Dieta wysokobiałkowa bije rekordy popularności wśród ćwiczących budujących masę mięśniową, jak i redukujących zbędne kilogramy. Do niedawna panowało przekonanie, że im więcej białka w diecie, tym lepiej dla mięśni. I choć proteiny budują nasze mięśnie , to warto się zastanowić, czy dieta bogata w białko jest zdrowa i bezpieczna? Czy sprawdzi się w planie treningowym?

O diecie wysokobiałkowej

Dieta wysokobiałkowa wspomaga redukcję zbędnych kilogramów, ponieważ przestawia organizm na tryb przetwarzania tłuszczu na energię.

  • Wysokie spożycie protein zwiększa również ilość energii, która jest wydatkowana na trawienie pożywienia, dzięki czemu deficyt kaloryczny zwiększa się.

Dieta wysokobiałkowa stosowana jest nie tylko przez osoby, które chcą w krótkim czasie schudnąć, ale też przez sportowców uprawiających treningi siłowe.

  • Wysokie spożycie białek może być pomocne w okresach budowania masy mięśniowej. A jak wiadomo, białko jest budulcem mięśni.

Dieta wysokobiałkowa, inaczej proteinowa, polega na takim komponowaniu diety, aby w większości składała się z białka. Istnieją różne podejścia do diety proteinowej – bardziej lub mniej radykalne. W zależności od tego ilość tłuszczów i węglowodanów w takiej diecie różni się. Do niedawna rekordy popularności biła dieta Dukana, która zakładała wykluczenie produktów innych niż białkowe. Diety białkowe różnią się również zalecanymi typami białek.

[div class='gadd']
[end-div][div class='mob-gadd']
[end-div] Jadłospis diety wysokobiałkowej

Co jeść na diecie wysokobiałkowej? W diecie proteinowej zaleca się spożywanie produktów, które mają wysoką zawartość białka i niską węglowodanów i tłuszczy. Wśród najczęściej spożywanych produktów znajdują się:

  • kurczak, indyk i inne chuda mięsa;
  • chudy twaróg, kefir, odtłuszczony jogurt naturalny, serek wiejski;
  • białka jaj;
  • ryby.

Warto pamiętać, że żołądek jest w stanie jednorazowo strawić 20-50 gramów białka. Dodatkowo, decydując się na dietę wysokobiałkową, trzeba pamiętać, że wysokie spożycie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory aż o 74%. Z tego powodu warto część produktów zastępować białkowymi odpowiednikami roślinnymi, takimi jak:

  • amarantus;
  • ciecierzyca;
  • tofu i produkty sojowe;
  • rośliny strączkowe.

Z tych produktów możesz przygotować równie smaczne, a o wiele bezpieczniejsze dla organizmu posiłki.

Dla kogo dieta wysokobiałkowa?

Proteiny w posiłkach są szczególnie ważne w diecie sportowców, u których zapotrzebowanie na białko jest znacznie wyższe.

Dieta wysokobiałkowa pozwala na:

O ile dieta wysokobiałkowa sprawdza się przy planie na masę, to na redukcję – już niekoniecznie. Niestety osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, nie powinny decydować się na dietę proteinową. Ich zapotrzebowanie na białko nie jest tak wysokie. Warto pamiętać, że popularna niegdyś dieta Dukana zapewniała co prawda szybką utratę wagi, ale jednocześnie bardzo wyniszczała nerki. Droga do szczupłej sylwetki nie prowadzi przez dietę białkową, ale przez zapewnienie odpowiedniej ilości kalorii przy jednoczesnym wysiłku fizycznym. W ten sposób przepływ energii wzrośnie, a organizm przestawi się na tryb spalania tkanki tłuszczowej.

Wady diety proteinowej

Jadłospis diety wysokobiałkowej może nieść wiele negatywnych konsekwencji, m.in.:

  • duża ilość ciał ketonowych, które mogą zaburzać pracę organów wewnętrznych;
  • zaparcia, związane z niską podażą błonnika;
  • niedobory witamin i minerałów;
  • ospałość, drażliwość, ciągłe zmęczenie;
  • ogromne obciążenie nerek i wątroby, prowadzące nawet do uszkodzeń tych organów;
  • wzrost ilości somatomedyny, która potencjalnie może przyczynić się do powstawania komórek nowotworowych;
  • spadek ilości wapnia w kościach – wapń jest niezbędny do prawidłowego przyswajania białek. W efekcie może to prowadzić do osteoporozy;
  • zatrucie organizmu toksycznymi metabolitami.

Dieta wysokobiałkowa

Proteiny w jedzeniu są niezwykle ważne, jednak ich nadmiar może być szkodliwy. Okazuje się, że stosowanie diety wysokobiałkowej nie jest do końca  najlepszym rozwiązaniem i nie warto ryzykować zdrowia. Lepiej zdecydować się na zbilansowaną dietę, która dostarczy odpowiedniej ilości tłuszczy, węglowodanów i białek. Z takim podejściem dostarczymy niezbędne makroskładniki, zapewniając sobie łatwiejszą drogę do swojego celu treningowego.

[div class='gadd']
[end-div][div class='mob-gadd']
[end-div]
Rating: 1.8/5. Wg 12 głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

  1. Dieta białkowa jest nieodzowna jak chce się poważnie ćwiczyć. Ale mi też już przestało chcieć się bawić w szukanie produktów i gotowanie w domu. Zdałem się na catering dietetyczny https://masterdieta.pl/ i póki co jestem zadowolony. Mnóstwo czasu zaoszczędzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj