WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Kapsaicyna na odchudzanie — opinie i wyniki badań

kapsaicyna na odchudzanie - papryczka chili na redukcję

Kapsaicyna – ten popularny składnik odchudzających suplementów diety naturalnie występuje w papryczce chili. Jej właściwości rozgrzewające wykorzystywane są do wywoływania przyspieszającej spalanie kalorii termogenezy. Kapsaicyna posiada szereg właściwości leczniczych, a jej zdolność do miejscowego podnoszenia temperatury jest wykorzystywana w kremach i plastrach rozgrzewających. Od około 7000 lat papryczki chili są uprawiane przez meksykańskich Indian dla swoich wartości odżywczych, bogactwa witam i minerałów oraz właściwości przeciwdrobnoustrojowych i przeciwnowotworowych. Czy kapsaicyna jest bezpieczna i jak wpływa na odchudzanie?

Kapsaicyna na odchudzanie

Badania wykazały, że kapsaicyna, organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów, może przyspieszyć metabolizm, co sprawi, że szybciej spalisz zapasy tłuszczu [1]. Może również obniżyć apetyt i wpłynąć na przyswojenie mniejszej ilości kalorii.

Jeśli chodzi o odchudzanie, kapsaicyna może działać na 3 sposoby:

kobieta korzystająca ze wskazówek jak schudnać bez uczucia głodu
  • Zmniejsza apetyt — Szeroko cytowane badanie z The British Journal of Nutrition potwierdza, że 10g czerwonej papryki nie tylko zmniejszyło apetyt, ale także skłoniło uczestników do przedkładania pokarmów bogatych w węglowodany nad pokarmy bogate w tłuszcze, co spowodowało obniżenie spożycia kalorii [2]. Inne badania również powiązały kapsaicynę ze zmniejszonym apetytem i zwiększoną sytością [3].
    Zobacz: 5 wskazówek jak schudnąć bez głodu
  • Zwiększa tempo metabolizmu – Kapsaicyna pomaga zwiększyć ilość ciepła wytwarzanego przez organizm, dzięki czemu spala on więcej kalorii. Robi to poprzez proces zwany termogenezą. Kiedy Twój metabolizm jest szybszy, Twoje ciało jest bardziej skłonne do przekształcania składników odżywczych w energię, a nie w odkładany tłuszcz.
  • Wzmaga spalanie kalorii — Kiedy jesz ostrą paprykę lub ostre przyprawy, wywołujesz wzrost temperatury swojego ciała. Kiedy temperatura Twojego ciała wzrasta, przechodzi ono w tryb schładzania. W tym trybie następuje przyspieszenie spalania kalorii. 

Właściwości kapsaicyny na spalanie tkanki tłuszczowej — opinie

Niektóre badania sugerują, że podczas przyjmowania kapsaicyny zwiększa się utlenianie tłuszczów. Badanie z 2007r. w japońskim Journal of Nutritional Science and Vitaminology wykazało, że spożywanie 150mg kapsaicyny na godzinę przed treningiem zwiększa utlenianie tłuszczów o około 40% w porównaniu z placebo [5]. 

Inne badania wykazały zwiększone utlenianie tłuszczów przy niskich dawkach rzędu 2,5mg, co w jednym z badań pomogło pacjentom spalić o 10% więcej tłuszczu w ciągu następnych 24h. Może to być spowodowane tym, że kapsaicyna pobudza organizm do uwalniania adrenaliny. Niektóre z badań wykazały znaczną utratę tkanki tłuszczowej w obszarze jamy brzusznej [6]. 

Papryczka chili a zmiany apetytu

kapsaicyna na odchudzanie - wyniki badań z papryczką chili

Badania nie są jednoznaczne, jeśli chodzi o skuteczność kapsaicyny, jako środka na spalanie tłuszczu. Część z nich wskazuje, że jej przyjęcie przed posiłkiem skutkuje spaleniem zaledwie 5-10 dodatkowych kalorii, podczas gdy inne wykazują spadek nawet 100kcal [4].

Badanie z 2011r. wykazało, że ludzie, którzy zwykle nie jedzą pikantnych potraw, zaczęli osiągać lepsze wyniki odchudzania, gdy przyjmowali kapsułki z kapsaicyną, szczególnie w zakresie zmian apetytu [4].

Bez względu na wynik pamiętaj, że kapsaicyna może zwiększyć termogenezę, ale nie oznacza to, że zjedzenie odrobiny chili uprawnia Cię do pochłonięcia kawałka tortu. Stale kontroluj kaloryczność posiłków, jeśli chcesz schudnąć.

Zastosowanie kapsaicyny w suplementach diety

Do wytwarzania suplementów na odchudzanie, stosuje się kapsaicynę z papryki chili i papryki rocznej. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu, dlatego przyjmowanej w postaci tabletek lub kapsułek nie należy popijać wodą a np. tłustym mlekiem.

redin na szybkie spalanie

Sprawdź także: Redin – spal tłuszcz bezpowrotnie!

Redin — spalacz tłuszczu z kapsaicyną

spalacz tłuszczu Redin
Spalacz tłuszczu Redin
  • Redin – zaawansowany spalacz tłuszczu przygotowany przez specjalistów w celu wsparcia podczas redukcji,
  • kompozycja 20 naturalnych ekstraktów wspierających utratę tłuszczu w tym kapsaicyny, chromu, L-karnityny,
  • źródło naturalnych adaptogenów wspomagających odchudzanie,
  • podkręca metabolizm, pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym (ma właściwości antyoksydacyjne),
  • pomaga wyeliminować zmęczenie i znużenie,
  • formuła na 50 dni suplementacji z nielimitowaną opieką dietetyka w cenie,
  • dodatkowo indywidualny plan posiłków w przystępnej formie (wraz z gotową listą zakupów).

Papryczka chili — jak działa kapsaicyna w niej zawarta?

Papryka chili zawiera bardzo pikantne nasiona (znacznie bardziej pikantne niż miąższ) i to właśnie one mają największą zawartość kapsaicyny. Ze wszystkich warzyw papryczka chilli zajmuje pierwsze miejsce pod względem zawartości kapsaicyny (2-4%).

Spożycie papryczki chilli pobudza receptory bólu w języku, dając wrażenie uczucia pieczenia. Działanie kapsaicyny blokuje wysyłanie sygnałów bólowych do rdzenia kręgowego. Kapsaicyna wiąże się z receptorami TRPV1 kanałem nerwów obwodowych, który ma wykrywać wewnętrzne lub zewnętrzne źródła ciepła.

Kapsaicyna — właściwości nie tylko odchudzające

  1. Pozytywny wpływ na serce — Ta korzyść jest możliwa dzięki właściwościom przeciwzapalnym kapsaicyny. Trzymiesięczne badanie wykazało, że kapsaicyna znacznie zmniejszyła czynniki ryzyka chorób serca u dorosłych, którzy mieli niski poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL).
  2. Wzmocnienie tkanki płucnej — Kapsaicyna może rozrzedzać śluz i pomagać w usuwaniu go. Uważa się również, że wzmacnia tkanki płuc i pomaga zapobiegać lub leczyć rozedmę płuc [8].
  3. Działanie przeciwutleniające — Kapsaicyna działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Kapsaicyna może również pomóc w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym.
  4. Działanie bakteriobójcze — Wykazano hamujący wpływ kapsaicyny na rozwój bakterii typu Salmonella oraz pałeczka ropy błękitnej.
  5. Działanie przeciwbólowe — Kapsaicyna działa najpierw poprzez stymulację, a następnie zmniejszenie intensywności sygnałów bólowych w ciele, dlatego jest kluczowym składnikiem różnych leków przeciwbólowych. Kapsaicyna stymuluje uwalnianie związku, który, jak się uważa, bierze udział w komunikowaniu bólu między nerwami w rdzeniu kręgowym a innymi częściami ciała. Jest głównym składnikiem wielu terapeutycznych maści, żeli i plastrów stosowanych do łagodzenia bólu. Stosowanie kremu, żelu, balsamu lub maści z kapsaicyną na skórę (stosowanie miejscowe) może pomóc złagodzić ból spowodowany:
  • zabiegami operacyjnymi,
  • problemami z układem nerwowym, takimi jak neuropatia cukrzycowa, nerwoból nerwu trójdzielnego i nerwoból popółpaścowy,
  • klasterowymi bólami głowy,
  • problemami ze stawami, takimi jak choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów,
  • chorobami skóry, w tym łuszczycą,
  • owrzodzeniami jamy ustnej spowodowane chemioterapią lub radioterapią.

6. Badania na szczurach sugerują, że kapsaicyna może mieć pozytywny wpływ na naczynia krwionośne – w rezultacie może być korzystna dla osób z cukrzycą lub osób otyłych. Może również pomóc zmniejszyć ryzyko udaru i nadciśnienia. Trwają badania nad tym, czy kapsaicyna niszczy komórki rakowe.

owoce na diecie i akcesoria do ćwiczeń fitness

Sprawdź: Skuteczne odchudzanie – fakty i mity

Skutki uboczne stosowania kapsaicyny

Kapsaicynę uważa się zasadniczo za bezpieczną. Może jednak powodować skutki nieprzyjemne szczególnie dla tych, którzy nie są do niej przyzwyczajeni. Zachowaj ostrożność jedząc zarówno ostrą paprykę jak i suplementy z kapsaicyną. Zacznij od niewielkiej ilości i zwiększaj ją, gdy się przyzwyczaisz.

  • Możliwa jest reakcja alergiczna na kapsaicynę. Bez względu na formę kapsaicyny, zacznij od niewielkich ilości. W przypadku stosowania produktu miejscowo należy najpierw nałożyć go na niewielki obszar skóry w celu przetestowania reakcji alergicznej.
  • Nie dopuść do kontaktu kapsaicyny z oczami i innymi błonami śluzowymi. Nie stosuj miejscowych produktów zawierających kapsaicynę na obszary uszkodzonej skóry.
  • Spożywanie zbyt dużej ilości kapsaicyny może prowadzić do podrażnienia jamy ustnej, żołądka i jelit. Czasami mogą wystąpić wymioty i biegunka. Czysta kapsaicyna w dużych dawkach może być trująca.

Kapsaicyna — przeciwwskazania do stosowania

Kapsaicyna w postaci suplementu może nie być bezpieczna dla wszystkich. Nie bierz jej suplementów, jeśli:

  • przyjmujesz leki, które spowalniają krzepnięcie krwi,
  • bierzesz leki na ciśnienie krwi ,
  • bierzesz leki na płuca zawierające teofilinę,
  • masz zaplanowaną operację.

Kapsaicyny nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące, a także dzieci. Należy również unikać przyjmowania jej w dużych dawkach lub przez dłuższy czas. 

Kapsaicyna może powodować zgagę lub podrażnienie żołądka, więc zacznij od małej dawki, aby zobaczyć, jak na nią reagujesz.

plany dietetyczne budujmase

Bibliografia:

[1] Cemre Elmas, Ceren Gezer: Capsaicin and Its Effects on Body Weight. J Am Coll Nutr. 2021 Aug 12;1-9.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34383610/ [2] M Yoshioka et al: Effects of red pepper on appetite and energy intake. Br J Nutr. 1999 Aug;82(2):115-23.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10743483/ [3] Pilou L H R Janssens et al: Acute effects of capsaicin on energy expenditure and fat oxidation in negative energy balance. PLoS One. 2013 Jul 2;8(7)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23844093/ [4] Mary-Jon Ludy, Richard D Mattes: The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite. Physiol Behav. 2011 Mar 1;102(3-4):251-8.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21093467/ [5] Ki Ok Shin, Toshio Moritani: Alterations of autonomic nervous activity and energy metabolism by capsaicin ingestion during aerobic exercise in healthy men. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Apr;53(2):124-32.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17615999/ [6] Soren Snitker et al: Effects of novel capsinoid treatment on fatness and energy metabolism in humans: possible pharmacogenetic implications. Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):45-50.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19056576/ [7] https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-0348-0828-6_9 [8] https://www.uofmhealth.org/health-library/ste122068#ste122068-sec

Podobne artykuły:

Leszek Buczak

Leszek Buczak - trener odżywiania i odchudzania. Pasjonat zdrowego
odżywiania, suplementacji i aktywnego trybu życia. Maratończyk i
rowerzysta. Wegetarianin i odkrywca nowych smaków.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *