Mięso drobiowe jest źródłem bardzo dobrych wartości odżywczych dla trenujących na siłowni. W szczególności kurczak z ryżem jest najpopularniejszym posiłkiem m.in. w diecie na masę mięśniową. Ale nawet najlepiej przyprawiony na dłuższą metę zwyczajnie się znudzi i przestanie smakować. Jak w takim razie przyrządzać pierś z kurczaka by się nie przejadła? Więcej w artykule.
PIERŚ Z KURCZAKA W DIECIE
Niezależnie od tego czy jesteś na redukcji czy budujesz masę, Twoje posiłki powinny być smaczne i zdrowe. Pierś z kurczaka jest produktem na tyle wszechstronnym, że w zależności od formy przyrządzania i spożywanej ilości, będzie idealnym posiłkiem dla każdego sportowca.
100g piersi ze skórą dostarcza:
- 20,8g białka
- 9,2g tłuszczy
- 0g węglowodanów
Z kolei 100g piersi z kurczaka bez skóry to:
- 21,5g białka
- 1,3 tłuszczy
- 0g węglowodanów
Jak widać, jest to doskonałe źródło białka. Czy warto jednak jeść kurczaka? Czy lepiej jest unikać tego mięsa w swojej diecie? P0znajcie kilka faktów i mitów na temat drobiu.
Fakty
- Białe mięso jest zdrowsze od czerwonego. Jest o wiele mniej kaloryczne, więcej w nim korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych, które chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.
- Kurczaki z wolnego wybiegu są zdrowsze od masowo hodowanych. Stanowią one co prawda tylko 1 proc. ogólnej produkcji kurczaków w Polsce, ale dzięki modzie na zdrowy styl życia coraz częściej można je znaleźć w sklepach. Kurczaki zagrodowe w przeciwieństwie do tych przemysłowych, karmione są wyłącznie roślinną paszą, zawierającą kukurydzę, pszenicę, śrutę słonecznikową, soję niemodyfikowaną genetycznie, witaminy i składniki mineralne. Kurczak zagrodowy nie jest trzymany w kurniku, ma możliwość wychodzenia na zewnątrz, widzi światło słoneczne, jest zachęcany do ruchu. Dzięki temu jego mięso ma inny smak i strukturę niż u kurczaków przemysłowych, zawiera mniej tłuszczu i ma cieńszą skórę.
- Mięso z kurczaka jest dobre dla osłabionych i chorych – dzięki temu, że jest lekkostrawne, zawiera niewielki ilości tłuszczu i dużo białka, stosuje się je w dietach lekkostrawnych. A rosół z kurczaka jest wskazany w walce z przeziębieniem i grypą.
Mity
- Mięso z kurczaka jest nafaszerowane antybiotykami i hormonami. Mimo tego, że w Polsce zabronione jest stosowanie antybiotyków i hormonów w hodowli drobiu, to warto jest kupować mięso oznaczone certyfikatami. Mamy wtedy pewność, że pochodzi z potwierdzonego źródła, które dbało zarówno o jakość mięsa jak i odpowiednie warunki przechowywania i transportu.
- Każdy kurczak smakuje tak samo. Na smak mięsa wpływa wiele czynników. Sposób karmienia, stan zdrowia, długość chowu. Mięso kurczaka zagrodowego będzie delikatniejsze w smaku, mniej tłuste i na pewno zdrowsze.
- Kurczaki są karmione paszą GMO. Na pewno nie te zagrodowe – w tym przypadku normy i skład paszy jest ściśle określony i surowo przestrzegany.
Sprawdź także: Pierś z kurczaka – kalorie, wartość odżywcza, przepisy
Pierś z kurczaka a trening
W zależności od tego jakie cele treningowe chcesz osiągnąć, takie będą wytyczne jeśli chodzi o ilość i formę spożywanego kurczaka.
Pierś z kurczaka na odchudzanie
Jeśli jesteśmy na redukcji pamiętajmy, by przyrządzać mięso bez dodatku tłuszczu. Najlepiej:
- upiec je w piekarniku,
- dusić z warzywami,
- ugotować w zupie.
Wskazane jest by dodać zioła i przyprawy przyspieszające metabolizm, a cały posiłek skomponować z warzywami. Idealnym rozwiązaniem będzie również ugotowanie piersi z kurczaka na parze.
Pierś z kurczaka na masę
Jeśli jesteś nastawiony na budowanie masy – musisz jeść kalorycznie i smacznie. Nie bój się zmian i eksperymentów, nie trwaj bezustannie przy tym samym menu. Pamiętaj, że nuda spowolnić może postęp i odebrać motywację.
- Pierś z kurczaka będzie idealnym pełnowartościowym składnikiem twoich posiłków – zarówno po, jak i przed treningiem.
- Można ją przyrządzić na wiele sposobów m.in. z makaronem, kaszą, ziemniakami. Wystarczy dostosować jej ilość w diecie do indywidualnego bilansu kalorycznego.
Przepisy kulturystyczne na pierś z kurczaka
Często ćwiczący szukają prostych sposobów na pełnowartościowy posiłek. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów kulturystycznych na pierś z kurczaka.
Kurczak Caprese z piekarnika
Składniki (na 2 porcje)
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 100g kulka mozzarelli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 pomidor
- bazylia
- oliwa
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Filety doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem oraz łyżką oliwy.
- Na dnie dużego żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki pomidorów, doprawić je solą. Na pomidorach położyć filety. Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki doprawić solą i włożyć ją na filetach.
- Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 35 minut. Posypać świeżą bazylią. Podawać z makaronem lub z ryżem.
Sałatka z kurczakiem i orzechami
Składniki (na 2 porcje):
- 1 filet z kurczaka
- 100g opakowania rukoli
- 150g główki sałaty lodowej
- 1 pomarańcza
- 1/3 owocu granatu
- 60 g orzechów pekan (lub włoskich)
Sos:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
- Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
- Rukolę opłukać, wymieszać z posiekaną sałatą lodową.
- Pomarańcze obrać, sok dodać do sosu.
- Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać.
- Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem.
Kurczak z makaronem ryżowym i brokułami
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g makaronu ryżowego
- 450 g mrożonego brokuła
- 250 g mielonego mięsa drobiowego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka pasty chili (lub pół posiekanej papryczki)
- 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka pasty tamaryndowej* (lub sok z 1 limonki)
- 4 łyżki sosu sojowego**
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Ugotować makaron ryżowy i brokuły.
- Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem.
- Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać starty imbir, pastę chili i biały pieprz, wymieszać
- W woku lub na dużej patelni na oleju smażyć przez ok. 10 minut mięso z dodatkami. Dokładnie je obsmażyć, następnie dodać brokuły, pastę tamaryndową lub sok z limonki, wymieszać i smażyć przez minutę.
- Dodać makaron i mieszając smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sos sojowy, zagotować i wymieszać.
Podobne artykuły:
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- Pierś z kurczaka po myśliwsku + ryż / B61 W87 T19
- Jak zrobić filety z kurczaka? 8 przepisów na filety drobiowe
- Soczysta pierś z kurczaka
- Kurczak po hawajsku z frytkami z batatów i kokosowym brokułem
Mam takie pytanie, te posiłki to na obiad, przed treningiem czy po. Czy na każdy który wymieniłem ?