Mięso drobiowe jest źródłem bardzo dobrych wartości odżywczych dla trenujących na siłowni. W szczególności kurczak z ryżem jest najpopularniejszym posiłkiem m.in. w diecie na masę mięśniową. Ale nawet najlepiej przyprawiony na dłuższą metę zwyczajnie się znudzi i przestanie smakować. Jak w takim razie przyrządzać pierś z kurczaka by się nie przejadła? Więcej w artykule.

PIERŚ Z KURCZAKA W DIECIE

Niezależnie od tego czy jesteś na redukcji czy budujesz masę, Twoje posiłki powinny być smaczne i zdrowe. Pierś z kurczaka jest produktem na tyle wszechstronnym, że w zależności od formy przyrządzania i spożywanej ilości, będzie idealnym posiłkiem dla każdego sportowca.

100g piersi ze skórą dostarcza:

  •  20,8g białka
  • 9,2g tłuszczy
  • 0g węglowodanów

Z kolei 100g piersi z kurczaka bez skóry to:

  • 21,5g białka
  • 1,3 tłuszczy
  • 0g węglowodanów

Jak widać, jest to doskonałe źródło białka. Czy warto jednak jeść kurczaka? Czy lepiej jest unikać tego mięsa w swojej diecie? P0znajcie kilka faktów i mitów na temat drobiu.

Fakty

  • Białe mięso jest zdrowsze od czerwonego. Jest o wiele mniej kaloryczne, więcej w nim korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych, które chronią organizm przed zmianami miażdżycowymi.
  • Kurczaki z wolnego wybiegu są zdrowsze od masowo hodowanych. Stanowią one co prawda tylko 1 proc. ogólnej produkcji kurczaków w Polsce, ale dzięki modzie na zdrowy styl życia coraz częściej można je znaleźć w sklepach. Kurczaki zagrodowe w przeciwieństwie do tych przemysłowych, karmione są wyłącznie roślinną paszą, zawierającą kukurydzę, pszenicę, śrutę słonecznikową, soję niemodyfikowaną genetycznie, witaminy i składniki mineralne. Kurczak zagrodowy nie jest trzymany w kurniku, ma możliwość wychodzenia na zewnątrz, widzi światło słoneczne, jest zachęcany do ruchu. Dzięki temu jego mięso ma inny smak i strukturę niż u kurczaków przemysłowych, zawiera mniej tłuszczu i ma cieńszą skórę.
  • Mięso z kurczaka jest dobre dla osłabionych i chorych – dzięki temu, że jest lekkostrawne, zawiera niewielki ilości tłuszczu i dużo białka, stosuje się je w dietach lekkostrawnych. A rosół z kurczaka jest wskazany w walce z przeziębieniem i grypą.

Mity

  • Mięso z kurczaka jest nafaszerowane antybiotykami i hormonami. Mimo tego, że w Polsce zabronione jest stosowanie antybiotyków i hormonów w hodowli drobiu, to warto jest kupować mięso oznaczone certyfikatami. Mamy wtedy pewność, że pochodzi z potwierdzonego źródła, które dbało zarówno o jakość mięsa jak i odpowiednie warunki przechowywania i transportu.
  • Każdy kurczak smakuje tak samo. Na smak mięsa wpływa wiele czynników. Sposób karmienia, stan zdrowia, długość chowu. Mięso kurczaka zagrodowego będzie delikatniejsze w smaku, mniej tłuste i na pewno zdrowsze.
  • Kurczaki są karmione paszą GMO. Na pewno nie te zagrodowe – w tym przypadku normy i skład paszy jest ściśle określony i surowo przestrzegany.

Pierś z kurczaka a trening

W zależności od tego jakie cele treningowe chcesz osiągnąć, takie będą wytyczne jeśli chodzi o ilość i formę spożywanego kurczaka.

Pierś z kurczaka na odchudzanie

Jeśli jesteśmy na redukcji pamiętajmy, by przyrządzać mięso bez dodatku tłuszczu. Najlepiej:

  • upiec je w piekarniku,
  • dusić z warzywami,
  • ugotować w zupie.

Wskazane jest by dodać zioła i przyprawy przyspieszające metabolizm, a cały posiłek skomponować z warzywami. Idealnym rozwiązaniem będzie również ugotowanie piersi z kurczaka na parze.

Pierś z kurczaka na masę

Jeśli jesteś nastawiony na budowanie masy – musisz jeść kalorycznie i smacznie. Nie bój się zmian i eksperymentów, nie trwaj bezustannie przy tym samym menu. Pamiętaj, że nuda spowolnić może postęp i odebrać motywację.

  • Pierś z kurczaka będzie idealnym pełnowartościowym składnikiem twoich posiłków – zarówno po, jak i przed treningiem.
  • Można ją przyrządzić na wiele sposobów m.in. z makaronem, kaszą, ziemniakami. Wystarczy dostosować jej ilość w diecie do indywidualnego bilansu kalorycznego.

Przepisy kulturystyczne na pierś z kurczaka

Często ćwiczący szukają prostych sposobów na pełnowartościowy posiłek. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów kulturystycznych na pierś z kurczaka.

Kurczak Caprese z piekarnika

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100g kulka mozzarelli
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 pomidor
  • bazylia
  • oliwa

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Filety doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem oraz łyżką oliwy.
  • Na dnie dużego żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki pomidorów, doprawić je solą. Na pomidorach położyć filety. Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki  doprawić solą i włożyć ją na filetach.
  • Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 35 minut. Posypać świeżą bazylią. Podawać z makaronem lub z ryżem.

Sałatka z kurczakiem i orzechami

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 filet z kurczaka
  • 100g opakowania rukoli
  • 150g główki sałaty lodowej
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 owocu granatu
  • 60 g orzechów pekan (lub włoskich)

Sos:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  • Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
  • Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
  • Rukolę opłukać, wymieszać z posiekaną sałatą lodową.
  • Pomarańcze obrać, sok dodać do sosu.
  • Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać.
  • Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem.

Kurczak z makaronem ryżowym i brokułami

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka pasty chili (lub pół posiekanej papryczki)
  • 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej* (lub sok z 1 limonki)
  • 4 łyżki sosu sojowego**
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  • Ugotować makaron ryżowy i brokuły.
  • Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem.
  • Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać starty imbir, pastę chili i biały pieprz, wymieszać
  • W woku lub na dużej patelni na oleju smażyć przez ok. 10 minut mięso z dodatkami. Dokładnie je obsmażyć, następnie dodać brokuły, pastę tamaryndową lub sok z limonki, wymieszać i smażyć przez minutę.
  • Dodać makaron i mieszając smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sos sojowy, zagotować i wymieszać.

Rating: 5.0/5. Wg 1 głosu.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj