebie podanych. Oświadczenia w zakresie realizacji praw, w tym prawa do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych, prosimy składać na adres e-mail: [email protected]


W przypadku wątpliwości związanych z przetwarzaniem danych osobowych możesz zwrócić się do nas z prośbą o udzielenie informacji. Jeżeli mimo naszego wsparcia uznasz, że dane osobowe przetwarzane są niezgodnie z przepisami obowiązującego prawa, przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.


Podanie danych w celu realizacji usług lub sprzedaży oraz rozpatrywania reklamacji jest niezbędne do świadczenia tych usług i realizacji sprzedaży czy rozpatrzenia reklamacji. W razie niepodania tych danych usługa nie będzie mogła być świadczona, sprzedaż nie będzie mogła zostać przeprowadzona a reklamacja nie będzie mogła zostać przyjęta.
Podanie danych osobowych w celach marketingowych jest dobrowolne. W razie niewyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych pozostawianych przez Ciebie w ramach korzystania ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym zapisywanych w plikach cookies Twoje dane osobowe nie będą przetwarzane w tym celu.

Przetwarzanie danych w pozostałych celach tj. dopasowanie treści serwisów internetowych HF Media do Twoich zainteresowań, analiz statystycznych i udoskonalenia usług HF Media jest niezbędne w celu zapewnienia wysokiej jakości usług HF Media. Niezebranie Twoich danych osobowych w tych celach może uniemożliwić poprawne świadczenie usług.

Podane przez Ciebie dane osobowe podlegają profilowaniu. Za pomocą plików cookies stosowanych w serwisach internetowych HF Media możliwe jest zapoznawanie się z Twoimi preferencjami w tym poprzez analizę tego jak często odwiedzasz serwis internetowy HF Media, czy jakie produkty najczęściej oglądasz, jakiego rodzaju artykuły czytasz. Analiza zachowań w Internecie pomaga nam lepiej rozumieć zwyczaje i oczekiwania Twoje i naszych użytkowników oraz dostosować się do potrzeb i zainteresowań. W ten sposób mamy możliwość prezentowania reklam dopasowanych do Ciebie (przykładowo, reklama wynikająca z faktu przeglądania w ostatnim okresie tylko artykułów dotyczących treningu cardio) oraz spośród dostępnych ofert/produktów/treści artykułów przedstawiać głównie takie, które najlepiej będą odpowiadały Twoim potrzebom. Możemy tworzyć i prezentować przeznaczone dla użytkowników oferty czy rabaty niedostępne dla innych osób.

Jeśli zrezygnujesz z plików cookies pozwalających na wyświetlanie reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań nie oznacza, że nie będziesz otrzymywać żadnych reklam podczas korzystania z naszych serwisów. W takim przypadku będziesz otrzymywać reklamy, ale bez związku z Twoją dotychczasową aktywnością w serwisie.

Dostęp do informacji dotyczących Twoich aktywności i innych użytkowników w Internecie z wykorzystaniem plików cookies pozwoli nam również na prowadzenie analiz rynkowych oraz statystycznych.