WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Czy tauryna podnosi ciśnienie?

tauryna i badanie ciśnienia tętniczego

Tauryna to aminokwas naturalnie występujący w organizmach wielu zwierząt. Znamy ją głównie z energetyków i produktów mających na celu przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym. Poprawia metabolizm tłuszczów, dlatego zdarza się, że jest suplementowana w celu szybszej utraty tkanki tłuszczowej. Mało kto jednak wie, że działanie tauryny wykracza daleko poza te możliwości, a aminokwas ten przynosi wiele innych korzyści organizmowi. Jaki jest jej wpływ na ciśnienie krwi i pracę serca i czy warto uzupełniać taurynę w organizmie?

Jak tauryna wpływa na pracę serca? Czy podnosi ciśnienie?

tauryna w kapsułkach

Przeprowadzono szeroko zakrojone badania związane z wpływem różnych aminokwasów (amino acids) na pracę serca [1]. Oceniły one pozytywnie wpływ tauryny na układ sercowo-naczyniowy. Wyniki sugerują wręcz, że tauryna może pomóc:

  • zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia poprawiając zdrowie tętnic, 
  • obniżyć ciśnienie krwi, zwiększając jej przepływ i umożliwiając dotlenienie tkanek [2]. 

Niektóre z badań sugerują, że suplementacja tauryną w połączeniu z ćwiczeniami zapobiega nadciśnieniu i zwiększa zdolność wysiłkową. Badanie z 2004 roku pokazuje również, że tauryna może chronić przed wzrostem ryzyka chorób serca, a także otyłością [3].

Istnieją również dowody na to, że suplementacja tauryną wpływa pozytywnie na jakość wysiłku fizycznego osób z niewydolnością serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i stanów zapalnych.

Kto nie powinien przyjmować tauryny?

  • U dzieci suplementowanie pojedynczych aminokwasów, w tym tauryny, może powodować problemy ze wzrostem.
  •  Osoby dorosłe nie powinny przyjmować dużych dawek pojedynczych aminokwasów przez długi czas.
  • Od suplementów z tauryną z dala powinny się trzymać kobiety w ciąży i karmiące piersią (mleko matki ma wysoki poziom tauryny w porównaniu z mlekiem krowim), a także osoby mające uczulenie na białka pokarmowe.
  • Nadmiar tauryny może powodować obciążenie nerek, dlatego suplementy diety zawierające ten aminokwas nie powinny być stosowane przez osoby z chorobami nerek.

Jak działa tauryna na organizm?

Taurynę i jej działanie poznano, gdy została wyizolowana z żółci bydlęcej. Niestety – jeszcze przez wiele lat po tym wydarzeniu nie zdawano sobie sprawy, że jest niezbędna dla dobrego ogólnego stanu zdrowia człowieka. Jest to jeden z najobficiej występujących aminokwasów w tkance mięśniowej, mózgu i wielu innych narządach organizmu.

Tauryna działa na organizm, odgrywając ważną rolę w wielu jego podstawowych funkcjach.

Działanie tauryny

  • regulowanie poziomu wapnia w komórkach,
  • transport kreatyny i azotu do mięśni, co umożliwia przyrost masy mięśniowej i ochronę tkanki przed stresem oksydacyjnym,
  • działanie anaboliczne (antykataboliczne) – organizm nie musi pozyskiwać aminokwasów z rozbitych białek mięśniowych,
  • utrzymanie prawidłowego nawodnienia i równowagi elektrolitowej w komórkach,
  • redukcja bólu dzięki temu, że posiada właściwości przeciwzapalne,
  • poprawa funkcji poznawczych,
  • tworzenie soli żółciowych, które odgrywają ważną rolę w trawieniu,
  • wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego i oczu,
  • regulowanie działania układu odpornościowego i zwalczanie wolnych rodników.
mężczyzna wykonuje overhead squat - przysiad ze sztangą

Sprawdź także: Tauryna, czyli źródło byczej siły – działanie, stosowanie, dawkowanie

Niedobór tauryny w organizmie może natomiast prowadzić do szeregu powikłań zdrowotnych, w tym:

  • dysfunkcji nerek,
  • zaburzeń rozwojowych,
  • uszkodzeń tkanek oka,
  • niewydolności serca.

Badania sugerują, że tauryna jest skuteczna w leczeniu zaburzeń mięśni szkieletowych, takich jak dystrofia mięśniowa. Aby potwierdzić te sugestie, potrzebne są jednak dalsze badania.

Gdzie tauryna występuje?

Tauryna występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych, stąd jej obecność w produktach spożywczych, takich jak mięso i ryby, a także w produktach mlecznych. Znaczne jej ilości zawiera mięso ośmiornicy i kraba.

Jest często dodawanym składnikiem w napojach energetycznych, które mogą dostarczyć 600–1000 mg tauryny w pojedynczej porcji (237 ml). Jest również często stosowana w produkcji wegańskich zamienników mięsa.

Wiele osób przyjmuje taurynę jako suplement diety.

Suplementacja tauryny – jakie daje efekty?

tauryna w proszku

Tauryna jest popularna w środowisku sportowców i osób dbających o zdrowie ze względu na jej potencjał do pobudzania wzrostu masy mięśniowej. Stosowanie tauryny przynosi organizmowi wiele korzyści:

  • stymulowanie metabolizmu i procesów trawiennych,
  • wspomaganie wzrostu wydajności fizycznej,
  • pomoc w redukowaniu stanów zapalnych stawów i mięśni,
  • pochodna tauryny – taurolidyna może hamować onkogenezę iwykazuje działanie antybakteryjne.

Z suplementacji tauryny mogą skorzystać również osoby z określonymi schorzeniami, takimi jak:

  • cukrzyca
  • stany zapalne, takie jak zapalenie stawów
  • schorzenia neurologiczne, takie jak choroby Alzheimera i Parkinsona,
  • zapalenie wątroby.

Dodatkowa suplementacja tauryny zalecana jest też często w przypadku nadmiernego wypadania włosów oraz u osób na diecie wegańskiej. Niektóre badania sugerują, że tauryna oferuje dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak ochrona mózgu i układu odpornościowego.

Większość osób dobrze toleruje taurynę. Jeśli jest ona suplementowana w odpowiednich dawkach, nie wywołuje poważnych skutków ubocznych. Jednak każdy, kto rozważa przyjmowanie tauryny jako suplementu diety, powinien wcześniej skonsultować się z lekarzem. 

Bibliografia:

[1] Qianqian Sun et al: Taurine Supplementation Lowers Blood Pressure and Improves Vascular Function in Prehypertension. Hypertension. 2016;67:541–549
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.115.06624
[2] Yan-Jun Xu et al: The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol. 2008 Summer; 13(2): 57–65.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586397/
[3] M Zhang et al: Beneficial effects of taurine on serum lipids in overweight or obese non-diabetic subjects. Amino Acids. 2004 Jun;26(3):267-71.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15221507/

Podobne artykuły:

Leszek Buczak

Leszek Buczak - trener odżywiania i odchudzania. Pasjonat zdrowego
odżywiania, suplementacji i aktywnego trybu życia. Maratończyk i
rowerzysta. Wegetarianin i odkrywca nowych smaków.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *