WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Które kasze wzmacniają odporność?

Które kasze wzmacniają odporność?Obawiasz się nadchodzącego sezonu wzmożonych zachorowań? Chcesz wzmocnić swoją odporność w okresie jesienno-zimowym? Czy twoja dieta uwzględnia kasze? To lekkostrawne, zdrowe produkty bogate w białko i wiele witamin. Dowiedz się, jakie właściwości ma kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak i dlaczego warto uwzględniać je w swoim codziennym menu.

Z czym jeść kasze?

Na rynku mamy dostępnych wiele odmian kaszy. Różnią się smakiem, właściwościami i sposobem przygotowania. Możemy łączyć je z warzywami, surówkami i sosami mięsnymi oraz grzybowymi. Kasza jest bardzo łatwa w obróbce i nie wymaga obierania. Wystarczy ugotować ją w wodzie. Może zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na obiedzie.

  • Kasza gryczana jest wykorzystywana do faszerowania warzyw i drobiu. Dobrze łączy się z grzybami, mięsem mielonym. Jest stosowana także jako składnik farszu do pierogów, gołąbków i drożdżówek.
  • Kasza jaglana często stanowi dodatek do duszonych mięs, zapiekanek, zup i potrawek.
  • Kasza jęczmienna pasuje do potraw mięsnych, sosów grzybowych, krupniku i pieczeni rzymskiej. Jest składnikiem wielu sałatek i przystawek na zimno.
  • Kasza kuskus – dobrze łączy się z jagnięciną, drobiem i wołowiną. Stanowi składnik sałatek i dań na zimno. Jej zaletą jest szybkie przygotowanie – wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.
  • Kasza bulgur – jest stosowana w daniach azjatyckich, sałatkach, zapiekankach i zupach. Dobrze łączy się z pikantnymi przyprawami.

Właściwości kaszy

Kasza to jeden z rodzajów zbóż, w postaci rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. W zależności od rodzaju ma liczne korzystne dla zdrowia właściwości. Powinna znaleźć się w codziennej diecie.

Kasza gryczana – właściwości

  • Kasza gryczana to bogate źródło dobrze przyswajalnego białka (stanowi ono od 10 do 16% jej zawartości),
  • zawiera unikatowe aminokwasy egzogenne – takie jak lizyna, której nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć i musi być dostarczana wraz z pożywieniem,
  • to bogate źródło witaminy E, a także witamin z grupy B – B1,B2,B6,
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Wpływa na szybszy porost włosów.
  • Kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby uczulone na tę mieszankę białek roślinnych.

Kasza jęczmienna – właściwości

  • Kasza jęczmienna to bogate źródło witamin z grupy B takich jak B1, B2 i B6,
  • zawiera także witaminę E, K, PP, kwas foliowy oraz krzem, cynk, wapń, mangan i miedź,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera odporność, pomaga zwalczyć infekcje,
  • wspomaga pracę układu krwionośnego i poprawia krzepliwość krwi.

Kasza jaglana – właściwości i zalety

  • Jest lekkostrawna,
  • zawiera lecytynę, która uczestniczy w procesach przemiany materii, chroni ściany żołądka i ułatwia trawienie,
  • kasza jaglana nie uczula,
  • nie zawiera glutenu,
  • ma właściwości antywirusowe,
  • zawiera krzemionkę, która poprawia wygląd włosów i paznokci,
  • wysusza nadmiar wydzieliny,
  • zmniejsza stan zapalny błon śluzowych,
  • zawiera cenne witaminy z grupy B.

Kasza pęczak – właściwości

  • Wspiera pracę układu pokarmowego, wspomaga metabolizm,
  • przyspiesza przepływ pokarmu przez jelita,
  • pomaga usuwać zbędne toksyny, co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu,
  • usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • reguluje pracę trzustki i śledziony.

Kasza owsiana – właściwości

  • Pobudza krążenie krwi, rozgrzewa,
  • jest źródłem fruktanów wyrównujących gospodarkę cholesterolową,
  • wzmacnia serce,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych substancji, przeciwdziała nowotworom,
  • jest źródłem potasu, selenu i cynku, działa uspokajająco,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • wspomaga produkcję białych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy,
  • zawiera antyoksydanty, spowalnia proces starzenia.

Przepisy z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną:

Składniki:

  1. Jedno opakowanie kaszy jaglanej,
  2. jedna czerwona papryka,
  3. jedna cebula,
  4. jeden por,
  5. jeden pęczek rzodkiewek,
  6. sok z jednej cytryny,
  7. 100 ml oleju,
  8. jedna łyżeczka cukru,
  9. jedna łyżeczka sosu sojowego,
  10. bazylia,
  11. oregano,
  12. sól,
  13. pieprz.

Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną. Pokrój warzywa. Połącz sok z cytryny, olej, cukier, sos sojowy i przyprawy tworząc sos. Wymieszaj wszystkie składniki.

Kotlety z kaszy jaglanej:

Składniki:

  1. 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  2. jedna szklanka mleka,
  3. sześć jajek,
  4. jedna łyżka bułki tartej,
  5. jedna łyżka posiekanego koperku,
  6. 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  7. dwa plasterki żółtego sera,
  8. sól,
  9. pieprz.

Przygotowanie: Opłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą. Gotuj w mleku przez 15 minut. 5 jajek ugotuj na twardo. Rozgnieć widelcem kaszę wraz z jajkami. Przypraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, koperek, szczypiorek i starty żółty ser. Wbij surowe jajko. Uformuj 5 kotletów. Obtocz w bułce tartej i smaż na maśle klarowanym lub oleju.

Kasza jaglana na odporność

Kasza jaglana jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz. Mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu bez obawy powstania uczulenia. Ten rodzaj kaszy smakuje dobrze na słodko i na słono. Może być dodawany do dań obiadowych, ale i deserów. Główną zaletą kaszy jaglanej jest fakt, że zwiększa odporność, pomaga szybciej poradzić sobie z objawami przeziębienia i niweluje stany zapalne w organizmie.

Czy kasza wpływa na odporność?

Kasze to świetne źródło cynku. Są zaliczane do Protect Food, czyli produktów wzmacniających odporność. Dieta jest jednym z najważniejszych elementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układy immunologicznego. Pomaga uzupełniać niedobory witamin, minerałów i wspomaga organizm w walce z infekcją.

Na czym polega Protect Food?

To określenie oznaczające zdrową żywność, która pomaga zwalczyć infekcje i bakterie oraz poprawia naszą odporność. Sezon jesienno-zimowy to czas, gdy łatwo o przeziębienie. Dobrze zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce, produkty antyoksydacyjne, źródła kwasów omega 3 i witaminy D, witaminy, minerały, produkty probiotyczne, immunostymulujęce zapewnia wsparcie organizmu i pozwala przygotować się na walkę z chorobą.

Jedz produkty takie jak: czosnek, różne rodzaje kasz, mięsa, zupy, fermentowane produkty z mleka, kiszonki. Aby zapewnić sobie jeszcze lepszą odporność organizmu, przyjmuj suplementy będące bogatym źródłem witaminy C, D oraz glutaminę, lizynę, antyoksydanty.

Suplementy wspierające odporność znajdziesz w sklepie budujmase.pl 🛒

Warto wiedzieć, że zgodnie z zasadami Protect Food jedzenie powinno być przygotowywane na małym ogniu lub bez obróbki termicznej, dzięki czemu nie traci ono na smaku i zachowuje wszystkie wartości odżywcze oraz wzmacnia naszą odporność. W razie potrzeby możesz skorzystać z usług dietetyka, który przygotuje dla ciebie domowy plan żywieniowy.

Skorzystaj z planu dietetycznego na odporność przygotowanego przez naszych profesjonalnych dietetyków. Decydując się na zakup planu otrzymasz dietę dostosowaną indywidualne do Ciebie opartą właśnie o Protect Food’s.

Wybierz dietę na odporność

Kasze a odporność

Bez wątpienia warto uwzględniać kasze w swojej diecie. Dzięki nim menu będzie różnorodne i ciekawe. Szczególnie w czasie niskich temperatur warto stosować kasze, by uniknąć przeziębienia. To cenne źródło witaminy E i zdrowy zamiennik makaronów. Wprowadź je na stałe do swojej diety.

Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *