WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dieta na odporność – poznaj Protect Foods

Dieta na odporność - poznaj Protect FoodsObawiasz się nadchodzącego sezonu obniżonej odporności? Szukasz naturalnych metod, które pomogą ci wzmocnić układ immunologiczny? Duży wpływ na funkcjonowanie organizmu ma codzienna dieta. Co warto jeść? Odpowiedzi znajdziemy poniżej. Przedstawiamy dziś produkty zwiększające odporność zwane Protect Food. Poznaj wszystkie niezbędne informacje dotyczące takiego sposobu odżywiania.

Czym jest Protect Food

Czym jest Protect Food na odporność? To sposób odżywiania, który wspiera zdrowie i pracę układu odpornościowego. Najlepiej codziennie przygotowywać posiłki z użyciem wyżej wymienionych produktów. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też, w jaki sposób przyrządzamy potrawy. Poznaj zasady Protect Food.

  1. Dieta powinna być zbilansowana. Należy jeść 4-5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu.
  2. Dieta powinna zawierać duże ilości owoców i warzyw, a także źródła pełnowartościowego białka, złożone węglowodany, nieprzetworzone produkty.
  3. Do Protect Food zaliczają się: witaminy, minerały, produkty immunostymulujęce, probiotyczne i wzmacniające mikrobiom, źródła cynku oraz naturalne antybiotyki (wymienione niżej). Przy okazji sprawdź, które witaminy wzmacniają odporność oraz gdzie je znaleźć?
  4. Potrawy powinny być przygotowywane w sposób umożliwiający jak najmniejsze straty składników pro-immunologicznych. Unikaj zbędnej obróbki termicznej. Gdy tylko to możliwe jedz surowe warzywa i owoce bez zbędnego rozdrabniania.
  5. Produkty wchodzące w skład Protect Food mają właściwości immunomodulacyjne.

W razie potrzeby skorzystaj z pomocy naszych dietetyków, którzy ułożą dla Ciebie jadłospis, dzięki czemu zyskasz pewność, że menu jest dobrze zbilansowane i ma wpływ na odporność. Dieta oparta o Protect Food będzie dostosowana do Twoich indywidualnych potrzeb, możliwości i umiejętności.

Dieta na odporność Protect Food

Co to jest Protect Food? W dużym skrócie jest to dieta na odporność, która została opracowana w porozumieniu z dietetykami sportowymi i klinicznymi – absolwentami Uniwersytetu Medycznego. W połączeniu z Protect Suplements, czyli suplementacją wspierającą układ odpornościowy, a także Protect Workout, czyli odpowiednią dawką sportu zapewnia kompleksowe wzmocnienie organizmu.

Stosując dobre zwyczaje w tym zakresie, mamy pewność, że dostarczamy sobie składniki, które bezpośrednio wpływają na układ immunologiczny. Czujemy się lepiej i unikamy niedoborów witamin czy minerałów. Wszystkie te aspekty łączą się ze sobą. Jeśli nie zadbamy o odporność organizmu, nie będziemy mieli sił na treningi.

Produkty na odporność Protect Food

Jakie produkty możemy zaliczyć do Protect Food? Oto przykłady takiej żywności, jej działanie i właściwości.

Produkty probiotyczne i wzmacniające mikrobiom:

  • Kiszonki – zawierają bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.
  • Fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, mleko zsiadłe, maślanka, sery) – dzięki procesom fermentacji produkty te lepiej się trawią, a składniki odżywcze są szybko wchłaniane.

Źródła cynku

  • Pestki i nasiona – są skuteczne w walce z pasożytami układu pokarmowego takimi jak: owsiki, tasiemiec czy glista ludzka. Pestki wzmacniają kondycję kości i zębów, działają przeciwzapalnie, wspierają układ odpornościowy.
  • Podroby – są bogate w aminokwasy i CoQ10.
  • Jaja – zawierają zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz omega 3 i omega 6.
  • Kasze – poza cynkiem zawierają także magnez, żelazo, potas i witaminy z grupy B. Ich zaletą jest także duża zawartość błonnika, który zapobiega otyłości, hemoroidom, zaparciom i nowotworom jelita grubego. Które kasze wzmacniają odporność?

Poznaj także 6 właściwości cynku, których do tej pory nie znałeś.

Naturalne antybiotyki

  • Czosnek – zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, związki manganu, cynku, wapnia i fosforu. Ma działanie przeciwzakrzepowe, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy, skraca czas trwania przeziębienia, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • Cebula – jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C.
    Chrzan – wspiera układ pokarmowy, ułatwia trawienie, reguluje metabolizm, pomaga na chore zatoki, kaszel. Przyśpiesza walkę z infekcjami.
  • Por – ma dużą zawartość żelaza, witaminę C, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, witaminę A, E i K.
  • Imbir – działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Imbir posiada wiele cennych właściwości oraz jest bardzo często stosowany w diecie na odporność. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Pomaga na stany zapalne zatok.
  • Kurkuma – ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia reakcje obronne komórek. Poznaj cztery niezwykłe właściwości zdrowotne kurkumy.

Produkty antyoksydacyjne

  • Owoce jagodowe – to dobre źródło beta-karotenu, kwasu foliowego i witamin z grupy B (B1, B2). Mają też dużą zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.
  • Cynamon – niweluje stany zapalne, obniża poziom cukru, a także zwalcza wolne rodniki. Możesz dodawać go do deserów i dań głównych.
  • Jagody goji – mają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają nowotworom, a także pomagają je leczyć. Regulują ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
  • Żurawina – przeciwdziała różnym schorzeniom bakteryjnym. Jest dobrym źródłem potasu oraz innych minerałów.
  • Zielona herbata – pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie. Ma właściwości antybakteryjne, zawiera przeciwutleniacze, dzięki polifenolom zwiększa liczbę komórek układu immunologicznego.

Źródła kwasów omega 3 i witaminy D

  • Tłuste ryby morskie – zawierają kwasy omega 3 oraz witaminę D, która zwiększa wchłanialność wapnia i mineralizację kości.
  • Orzechy włoskie – to bogate źródło kwasów omega 6.

Dieta a odporność

Dieta powinna nie tylko nam odpowiadać pod względem smaku, ale także zaspokajać nasze potrzeby związane z odpornością. Właściwy sposób żywienia pozwala poprawić stan zdrowia i uniknąć wielu chorób.

Dobrze odżywiony organizm łatwo zwalcza infekcje i bakterie. O odporności nie możemy myśleć jedynie wtedy, gdy zachorujemy. Warto działać profilaktycznie. Warto też regularnie wykonywać badania, sprawdzające ewentualne niedobory witamin. Poznaj także siedem wskazówek jak wzmocnić odporność organizmu.

Podsumowanie:

W zdrowym ciele zdrowy duch! Wraz z początkiem sezonu jesienno-zimowego musisz pamiętać o odporności. Kto musi szczególnie zadbać o swój układ immunologiczny? W grupie ryzyka znajdują się osoby w podeszłym wieku. Przeziębienie może znacznie osłabić ich organizm. Jednak bez względu na to, w jakim okresie życia się znajdujesz, nie zapominaj o produktach na odporność. Sprawdź siedem produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność i postaraj się jeść je codziennie.

Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *