WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Niskokaloryczne słodycze — przepisy bez cukru

niskokaloryczne słodycze - przepisy

Słodycze i odchudzanie — na pierwszy rzut oka te dwie rzeczy się wykluczają. Przecież każda dieta odchudzająca każe pilnować kalorii, których słodkości z zasady mają dużo. A gdyby się okazało, że istnieją takie słodycze, na które możesz się skusić bez wyrzutów sumienia nawet w czasie diety? Co więcej, dietetyczne desery wcale nie muszą ograniczać się do zamrożonego soku owocowego! Sprawdź, jak prosto możesz przygotować coś smacznego w domu.

Niskokaloryczne słodycze — przepisy na fit desery

Jeśli kochasz słodycze i chcesz trzymać linię, całkowite wyeliminowanie słodkości może zaszkodzić Twojej diecie, ponieważ naraża na podjadanie. Poznaj desery fit, które nie tylko zadbają o Twoją wagę, ale również zapewnią Ci uczucie szczęścia. Oto kilka ciekawych przepisów na dietetyczne desery wypełnione pysznym smakiem i składnikami odżywczymi.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

płynne białko jaj
  • 30g białej mąki, 15g mąki kokosowej, 100ml białek jaj
  • 30g waniliowego białka serwatkowego
  • 100ml odtłuszczonego mleka lub mleka migdałowego
  • 5g proszku do pieczenia, kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego (do ciasta), szczypta soli
  • 100g tartej marchewki, 150g niskotłuszczowego serka kremowego
  • mała szczypta gałki muszkatołowej, opcjonalnie: słodzik do lukru
Kup Trec Liquid Egg Whites – płynne białko jaj w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze wymieszaj składniki: oba rodzaje mąki, białko serwatki, mleko, białka jaj, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy.
  2. Powstałą masę piecz na blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180°C (włożona w ciasto wykałaczka powinna być sucha).
  3. Przygotuj lukier: połącz 150g kremowego serka, ekstrakt waniliowy i słodzik, dodaj małą szczyptę gałki muszkatołowej. Miksuj do uzyskania konsystencji przypominającej lukier.
  4. Po upieczeniu ciasta włóż ciasto i lukier do lodówki na około godzinę, następnie rozsmaruj lukier na cieście.

Kalorie: 399kcal (całe ciasto), 102kcal (lukier).

Sprawdź także: Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Malinowe lody z mlekiem kokosowym i nasionami chia

Składniki:

syrop z agawy
  • 2 szklanki malin (mrożonych lub świeżych)
  • 3 łyżki syropu z agawy/klonowego
  • 2 łyżki stołowe nasion chia
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Kup syrop z agawy w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Połącz maliny i syrop klonowy/z agawy w małym garnku. Gotuj na małym ogniu przez 4-5min od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą miękkie.
  2. Zdejmij z ognia i ostudź. Możesz również przygotować masę, rozcierając surowe owoce z syropem z agawy.
  3. Dodaj nasiona chia i odstaw na 5-10min, aby nasiona nieco spęczniały.
  4. Dodaj mleko kokosowe i ostrożnie wlej mieszankę do foremek na lody, upewniając się, że maliny są równomiernie rozłożone.
  5. Zamrażaj przez co najmniej 4 godziny.
  6. Rozpuść czekoladę z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Gdy masa nieco ostygnie, zanurzaj lody w czekoladzie i posyp posiekanymi orzechami, prażonymi wiórkami kokosowymi lub granolą.

1 porcja (90ml): 140kcal.

dietetyczne fit lody zero kalorii

Poznaj także: 5 przepisów na dietetyczne lody zero kalorii

Zdrowe batoniki owsiane z truskawkami

Składniki:

Niskokaloryczne słodycze — przepisy bez cukru
  • 1 szklanka płatków owsianych, ¾ szklanki białej mąki pełnoziarnistej lub mąki owsianej
  • ⅓ szklanki erytrytolu, ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli, 6 łyżek stopionego oleju kokosowego
  • około 300g pokrojonych w małe kostki truskawek
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Kup Intenson erytrytol w sklepie Budujmase.pl

Polewa waniliowa:

  • ½ szklanki przesianego cukru pudru
  • ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka dowolnego mleka

Sposób przygotowania:

  1. W średniej misce połącz płatki owsiane, mąkę, cukier, imbir i sól. Wlej roztopiony olej kokosowy i mieszaj, aż utworzą się grudki, a suche składniki będą równomiernie nawilżone. Odłóż ½ szklanki tak powstałej kruszonki.
  2. Resztę ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, dociskając masę do dna.
  3. Wyłóż na ciasto połowę truskawek. Posyp równomiernie na wierzchu mąkę kukurydzianą, skrop sokiem z cytryny i oprósz ½ łyżki stołowej cukru pudru. Posyp pozostałymi truskawkami, a następnie pozostałą ½ łyżki cukru. Na wierzch wyłóż odłożoną wcześniej kruszonkę.
  4. Piecz ciasto przez 35-40min w temperaturze 190°C, aż owoce będą bulgotać, a kruszonka się przyrumieni.
  5. Wyciągnij blachę na ruszt, aby ciasto całkowicie ostygło.
  6. Przygotuj polewę: w średniej misce energicznie wymieszaj na gładką masę cukier puder, wanilię i mleko. Polej ciasto glazurą i pokrój je na prostokątne batoniki.
  7. Jeśli chcesz zrobić polewę czekoladową, wystarczy, że rozpuścisz 100g gorzkiej czekolady z 1 łyżeczką oleju kokosowego i odrobiną mleka.

1 porcja: 100kcal

plany dietetyczne budujmase

Ciasteczka bananowo-owsiane z czekoladą

Składniki:

płatki owsiane - odżywka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka odżywki na bazie naturalnych płatków owsianych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • wiórki czekoladowe, rodzynki, orzechy, nasiona, gorzka czekolada
Kup odżywkę na płatkach owsianych w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  2. W średniej misce rozgnieć widelcem banany z syropem klonowym i wanilią i wymieszaj na gładką masę.
  3. Dodaj cynamon i płatki owsiane i wymieszaj. Wrzuć inne ulubione składniki jak mniejsze kawałki czekolady, posiekane orzechy, siemię lniane, według uznania.
  4. Nabierz ½ łyżki ciasta z miski i umieść na blasze do pieczenia. Dłońmi uformuj ciastko. Te ciasteczka nie rosną, więc po upieczeniu będą miały kształt, który ułożysz na blasze do pieczenia.
  5. Piecz 12-14min, a następnie wyjmij z piekarnika i ostudź na blasze do pieczenia.

1 ciastko: 64kcal

Proteinowe kulki mocy z masłem orzechowym

Składniki:

Niskokaloryczne słodycze — przepisy bez cukru
Kup Trec Booster Whey Protein – odżywkę białkową w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
  2. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.
  3. Wstaw miskę do lodówki na 1 godzinę, aby masa zgęstniała.
  4. Po wyciągnięciu formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie obtocz każdą w wiórkach kokosowych.
  5. Wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę, aby kulki mocy były odpowiednio twarde.

1 porcja: 205kcal

Z jakich składników przygotowywać niskokaloryczne desery?

Szukając przepisu na zdrowy deser, należy pamiętać, że to, co uważa się za „zdrowe”, wcale nie musi takie być. Wiele gotowych deserów słodyczy typu fit może zawierać dużo składników niepożądanych na diecie. Przede wszystkim chodzi tutaj o dużą zawartość węglowodanów w postaci cukru, olejów roślinnych, z których produkuje się utwardzone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans. Zdecydowana większość kupnych batonów musli nie może poszczycić się zdrowym składem.

Dlatego przygotowuj swoje słodycze samodzielnie ze składników powszechnie uznanych za zdrowe, takich jak:

masło orzechowe - ranking

Zobacz również: Najlepsze masło orzechowe

Praktyczne wskazówki na desery FIT

Osiągnięcie swoich dietetycznych celów, jeśli chodzi o utratę wagi, czy po prostu zdrowsze odżywianie, może być trudne. Dlatego chęć na coś słodkiego na diecie może być szczególną przeszkodą w trzymaniu się dietetycznych wytycznych.

Przygotowując desery na diecie, kieruj się pewnymi uniwersalnymi wskazówkami.

  • Białko, błonnik i zdrowe tłuszcze zwiększają współczynnik sytości posiłków i przekąsek, co oznacza, że ​​dłużej będziesz czuć się pełny i rzadziej będziesz podjadać. Ten zestaw makroskładników jest również trawiony wolniej niż proste węglowodany (p. biały cukier), co pomaga regulować poziom cukru we krwi i ograniczać napady głodu.
  • Węglowodany z pełnego ziarna pozwolą Ci uniknąć gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi, który oprócz wywołania głodu może spowodować, że będziesz drażliwy, a przez to bardziej podatny na złamanie diety.
  • Białko trawi się dwa razy dłużej niż węglowodany, dzięki czemu przy tej samej ilości kalorii (4kcal/g) zyskujesz dwukrotnie większe nasycenie.
  • Zdrowe tłuszcze, takie jak nierafinowany olej kokosowy, dodają również smaku.
  • Jeśli bardzo chcesz zjeść coś słodkiego, przygotuj sobie niskokaloryczną przekąskę, która zawiera co najmniej dwa z następujących składników: warzywo, owoc, pełne ziarno, zdrowy tłuszcz lub chude źródło białka.
fit śniadanie na słodko - chia z owocami

Zobacz także: Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji


Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *