WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Czym jest Protect Food na odporność?

Czym jest Protect Food na odporność?Koniec lata to zazwyczaj czas osłabionej odporności. Szczególnie dzieci i osoby starsze narażone są na różnego rodzaju infekcje i bakterie. Jak zwiększyć odporność w tym okresie? Czy słyszałeś o Protect Food? To produkty wspierające odporność. Poznaj ich przykłady i właściwości.

Na czym polega Protect Food?

Co roku jesienią ludzie poszukują odpowiedzi na pytanie: jak zwiększyć odporność? Określenie Protect Foods oznacza żywność, która pomaga walczyć z infekcjami i wspierać układ immunologiczny, zanim pojawią się pierwsze oznaki przeziębienia.

Szczególnie w czasie pandemii kluczowe jest wytworzenie tarczy ochronnej dla naszego organizmu. Dieta na odporność może być stosowana profilaktycznie, ale też w okresie zachorowania.

Skorzystaj z indywidualnego planu dietetycznego na odporność przygotowanego przez naszych profesjonalnych dietetyków. Decydując się na zakup planu otrzymasz dietę opartą właśnie o żywność Protect Food.

Protect Food – zasady odżywiania:

Dieta na odporność powinna być zbilansowana. Jedz 4-5 posiłków dziennie. Każdy z nich musi zawierać owoce i warzywa, źródła pełnowartościowego białka, złożone węglowodany, nieprzetworzone produkty.

  • Protect Food to witaminy, minerały, immunostymulujęce,
  • Produkty wspierające odporność powinny zawierać witaminę A, C, E i D, oraz kwasy omega 3 i omega 6.
  • Do Protect Food zalicza się naturalne produkty probiotyczne i wzmacniające mikrobiom.
  • Zamiast tabletek zaleca się stosowanie naturalnych antybiotyków takich jak: chrzan, czosnek i cebula.
  • Protect Food zawiera produkty antyoksydacyje.
  • Potrawy powinny być przygotowywane w sposób umożliwiający jak najmniejsze straty składników pro-immunologicznych (jak najmniejsza obróbka termiczna).

Protect Food a dieta na odporność

Latem w naszym jadłospisie zazwyczaj nie brakuje produktów bogatych w witaminy i minerały. Mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Problem pojawia się jesienią, gdy brakuje tego typu żywności. W tym czasie szczególnie powinniśmy pamiętać, jak ważna jest dieta na odporność.

Odpowiednio zbilansowany plan dietetyczny pozwoli ograniczyć ewentualne niedobory, jednocześnie zapewniając składniki niezbędne właśnie dla Ciebie.

Mimo iż sezon na wiele zdrowych produktów już się skończył, wciąż powinniśmy wybierać możliwie najlepsze opcje żywieniowe. Możemy bazować na zupach i bulionach warzywnych oraz dodawać do potraw mrożone warzywa.

Protect Food powstało w porozumieniu z dietetykami sportowymi i klinicznymi – absolwentami Uniwersytetu Medycznego. Dzięki stosowaniu się do wyżej wymienionych wskazówek i włączeniu zdrowych produktów do codziennej diety możemy znacznie wpłynąć na poprawę swojego stanu zdrowia jesienią.

Jak zwiększyć odporność z Protect Food?

Według filozofii Protect Food ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak często to robimy. Pokarmy nie powinny być zbyt obfite, ale wartościowe. Dietetycy zalecają spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Każdy z nich powinien zawierać świeże lub mrożone owoce i warzywa.

Ponadto powinniśmy poświęcać czas na systematyczną aktywność fizyczną. Dla bezpieczeństwa możemy ćwiczyć w domu lub w plenerze. W ten sposób unikniemy dużych skupisk ludzi i utrzymamy odpowiednią formę. Jesień to czas, gdy z powodu braku słońca mamy niedostatek witaminy D. Warto takie niedobory uzupełniać za pomocą suplementacji.

Najlepsze efekty daje połączenie trzech obszarów, czyli zdrowej żywności, aktywności fizycznej, a także odpowiedniej suplementacji. W ten sposób zapewnimy sobie kompleksowe wsparcie organizmu.

Protect Foods – najlepsze produkty wspierające odporność

Jak wzmocnić odporność za pomocą Protect Foods? Być może powyższe zasady wydają ci się trudne i skomplikowane. Okazuje się, że wystarczą dobre codzienne przyzwyczajenia. Zadbaj, by w diecie znalazły się produkty na odporność. Oto przykłady.

  • Kiszonki – to źródło witaminy C, B, A, K i E oraz cennych składników mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, mangan i siarka.
  • Fermentowane produkty mleczne – zawierają mnóstwo probiotyków, które wspierają pracę układu odpornościowego poprzez poprawę flory bakteryjnej jelit.
  • Pestki – zawierają witaminy oraz składniki mineralne, takie jak cynk, który skutecznie
    zwalcza bakterie i wirusy. Możemy w nich znaleźć także olej roślinny bogaty w nienasycone
    kwasy tłuszczowe.
  • Kasza jaglana – zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, wysusza nadmiar wydzieliny, ma właściwości rozgrzewające i pomaga zwalczyć infekcje wirusowe.
  • Podroby – to doskonałe źródło witaminy A, witaminy B12, witaminy B2 oraz niacyny.
  • Jaja – są bogate w selen, który ma ogromny wpływ na nasz system odpornościowy.
  • Czosnek – skraca czas trwania infekcji, sprawia, że przeziębienie przebiega łagodniej, zabija bakterie. Ponadto zmniejsza stres, a dzięki zawartości dwusiarczanu allilu zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.
  • Cebula – jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C. To źródło przeciwutleniaczy i związków siarki. Cebula obniża stężenie cholesterolu i zapobiega nowotworom. Jest jednym z najlepszych źródeł fruktanów. Chroni jelita.
  • Chrzan – pobudza apetyt, wspomaga pracę układu trawiennego, reguluje metabolizm. Sprawdza się w leczeniu kaszlu i chorych zatok.
  • Imbir – ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Poprawia trawienie, zwalcza stany zapalne zatok.
  • Kurkuma – zawiera substancję czynną – kurkuminę, która jest silnym antyoksydantem. Kurkuma hamuje procesy zapalne i wspomaga walkę z przeziębieniem.
  • Cynamon – ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Cynamon rozgrzewa i wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
  • Zielona herbata – ma właściwości antybakteryjne. Zawiera polifenole, które przyczyniają się do zwiększenia liczby komórek układu immunologicznego. Zapobiegają przeziębieniom i grypie.
  • Żurawina – zawiera antyoksydanty i witaminy. Chroni błonę śluzową żołądka.

Podsumowanie:

Teraz już wiesz czym, jest Protect Foods i jak wzmocnić odporność. Skorzystaj ze wskazówek specjalistów i nie daj się przeziębieniom. Okazuje się, że dieta na odporność jest prosta.

Wystarczy wprowadzić do swojego jadłospisu owoce i warzywa, najlepiej w wersji surowej. Pomocne będą także zioła oraz przyprawy takie jak imbir czy cynamon. Nie pozwól, by tej jesieni dopadła Cię grypa. Działaj, zanim pojawią się pierwsze objawy.

Właściwie zbilansowany plan dietetyczny na odporność oparty o Protect Foods pozwoli Ci na skuteczne wsparcie organizmu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Skorzystaj z pomocy naszych profesjonalnych dietetyków i wypróbuj dietę dostosowaną do Twoich potrzeb.

Wybierz dietę na odporność

Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *