WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Woda smakowa – czy jest zdrowa i czy można ją pić na diecie?

woda smakowa na diecie

Duży wybór wód smakowych na półkach sklepowych powoduje, że produkty te zyskały wielu fanów. Wabieni kolorowymi butelkami obwieszczającymi prozdrowotne i smakowe walory ich zawartości, rzadko zastanawiamy się nad rzeczywistymi składami tych napojów. Niestety nie każdy produkt opatrzony naklejką „woda” zasługuje na to miano, a problem potęguje się, gdy jesteśmy na diecie. Czy picie wody smakowej na diecie to dobry pomysł?

Wody smakowe – czy są zdrowe?

Wody smakowe mogą być zdrową alternatywą dla napojów o wysokiej zawartości cukru i sztucznych składników. Jednakże ich wpływ na zdrowie zależy od tego, jak są przygotowane i jakie składniki zawierają.

Skład wód smakowych

Skład wód smakowych może różnić się w zależności od producenta i konkretnego produktu. Woda smakowa to zazwyczaj zwykła woda pitna z dodatkiem naturalnych lub sztucznych aromatów i całej listy ulepszaczy i konserwantów. Producenci wód smakowych prześcigają się w pomysłach na to, jak skłonić swoich klientów do kupna ich produktu, wabiąc obietnicami braku cukru, fantastycznego smaku i rozwiązania problemu z nawodnieniem.

Polacy nie mają w zwyczaju pić wody, dlatego dajemy się łapać na chwytliwe hasła reklamowe, nie zwracając uwagi na skład opisany na etykiecie. A często widnieją w nim sacharyny, cyklaminiany, acesulfam K, substancje konserwujące, takie jak sorbinian potasu, czy benzoesan sodu.

Woda smakowa, którą warto wybrać to połączenie typu woda i aromaty naturalne. Jeśli lubisz wodę gazowaną, w składzie może znaleźć się również dwutlenek węgla.

Woda smakowa bez cukru?

Woda smakowa bez cukru to świetna opcja dla tych, którzy chcą unikać jego nadmiaru, a jednocześnie cieszyć się orzeźwiającym napojem o ciekawym smaku.

Wodę smakową bez cukru możesz znaleźć na sklepowej półce lub przygotować samodzielnie w domu, używając naturalnych składników, takich jak owoce, warzywa, czy zioła.

Czy można pić wodę smakową na diecie?

plan dietetyczny

Tak, można pić wodę smakową na diecie, ale należy zwrócić uwagę na jej skład. Jest to szczególnie ważne dla osób, które starają się kontrolować spożycie kalorii i unikać nadmiaru cukru. Woda smakowa powinna być niskokaloryczna i nie powinna zawierać dodanego cukru, jak to jest w przypadku napojów gazowanych czy soków owocowych. Jeśli sam przygotowujesz wodę smakową, może ona dostarczać niewielkich ilości witamin, minerałów oraz kalorii pochodzących z dodanych owoców i warzyw. Jednakże kaloryczność jest zazwyczaj niewielka w porównaniu z pełnymi porcjami owoców czy warzyw.

Dobra woda smakowa może zachęcić do większego całodziennego spożycia wody, z czym ma problem wiele osób.

Sprawdź: Kalkulator zapotrzebowania na wodę

Ile kalorii ma woda smakowa?

Liczba kalorii w wodzie smakowej zależy od tego, co zostało użyte do jej przygotowania. Podstawowym składnikiem wody smakowej jest oczywiście niekaloryczna woda. Jednak jeśli producent doda do niej sacharozę, sok z zagęszczonego soku cytrynowego, syrop glukozowo-fruktozowy lub inne substancje słodzące, kaloryczność wzrasta. Niejednokrotnie zdarza się tak, że wody smakowe oznaczone jako produkty dla dzieci lub tzw. produkty zero cukru, nie mają nic wspólnego ze zdrowym nawadnianiem. Warto wiedzieć, że taki produkt to nie woda, a napój o podwyższonej kaloryczności i obniżonej odżywczości i zdolności nawadniania.

Jeśli woda smakowa ma prosty skład i nie zawiera dodatkowych substancji słodzących, a jedynie aromaty, jej kaloryczność jest bliska zeru. Wody, a właściwie napoje, które w składzie zawierają kilka składników w tym substancje słodzące, stabilizatory, regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy) i sztuczne aromaty, mogą mieć kaloryczność rzędu 50-60kcal w 250ml produktu.

Zestaw na odchudzanie

zestaw na odchudzanie

Zestaw na odchudzanie
 

Co najlepiej pić?

Oczywiście, najlepiej pić czystą wodę pozbawioną sztucznych dodatków oraz substancji słodzących. Woda jest kluczowym elementem utrzymania odpowiedniej równowagi w organizmie i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Jeśli sięgasz po wodę smakową o złym składzie, nie nawodni Cię ona skutecznie. Najkorzystniejsze dla organizmu jest picie:

  • Wody z kranu – bezpośrednio, jeśli masz pewność, że spełnia surowe standardy czystości i bezpieczeństwa lub po filtrowaniu.
  • Wody źródlanej – pochodzącej z naturalnych źródeł i bezpiecznej.
  • Wody mineralnej – jeśli weźmiesz pod uwagę składniki mineralne, które odpowiadają Twoim potrzebom.
  • Wody smakowej domowej roboty – gdy jest przygotowana na bazie naturalnej wody mineralnej, źródlanej lub wody z kranu.
  • Wody aromatyzowanej kupnej – jeśli masz pewność, że stosowany jest aromat naturalny bez dodatku substancji konserwujących i cukru.

Zobacz również: Czy można pić napoje zero na diecie odchudzającej?

plany - rejestracja

Woda smakowa home made – domowa woda smakowa

Woda smakowa home made, czyli domowa woda smakowa, to napój idealny nie tylko na upalne dni. Jest to doskonała alternatywa dla kupnych napojów gazowanych oraz wód smakowych, które często zawierają dużą ilość cukru i sztucznych substancji.

Przygotowanie domowej wody smakowej, na przykład o smaku cytryny, jest nie tylko łatwe, ale także pozostawia duże pole do popisu dla kreatywności. Aby przygotować domową wodę smakową, potrzebujemy jedynie kilku składników:

  • Woda – najlepiej, jeśli będzie to woda źródlana, woda mineralna lub filtrowana.
  • Owoce – świetnie w tej roli sprawdzą się cytrusy takie jak cytryna (zapewnia naturalny aromat cytrynowy), limonka, pomarańcza. Prawdziwym królem letnich wód smakowych jest arbuz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć też innych owoców sezonowych takich jak maliny czy truskawki.
  • Warzywa – najlepszy w tej roli jest świeży ogórek. Jeśli lubisz pikantne smaki, sięgnij po imbir.
  • Świeże zioła – wody smakowe nabierają przyjemnego aromatu, gdy doda się do nich kilka listków świeżej mięty lub bazylii (naturalne aromaty).

Domowa woda smakowa nie wymaga skomplikowanych procedur przygotowania. Ważne: woda źródlana, naturalna woda mineralna lub woda filtrowana powinna być schłodzona. Aby owoce lub warzywa uwolniły do wody naturalne aromaty, po umyciu przekrój je lub pokrój w plastry. Wrzuć bezpośrednio do wody kilka oderwanych listków mięty lub bazylii. Pozostaw w lodówce na kilka godzin, aby smaki się wymieszały.

Sprawdź także: Objawy odwodnienia – jak rozpoznać odwodnienie organizmu?


Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *