WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

4 przepisy na dania z dynią – idealne nie tylko na Halloween

zup krem z dyni

Jesień to czas, gdy sięgamy po aromatyczne dania i korzenne przyprawy. W roli głównej często pojawia się dynia, która stanowi nie tylko element dekoracji, ale możemy ją wykorzystać podczas tworzenia różnych potraw. Sprawdzi się w daniach na słodko i słono. Poznaj wartości odżywcze i właściwości dyni. Dowiedz się, jak zrobić pyszny obiad lub deser, by poprawić bliskim humor w jesienne dni.

Zapach dyni kojarzy się z jesienią. Z jej wykorzystaniem przygotujesz sernik, placki dyniowe, puree z dyni i wiele innych dań. Poniżej znajdziesz 4 pomysły na proste potrawy z dyni. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować.

1. Zupa krem z dyni

Zupa z dyni to niezwykle aromatyczna sezonowa potrawa. Ma właściwości rozgrzewające i piękny pomarańczowy kolor. Poza tym jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W zależności od ilości dodanego bulionu może być gęstsza lub rzadsza. Przepis można modyfikować, dodając ulubione przyprawy.

Składniki:

formotiva wpc
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 650 g pieczonej dyni,
  • 30g odżywki białkowej o naturalnym smaku,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek,
  • przyprawy – oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz, imbir.
Kup Formotiva WPC – białko dostępne w wersji naturalnej w sklepie Budujmase.pl

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno marchew, czosnek i cebulę. Podsmaż do miękkości. Dodaj do bulionu warzywnego.
  2. Dynię pokrój na kawałki, spryskaj je oliwą, dodaj przyprawy takie jak oregano, bazylia, tymianek, sól.
  3. Następnie wrzuć ją do bulionu, gotuj.
  4. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
  5. Na koniec dodaj pół szklanki mleka kokosowego oraz odżywkę białkową. Dopraw do smaku.
  6. Podawaj ze świeżymi ziołami, pestkami dyni lub grzankami czosnkowymi.
dynia hokkaido - przepisy na dania z dynią

Z tego przepisu uzyskasz średnio 3-4 porcje.

Jedna porcja dostarcza:

  • 269kcal
  • 22,8g węglowodanów
  • 16,5g białka
  • 12,4g tłuszczu

2. Risotto z dynią i pieczarkami

To proste, pyszne i sycące danie z dynią.

risotto z dynią

Składniki:

  • 200g ryżu,
  • 300g dyni, 250g pieczarek,
  • 1l bulionu,
  • 60g startego parmezanu,
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki, sól, pieprz, rozmaryn i ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i pietruszkę. Pokrój pieczarki.
  2. Podsmaż warzywa na patelni używając oleju w sprayu. Dopraw do smaku.
  3. Stopniowo dodawaj ryż, dynię, a także bulion.
  4. Mieszaj, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
  5. Gdy nadmiar płynu odparuje, a ryż będzie już miękki, możesz podawać danie.
  6. Opcjonalnie dla podbicia zawartości protein na końcowym etapie możesz dodać białko konopne.

Z tego przepisu uzyskasz średnio 3-4 porcje.

Jedna porcja dostarcza:

  • 321kcal
  • 43,1g węglowodanów
  • 17,7g białka
  • 8,7g tłuszczu

Poznaj więcej dań z dynią i nie tylko! Smaczne i zdrowe przepisy przygotowane przez dietetyka, dopasowane bezpośrednio do Ciebie znajdziesz w planach BudujMase.pl

plany - rejestracja

3. Fit ciasto dyniowe

Nie lada gratka dla wszystkich amatorów słodkości.

Składniki:

4 przepisy na dania z dynią - idealne nie tylko na Halloween
  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido,
  • 1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 60g odżywki białkowej,
  • 2 łyżeczki cukru z agawy,
  • 2 jaja, szczypta soli, szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.
Kup Cukier z agawy w sklepie Budujmase.pl

Przygotowanie:

  1. Upiecz miąższ z dyni w piekarniku (180 stopni, około 30 minut). Zblenduj. Dodaj przyprawy.
  2. Połącz z mąką, odżywką i jajami. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż do foremki i piecz przez 50 minut.

Z tego przepisu uzyskasz porcje dla 4 osób.

Porcja dla jednej osoby dostarcza średnio:

  • 336kcal
  • 50,3g węglowodanów
  • 21,1g białka
  • 5,6g tłuszczu

Sprawdź: Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni

dynia piżmowa, dynia hokkaido - odmiany dyni

4. Fit placki z dyni

Znudziły Ci się już standardowe placki ziemniaczane i szukasz powiewu świeżości w kuchni? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Składniki:

sos zero słony karmel
  • 250 g puree z ugotowanej lub pieczonej dyni,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 jajka, 2 łyżki ksylitolu,
  • opcjonalnie: owoce lub niskokaloryczny sos
Kup Syrop zero w sklepie Budujmase.pl

Przygotowanie:

  1. Puree wymieszaj z jogurtem.
  2. Dodaj olej kokosowy, jajka, ksylitol. Połącz składniki w misce.
  3. Dodaj mąkę jaglaną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię wraz z olejem kokosowym i smaż niezbyt duże placki.
  5. Opcjonalnie podawaj z owocami lub polane niskokalorycznym sosem.
fit placki bananowe

Z tego przepisu uzyskasz porcje dla 3 osób.

Porcja dla jednej osoby dostarcza średnio:

  • 246kcal
  • 32g węglowodanów
  • 9,3g białka
  • 9g tłuszczu

Dania z dyni są proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz wcześniej przygotować sobie puree i przechowywać w słoikach. Wykorzystaj nasze powyższe przepisy i zobacz jakie to łatwe.

Zobacz także: Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni

dynia hokkaido - właściwości

Dynia – wartości odżywcze i właściwości

Dynia ma właściwości nie tylko smakowe, ale przede wszystkim odżywcze. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak cynk, magnez, fosfor, potas, sód, wapń. Zawiera witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę A i kwas foliowy. Dynia stanowi dobre źródło przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dynia – właściwości:

  1. Ma działanie moczopędne i pomaga zapobiegać zaparciom.
  2. Ma korzystny wpływ na układ krążenia oraz pokarmowy.
  3. Wspiera walkę z pasożytami jelitowymi takie jak glisty, tasiemce, owsiki.
  4. Działa oczyszczająco.
  5. Wpływa korzystnie na stan skóry, paznokci i włosów.
halloween

Dynia ma mnóstwo zalet. Jest niskokaloryczna. Jeden kubek ugotowanej dyni ma tylko 49 kalorii. To jesienne warzywo szybko i na długo daje uczucie sytości.

Pestki dyni są bogatym źródłem kukurbityny, która zwalcza pasożyty i wirusy.

Warto dostarczać je wraz z codzienną dietą bogatą w produkty zaliczane do Protect Foods, szczególnie w okresie obniżonej odporności.

Dynia zawiera również beta-karoten, który łagodzi stany zapalne i minimalizuje objawy grypy oraz przeziębienia.

Przeczytaj więcej: Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność

Popularne rodzaje dyni

Dynia występuje w wielu rodzajach, z których każdy ma różne właściwości i nadaje się do innych dań. Oto kilka przykładów:

dynia zwyczajna
  • Dynia zwyczajna – to najpopularniejsza odmiana dyni. Ma około 40 cm średnicy. Jej skóra jest żółta, pomarańczowa lub zielona. Pod nią znajduje się jadalny miąższ, który ma grubość 4-6 cm.

    Ten rodzaj dyni nadaje się do potraw mięsnych i warzywnych. Szybko się gotuje.
dynia piżmowa
  • Dynia piżmowa – ma kremową i aksamitną konsystencję. Smak zawiera nutę masła orzechowego. Ten rodzaj dyni ma niewielkie rozmiary i nie wymaga obierania, co sprawia, że łatwo ją przygotować do spożycia.

    Nadaje się do potraw słonych i słodkich.
dynia makaronowa
  • Dynia makaronowa – ma podłużny kształt i żółtą skórkę. Miąższ jest pomarańczowy, przypomina makaron spaghetti, ponieważ zawiera rozdzielające się włókna. Ten rodzaj dyni nadaje się do gotowania i zapiekania. Pasuje do dań wytrawnych, deserów, puddingów i ciast.
dynia hokkaido
  • Dynia hokkaido – ma mały, okrągły kształt i gładką jaskrawo-pomarańczową skórkę. Smak przypomina jadalne, pieczone kasztany. To dynia idealna do pieczenia. Sprawdzi się jako dodatek do zup, gulaszów, zapiekanek, tart, lecza i innych potraw.
    Dynia hokkaido dobrze komponuje się z masłem i ziołami.
dynia muscat
  • Dynia muscat (francuska) – ma lekko spłaszczoną, pękatą formę i intensywnie pomarańczowy twardy miąższ.
    Nadaje się do pieczenia, stanowi dodatek do zup i dań mięsnych.

Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 24.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 25.10.2023 r. zgodnie z aktualną wiedzą.



Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *