WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dieta bezglutenowa – jakie są objawy uczulenia na gluten?

produkty na diecie bezglutenowej

To on sprawia, że bułka ma swój kształt, jest równocześnie chrupiąca z zewnątrz i cudownie miękka w środku. U osób zdrowych nie wywołuje problemów, ale dla osób z celiakią jest toksyczny i może być niebezpieczny. Komu zagraża gluten? Jakich produktów należy unikać i czy dieta bezglutenowa jest dobrym rozwiązaniem dla każdego?

Jakie są objawy uczulenia na gluten?

Gluten to mieszanina gluteniny i gliadyny. To białko występujące w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. Zawierają go makarony, ciasta, pizza i wiele innych dań, które lubimy. Osoby z alergią na gluten są uczulone na to białko i źle reagują w przypadku jakiegokolwiek z nim kontaktu.

Objawy alergii na gluten mogą być bardzo różne. Najczęściej obejmują problemy typu:

  • ból brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • wzdęcia,
  • biegunka lub zaparcia,
  • bóle głowy,
  • zaostrzenie atopowych zmian skóry u dzieci.

Ludzie z nietolerancją glutenu mogą odczuwać chroniczne zmęczenie, mieć problemy z koncentracją, a nawet zapamiętywaniem.

Gluten jest po mleku drugim najczęstszym alergenem. Warto wiedzieć, jakie są objawy nietolerancji glutenu, aby umieć skomponować zdrową i bezpieczną dietę.

Kto powinien zrezygnować z glutenu?

Dieta bezglutenowa powinna być codziennością dla osób:

  • u których zdiagnozowano celiakię (choroba trzewna),
  • ze skórną postacią celiakii (choroba Dühringa),
  • z nietolerancją glutenu,
  • zmagające się z alergią na gluten,
  • z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten,
  • cierpiące na choroby autoimmunologiczne.

Dietę bezglutenową zaleca się często osobom chorym na Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy). Jednak nie ma wystarczających dowodów potwierdzających zasadność stosowania diety bezglutenowej u chorych na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Gluten może powodować lub wzmagać stany zapalne i efekty stresu w organizmie. Zaburza wchłanianie składników odżywczych (za sprawą zanieczyszczania kosmków jelitowych).

Dieta bezglutenowa - zasady, porady i wskazówki

Czytaj więcej: Dieta bezglutenowa – zasady, efekty, wskazówki

Stosowanie diety bez glutenu staje się coraz powszechniejsze wśród osób skarżących się na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Badania wskazują, że całkowita eliminacja glutenu z jadłospisu jest ryzykowne. Przestrzegają, że u człowieka nie wykazującego objawów celiakii, dieta bezglutenowa może być szkodliwa dla organizmu (zboża dostarczają witamin z grupy B, żelaza, cynku, potasu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi i błonnika). Trudno znaleźć surowce, których można użyć w zamian i które zawierają te makro- i mikroelementy. Dlatego bilansowanie diety przy użyciu składników bezglutenowych jest kłopotliwe. [1]

Zasady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa całkowicie wyklucza wszelkie produkty zawierające gluten.

Będąc na diecie bezglutenowej trzeba liczyć się z tym, że większość posiłków należy przygotowywać samodzielnie w domu z dokładnie wyselekcjonowanych produktów.

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja dieta będzie odpowiednio zbilansowana skorzystaj z pomocy dietetyka. Plany dietetyczne Budujmase.pl zawierają właściwie dobrane składniki, tak by w pełni pokryć Twoje zapotrzebowanie.

Wraz z eliminacją z diety dużej grupy produktów zbożowych, na stół należy wprowadzić więcej produktów jak:

  • kasza
  • przetwory mleczne
  • warzywa
  • owoce (w tym owoce suszone)
  • jaja
  • zdrowe przekąski

W chwili obecnej produkty bezglutenowe są ogólnodostępne w większości sklepów spożywczych.

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Mimo wykreślenia z menu wszystkich produktów zawierających gluten, dieta bezglutenowa może być urozmaicona i smaczna.

znak bez glutenu - przekreślony kłos
  1. Wskazane są składniki wysokiej jakości, świeże i nieprzetworzone.
  2. Lepiej nie przesadzać w kupowaniu gotowych produktów bezglutenowych. Zwykle są one mocno przetworzone, co oznacza pozbawienie ich cennych wartości odżywczych.
  3. Oprócz warzyw, owoców, świeżego mięsa i jaj, możesz wybierać wśród produktów nabiałowych.
  4. W sklepach jest sporo produktów przygotowanych z myślą o osobach nietolerujących glutenu – wypatruj znaku przekreślonego kłosa, międzynarodowego oznaczenia żywności bezpiecznej dla osób mających problem z glutenem

Dozwolone produkty na diecie bezglutenowej

Nie wszystkie rośliny zbożowe mają gluten. Dozwolone są rośliny typu:

  • kukurydza,
  • ryż,
  • proso,
  • gryka zwyczajna,
  • tapioka,
  • amarantus.

Naturalnie bezglutenowe są:

  • ziemniaki
  • rośliny strączkowe
  • soja
  • mięso
  • jaja
  • orzechy
  • warzywa i owoce.

Jadłospis może zawierać też produkty mleczne, świeże (niepanierowane) ryby, naturalne przyprawy.

Oczywiście należy zwrócić uwagę na to, że nawet naturalnie bezglutenowy produkt może zostać zanieczyszczony glutenem w fazie produkcji. Dla pełnego bezpieczeństwa osób cierpiących na celiakię, warto postawić na produkty oznaczone jako bezglutenowe.

W świetle prawa europejskiego, przetworzony produkt jest bezglutenowy, jeśli zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg).

Zabronione produkty na diecie bezglutenowej

Zabronione są zboża i produkty zbożowe typu:

  • pszenica (także orkisz, płaskurka, samopsza),
  • jęczmień,
  • żyto i zwykły niecertyfikowany owies.

Dieta zakazuje wszystkich produktów pochodnych, takich jak:

  • zwykłe pieczywo,
  • mąki i makarony na bazie zbóż,
  • kasza manna i jęczmienna,
  • inne wyroby na bazie mąki jak ciasta, ciastka, płatki śniadaniowe, zupy w proszku.

Mając celiakię lub nadwrażliwość na gluten, należy się liczyć z potrzebą ścisłej kontroli każdego produktu. Wiele powszechnie dostępnych produktów zawiera ukryty gluten. Dlatego dieta w przypadku choroby powinna wykluczać wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa), panierki i wypełniacze (szczególnie te, które zawierają płatki zbóż i środki do pieczenia).

Bibliografia:

[1] Amy L. Jones: “The Gluten-Free diet: fad or neccecity?” Diabetes Spectr. 2017 May; 30(2): 118–123.

Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *