WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Zdrowy zamiennik dżemu

frużelina - zdrowy zamiennik dżemu

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez dżemu, kanapek, gofrów lub naleśników? Tymczasem postanowiłeś zrzucić zbędne kilogramy, dlatego zastanawiasz się, czym zastąpić ulubione słodkości. Z pomocą przychodzi nowość od 6Pak Nutrition, czyli frużelina bez dodatku cukru. Jak wykorzystać ten fit dodatek?

Zdrowy zamiennik dżemu

frużelina - fit zamiennik dżemu

Frużeliny to przepyszne kawałki owoców zatopione w galaretce bez dodatku cukru. Mogą zastąpić tradycyjny dżem, konfitury, powidła. Są stworzone z myślą o osobach aktywnych fizycznie, które zwracają uwagę na kaloryczność posiłków i unikają przetworzonych produktów.

Cukier zastąpiono erytrytolem, dzięki czemu ten zdrowy zamiennik dżemu ma niski indeks glikemiczny i może być dobrym wyborem dla diabetyków. W składzie znajdujemy aż 80% owoców bogatych w witaminy i cenne wartości odżywcze.

Zalety frużeliny:

  • to idealny dodatek do dań na słodko, tortów, ciast i deserów,
  • frużelina nie zawiera cukru, produkt jest słodzony erytrytolem,
  • niska kaloryczność, produkt dedykowany osobom będącym na diecie odchudzającej,
  • 80% owoców w składzie – dobre źródło witamin, minerałów, błonnika pokarmowego,
  • zdrowy zamiennik dżemu czy konfitur.

Dietetyczne frużeliny – fit dodatek bez cukru

Frużelina to idealne urozmaicenie codziennej diety. Podczas diety redukcyjnej monotonna dieta i brak różnorodności produktów może doprowadzić do niedoborów i pogorszenia stanu zdrowia. Dobrym wyborem są zdrowe zamienniki tradycyjnych dań lub przygotowanie ich w lżejszej wersji.

Dietetyczne frużeliny to słodki przysmak niezawierający cukru. Z myślą o osobach aktywnych i diabetykach produkt został posłodzony ertytrytolem. To niskokaloryczny słodzik pozyskiwany na drodze fermentacji. Ten zdrowy zamiennik dżemu jest naturalny, bezsmakowy i nie wywołuje dolegliwości pokarmowych.

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z potrzeby ograniczania spożycia cukru. Erytrytol ma niski indeks glikemiczny i już niewielkie jego ilości zaspokajają chęć zjedzenia czegoś słodkiego bez uszczerbku na zdrowiu.

10 powodów, dla których warto wyeliminować cukier z diety

Sprawdź także: 10 powodów, dla których warto wyeliminować cukier z diety

Jak wybierać dżem?

Jak wybierać dżem? Najpierw trzeba się zastanowić czym frużeliny różnią się od klasycznego dżemu.

  • Frużelina to owoce w żelu, które przynajmniej w części powinny zachować się w całości.
  • Dżem to przetwór owocowy przygotowywany ze zgniecionych owoców, zazwyczaj zawiera duże ilości cukru, który sprzyja zachowaniu smaku i właściwej konserwacji. To niestety produkt wysokokaloryczny.

W sklepie najczęściej możemy trafić na dżemy wysokosłodzone. Zawartość ich witamin i składników mineralnych jest zbliżona do dżemów niskosłodzonych.

Wybierając dżem zwróć przede wszystkim uwagę na:

  • ilość cukrów prostych – im mniej, tym lepiej
  • obecność kawałków owoców – jeśli są obecne, to dżem jest bardziej naturalny
  • zawartość barwników i aromatów – ich obecność nie świadczy najlepiej o jakości
zdrowy zamiennik dżemu - frużelina

Warto jednak postawić na dietetyczne frużeliny. To zdrowy zamiennik dżemu, ponieważ zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i możesz wykorzystać ją do kanapek, tostów, owsianek i jogurtów. Stanowi idealny dodatek do naleśników, gofrów, racuchów czy pancakes.

Frużelina zawiera wszystkie dobre właściwości dżemu, witaminy pozyskiwane od owoców, przy czym zamiast cukru w jej składzie znajdziemy erytrytol – słodzik charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym. Sam widzisz, że odpowiedź na pytanie jak wybierać dżem jest bardzo prosta!

Zestawienie dżemów

Zastanawiasz się ile kalorii ma dżem i który rodzaj wybierać, szczególnie gdy jesteś na diecie? Sprawdź nasze zestawienie dżemów.

DŻEMniskosłodzony [kcal/100g]wysokosłodzony [kcal/100g]
ananasowy158257
brzoskwiniowy155254
jagodowy155262
malinowy154253
morelowy155251
pomarańczowy157241
porzeczkowy159249
śliwkowy153266
truskawkowy148247
wiśniowy157251

A czy wiesz, że frużelina to tylko ok. 65 kcal w 100g? To ponad 2 x mniej niż w niskosłodzonym dżemie!

Frużelina – pyszny dodatek do ciast i deserów

Jakie zastosowanie ma frużelina w diecie? To uniwersalny fit dodatek do wielu słodkich dań. Podobnie jak w przypadku dżemu, dodaje się ją do wypieków cukierniczych: ciast, drożdżówek, rogalików i bułek francuskich, a także naleśników, gofrów oraz racuchów. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z wykorzystaniem frużeliny.

Gofry owsiane z frużeliną

gofry z frużeliną wiśniową

Składniki na gofry

  • płatki owsiane 80g,
  • 3 jaja,
  • 10 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 ml mleka roślinnego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • frużelina wiśniowa Yummy,
  • pokrojone sezonowe owoce.

Jak przygotować gofry?

  1. Rozdrobnij płatki owsiane za pomocą robota kuchennego. Dodaj żółtka jaj, ksylitol, proszek do pieczenia i mleko roślinne. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Połącz białka z pozostałą masą. Rozgrzej gofrownicę posmarowaną olejem kokosowym. Smaż gofry.
  3. Odstaw na kratkę do wystudzenia. Smaruj gofry frużeliną.
  4. Dekoruj ulubionymi sezonowymi owocami.

Pełnoziarniste rogaliki z frużeliną malinową

Składniki na rogaliki

Zdrowy zamiennik dżemu
  • 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 25g mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • 25g mąki pełnoziarnistej żytniej,
  • 20g drożdży,
  • 3 łyżki erytrolu,
  • 100g serka mascarpone,
  • 1 jajko,
  • odrobina soli,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • frużelina malinowa Yummy,
  • opcjonalnie – 1 białko jajka.

Jak przygotować rogaliki?

  1. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj do mąki pozostałe składniki z wyjątkiem białka jaja. Wyrób ciasto i włóż na noc do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i wytnij trójkąty, które zawiniesz w rogaliki.
  4. Roztrzep białko jaja i posmaruj nim trójkąty.
  5. Posmaruj ciasto frużeliną (z grubszej strony) i zawijaj.
  6. Ponownie posmaruj zawinięte rogaliki białkiem.
  7. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Fit owsianka z frużeliną

owsianka z frużeliną i owocami

Składniki (na dwie porcje owsianki)

  • 4 łyżki frużeliny porzeczkowej Yummy,
  • 0,5 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • garść ulubionych sezonowych owoców, na przykład borówki, maliny czy truskawki.

Jak przygotować owsiankę?

  1. Zalej płatki owsiane mlekiem. Zagotuj. Rozdziel na dwa talerze.
  2. Następnie wyłóż po dwie łyżki frużeliny i po 2 łyżki jogurtu naturalnego.
  3. Dekoruj owsiankę sezonowymi owocami. Smacznego!

Owsiane tartaletki z frużeliną

tartaletki z frużeliną brzoskwiniową

Składniki na tartaletki

Jak przygotować tartaletki?

  1. Rozgnieć banany za pomocą widelca. Dodaj płatki owsiane, miód i dokładnie wymieszaj.
  2. Posmaruj formę do muffinek olejem kokosowym. Wypełnij masą, formując koszyczki.
  3. Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut.
  4. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
  5. Nałóż do tartaletek jogurt naturalny i frużelinę.

Gofry, naleśniki i rogaliki na diecie? Czemu nie! Możesz cieszyć się ulubionymi słodkościami podczas redukcji, dzięki temu że istnieje zdrowy zamiennik dżemu. Dietetyczne frużeliny od 6Pak Nutrition to idealna alternatywa dla dżemu. Wybierz swój ulubiony smak i zapomnij o restrykcjach podczas odchudzania.

dietetyczny tort z frużeliną

Zobacz także: Tort z frużeliną


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *