Morwa biała jest rośliną posiadającą szerokie spektrum działania. Jej owoce, liście oraz korzenie są wykorzystywane w profilaktyce oraz leczeniu najróżniejszych chorób i dolegliwości. Jest ona również składnikiem tzw. białej herbaty posiadającej pozytywny wpływ na organizm. Co sprawia, że ta roślina jest tak wyjątkowa?

Ogólna charakterystyka

Morwa biała (łac. Morus alba) zaliczana jest do gatunku drzew liściastych z rodziny morwowatych. Jest rośliną pochodzącą z Chin, której liście są pokarmem dla larw jedwabników – niezbędnych w pozyskiwaniu naturalnego jedwabiu. Obecnie można ją zaobserwować rosnącą dziko na wielu kontynentach, takich jak: Ameryka Północna i Południowa, Afryka oraz wyspy Pacyfiku. W Europie roślinę tę zaczęto uprawiać w XI wieku, natomiast w Polsce jest jedynym gatunkiem uprawianej morwy.

Drzewo Morus alba może osiągnąć nawet 15 m wysokości. Jego owoce posiadają różną barwę. Występują w postaci białej, czarnej, różowej lub czerwonej. Swoim kształtem przypominają jeżyny.

Smak owoców morwy białej jest uważany za lekko mdły, a jednocześnie słodkawy. Analizując ich skład można zauważyć, iż zawierają dużą ilość cukrów prostych takich jak:

  • Fruktoza;
  • Glukoza;
  • Maltoza;
  • Sacharoza.

Oprócz owoców, wiele prozdrowotnych właściwości wykazują także jej liście. Są one bogate w takie witaminy jak:

  • Witamina B1 (tiamina) – przyspiesza gojenie ran oraz wspomaga czynność acetylocholiny;
  • Witamina B2 (ryboflawina) – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i układu nerwowego;
  • Witamina B6 (pirydoksyna) – obecna w procesie syntezy protein oraz niezbędna w syntezie erytrocytów;
  • Witamina PP (kwas nikotynowy) – polepsza funkcjonowanie mózgu;
  • Kwas palmitynowy, fumarowy oraz sterole.

 

Morwa biała – właściwości

Do głównych właściwości morwy białej można zaliczyć:

  1. Hamowanie aktywności enzymów występujących w jelicie – w tym glikozydaz, odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do prostych oraz ich transformacji w glukozę. Proces ten wpływa na zmniejszone ilości węglowodanów wchłanianych z układu pokarmowego do układu krwionośnego oraz przynosi korzystny efekt dla diabetyków oraz osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ nie pozwala do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Cukry złożone występujące w jej liściach, dzięki swojej strukturze posiadającej wbudowany atom azotu, wykazują działanie podobne do leków przeciwcukrzycowych.
  2. Zmniejszenie po posiłkowej hipoglikemii na skutek spowolnienia rozkładu skrobi, zawartej w pokarmie, na cukry proste.
  3. Zmniejszenie stężenia cholesterolu oraz trój glicerydów. Jednym z najbardziej skutecznych składników morwy białej jest kwercetyna, odpowiedzialna za zahamowanie reduktazy aldozy, która syntezuje sorbitol z nadmiaru glukozy. Zbyt duża ilość sorbitolu może doprowadzić do chorób układu nerwowego, nerek lub oczu (zwłaszcza u diabetyków). Kwercetyna posiada właściwości osłaniające DNA, błony komórkowe i komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
  4. Ze względu na swoje moczopędne właściwości, owoce morwy w medycynie ludowej traktowane są jako środek oczyszczający organizm. Natomiast w postaci suszonych owoców, posiadają właściwości regenerujące.
  5. Ochrona komórek wątroby przed uszkodzeniem oraz działanie przeciwzapalne. Stosowanie wyciągów z morwy białej wpływa na obniżenie aktywności tyrozynazy, umożliwiającej zapobiegnięcie wystąpienia ciemnych plam na skórze.
  6. Właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Liście Morus alba zawierają sporą zawartość flawonoidów charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym oraz zapobiegają bakterią typu: salmonella, gronkowiec złocisty, Schigella dysenteriae. To właśnie one intensywnie wpływają na zwalczanie wolnych rodników, likwidowanie powikłań cukrzycy oraz zmniejszanie tempa procesów starzenia. Występujące w liściach i korze alkaloidy pomagają hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV.
  7. Usprawnianie perystaltyki jelit oraz regulacja wypróżniania. Poprawa pracy jelit na skutek dużej ilości pektyn zawartych w owocach.
  8. Działanie antynowotworowe. Wyciąg z korzenia morwy białej, zapobiega rozwojowi białaczki i czerniaka oraz schorzeń układu oddechowego (bronchit czy astma). Stosowanie ekstraktu metanolowego z liści Morus alba, a także jego frakcji, wpływa na zahamowanie produkcji tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe przyczyniające się do rozwoju chorób nowotworowych.
  9. Zmniejszenie anemii oraz obfitego krwawienia.
  10. Działanie ściągające błony śluzowej żołądka , na skutek zawartych w owocach garbników.
  11. Właściwości antyoksydacyjne warunkujące działanie przeciwmiażdżycowe. Zawarte w niej antyoksydanty posiadają zdolność do zahamowania procesu utleniania lipoprotein o niskiej gęstości, tzw. LDL. Proces ten przyczynia się do zredukowania złego cholesterolu oraz redukcji miażdżycy.
  12. Morwa biała usprawnia proces odchudzania. Podczas stosowania diety o charakterze redukcyjnym, dzięki właściwością utrudniającym wchłanianie węglowodanów w układzie pokarmowym, Morus alba wykazuje korzyści w postaci redukcji tkanki tłuszczowej. Posiada również hamujący wpływ na uczucie łaknienia, co ułatwia wytrwanie podczas diety o ujemnym bilansie kalorycznym.
  13. Obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia choroby Alzheimera.
  14. Wspomaganie pracy układu odpornościowego oraz korzystny wpływ na witalność całego organizmu.

Zastosowanie

Morwę białą należy stosować w przypadku wystąpienia:

  • Cukrzycy typu II,
  • Anemii,
  • Obfitych krwawień,
  • Podrażnień skórnych,
  • Otyłości,
  • Choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka,
  • Chorób układu oddechowego,
  • Problemów sercowo-naczyniowych.

Morwa biała – dawkowanie

Morus alba można spożywać w postaci świeżych owoców, suszonych, w formie soku z morwy, herbaty lub suplementów diety. O skuteczności powyższych postaci opinie są podzielone. Istnieją dość poważne zarzuty w odniesieniu do suplementów w formie tabletek morwy białej dotyczące ich niskiej skuteczności. Znacznie lepszą opinią cieszą się świeże owoce oraz suszona morwa biała. Należy pamiętać, iż na pozytywne efekty należy poczekać, gdyż nie są one odczuwalne w aspekcie doraźnym.

Wiele korzyści niesie za sobą stosowanie herbaty z liści morwy białej. Wystarczy 1g wysuszonych liści zalać 100ml wody o temperaturze 98 °C i odstawić na około 5 minut. Tak przygotowana biała herbata posiada właściwości hamujące aktywność enzymów, warunkujących rozkład węglowodanów.

W zależności od celu stosowanego środka, dawka będzie nieco się różnić. Poniżej przedstawione zostały rozpiski stosowania Morus alba w odniesieniu do zapotrzebowania:

  1. Stany zapalne oraz problemy zdrowotne:
  • 0,22-2,2g dla osoby o wadze 68kg;
  • 0,3-2,9 dla osoby o wadze 90kg;
  • 0,4-3,6 dla osoby o wadze 113kg.

 

  1. Ograniczenie wchłaniania węglowodanów oraz przeciwdziałanie skokom glukozy:
  • 5,4-11g dla osoby o masie 68kg;
  • 7,3-14,5g dla osoby o masie 90kg;
  • 9-18g dla osoby o masie 113kg.

Morwa biała – przeciwwskazania

Morwa biała nie jest zalecana dla kobiet w ciąży, w czasie laktacji, po urodzeniu dziecka  oraz dla osób wykazujących uczulenie na któryś z jej składników.

Brak głosów.
Proszę czekać...

Michał Smuszkiewicz

Michał Smuszkiewicz - student AWF Poznań posiadający duży wachlarz wiedzy jak i doświadczenia w zakresie aktywności fizycznej oraz żywienia. Jest osobą ambitną czującą ciągły niedosyt wiedzy. Przekłada się to na to, że każdy trening oraz dieta są przemyślane oraz dostosowane do potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj