WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Przepis na wiosenną fit sałatkę

sałatka warzywna wege

Z każdym dniem za oknem robi się coraz bardziej zielono? A co z twoim talerzem? Czy serwowane na nim dania są równie kolorowe? Wiosna to idealny czas na włączenie do menu świeżych, sezonowych warzyw. Dlaczego warto je jeść? Jak komponować sałatki? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na fit przekąski.

Jak komponować sałatki?

Nie masz pomysłu na sałatkę? Chcesz wykorzystać warzywa, które masz w lodówce, ale nie wiesz jak dobrze połączyć smaki? Poznaj nasze wskazówki.

  • Bazą lekkiej sałatki może być dowolny rodzaj sałaty (sałata lodowa, rukola, roszponka, sałata masłowa, kapusta pekińska) lub kaszy (gryczana, bulgur lub kuskus).
  • Wybierz pozostałe składniki. Dobrze, aby w sałatce znalazło się coś słonego – oliwki, ser feta. Możesz wybrać też coś słodkiego – owoce, pomidory. Jeśli lubisz ostre smaki postaw na cebulę, por albo rzodkiewkę.
  • Zawsze zwracaj uwagę na świeżość warzyw, wybieraj dojrzałe owoce.
  • Jeśli zależy ci, by sałatka nie podchodziła wodą, nie dodawaj do niej surowej cebuli, sos wlej tuż przed jedzeniem.
  • Możesz podawać ulubione sałatki z grzankami lub tostami.
  • Upraż pestki: dyni, pestki słonecznika, wszelkie orzechy, sezam. Posyp nimi sałatkę.

Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa?

Sezonowe warzywa i owoce są nie tylko smaczne i niedrogie. Ich główną zaletą są właściwości odżywcze dla Twojego zdrowia. Znajdziesz w nich mnóstwo witamin i minerałów, których brakuje organizmowi po zimie.

Produkty te nie wymagają długiego przygotowywania, ponieważ czas od momentu zerwania do zjedzenia jest stosunkowo krótki. Masz pewność, że to, co trafia na twój talerz, jest świeże.

Owoce i warzywa świetnie sprawdzą się w czasie robienia przetworów, czyli kompotów, kiszonek i innych. Poza tym kupując lokalne produkty, wspierasz miejscowych rolników, wydajesz mniej pieniędzy i wzmacniasz gospodarkę swojego kraju. Same korzyści!

Wiosenne warzywa:

  • rzodkiewka,
  • pomidor,
  • fasolka szparagowa,
  • sałata,
  • ogórek,
  • szczypiorek,
  • rzeżucha,
  • natka pietruszki.

Sałatka wiosenna – przepis

Szukasz inspiracji na wiosenną sałatkę z sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj nasze propozycje wymienione poniżej. Są proste, smaczne, niedrogie – z pewnością je pokochasz.

Sałatka wiosenna z brokuła i cukinii

Składniki:

  • 1 surowy brokuł,
  • 1 mała surowa cukinia,
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść rukoli.

Sos:

  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • olej tłoczony na zimno – oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy, lniany,
  • imbir mielony – szczypta.

Przygotowanie:

Podziel brokuła na mniejsze kawałki. Posól go i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na 20-30 minut, by lekko zmiękł. Dodaj resztę pokrojonych składników i zrób dip. Polej przed podaniem.

Sałatka wiosenna z rzodkiewką

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 małe cebulki,
  • 1 ogórek,
  • 1 sałata,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • sól,
  • pieprz,
  • pomidorki koktajlowe,
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie:

Umyj i osusz warzywa. Pokrój rzodkiewkę w plastry, a pomidory i ogórek w kostkę, cebulkę posiekaj. Ugotuj jajka na twardo. Przetnij na pół. Porwij na małe kawałki liście sałaty. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem polej jogurtem naturalnym.

Sałatka wiosenna z jajkami i szczypiorkiem

  • mix sałat,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki,
  • 5 rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku.

Dip:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • majonez – 1 łyżka,
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  • Ugotuj jajka na twardo. Pokrój je na ćwiartki. Pokrój ogórki w kostkę. Pokrój rzodkiewki i posiekaj szczypiorek.
  • Składniki na sos dokładnie wymieszaj.
  • Ułóż kolejno: mix sałat, ćwiartki jaj, pokrojone ogórki, rzodkiewki, szczypiorek. Całość polej sosem chrzanowym.

Wiosenna sałatka owocowa

Składniki:

  • 6 truskawek,
  • 2 duże kiwi,
  • 1 mała pomarańcza,
  • 1 duża śliwka,
  • 1 banan,
  • 1 gruszka,
  • kilka owoców winogrona.

Przygotowanie:

  • Usuń pestkę ze śliwki. Pokrój owoc w kostkę.
  • Pokrój truskawki bez szypułek na drobne kawałki.
  • Obierz kiwi i pokrój w kostkę.
  • Przetnij winogrona na pół.
  • Pokrój banana w plastry.
  • Usuń pestki gruszki i pokrój w kostkę.
  • Delikatnie wymieszaj wszystkie owoce w misce.
  • Sałatka powinna być podawana od razu po przygotowaniu.

Sałatka z brukselki

Składniki:

  • ugotowana brukselka,
  • czerwona fasola z puszki,
  • uprażone ziarna dyni,
  • kiełki,
  • sparzony por,
  • majeranek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ułóż kolejno: ugotowaną brukselkę, czerwoną fasolę, sparzony por. Delikatnie wymieszaj. Posyp pieprzem, majerankiem, solą. Polej oliwą z oliwek. Posyp prażonymi ziarnami dyni.

Sałatka z rzeżuchą

Składniki:

  • 6 łyżek posiekanej rzeżuchy,
  • 3 jaja,
  • 1/4 żółtek papryki,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 1/3 zielonego ogórka,
  • 8 rzodkiewek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Umyj i osusz warzywa. Pokrój w drobną kostkę ogórka, papryki i rzodkiewkę. Drobno posiekaj rzeżuchę. W misce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj sól i pieprz. Połącz wszystkie składniki.

Sałatka z natką pietruszki

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Pokrój drobno pomidora. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj pomidora. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek.

Sałatka z fasolką szparagową

Składniki:

  • 100 g sera feta,
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka liści bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  • Gotuj fasolkę przez 8 minut w osolonej wodzie.
  • Odcedź, dodaj pół łyżki oliwy, sól, pieprz i wymieszaj. Wyłóż na talerz.
  • Resztę oliwy połącz ze startym ząbkiem czosnku, przekrojonymi na pół pomidorkami, solą, pieprzem i bazylią. Wyłóż na fasolkę.
  • Posyp pokrojoną fetą.

Dlaczego warto jeść sałatki?

Dieta lekkostrawna to Twój sposób odżywiania? Lubisz lekkie, różnorodne jedzenie, które nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni? Wiosenna sałatka to coś dla Ciebie. Czas przygotowania jest bardzo krótki. Wystarczy połączyć ze sobą składniki, które masz w lodówce, dodać dip i gotowe.

Sałatka może stanowić pełnowartościowy posiłek – pod warunkiem, że będzie zawierać zdrowe węglowodany i białko. W ten sposób przyjmiesz odpowiednią ilość kalorii, bez ryzyka odłożenia się zbędnych kilogramów, a przy okazji posprzątasz lodówkę.

Sprawdź także: 7 warzyw, które wpływają na zmniejszenie tkanki tłuszczowej


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *