WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Lecytyna na pamięć i koncentrację

kobieta stosuje lecytynę na pamięć

Zazwyczaj lecytynę kojarzymy z reklamami suplementów diety, na których starsze lub zestresowane osoby łykają kapsułkę, aby poprawić swoją pamięć i koncentrację. Rzeczywiście – to działanie lecytyny jest najbardziej znane i wykorzystywane. Jednak mało kto wie, że substancja ta uczestniczy w szeregu innych ważnych czynności organizmu. Jest składnikiem błon komórkowych, a poprzez udział w budowaniu otoczki komórek nerwowych, ma ochronne działanie na wątrobę. Jak jeszcze działa lecytyna i czy warto ją stosować?

Co to jest lecytyna?

Lecytyna jest mieszaniną fosfolipidów i zawiera m.in. fosfatydylocholinę, triacyloglicerole, glikolipidy oraz kwasy tłuszczowe [1]. Lecytyna występuje naturalnie w wielu roślinach i tkankach zwierzęcych, a po raz pierwszy wyizolowano ją z żółtek jaj kurzych. Jej głównym zadaniem jest ochrona komórek i nadawanie im struktury. Lecytyna wspomaga też procesy związane z działaniem mózgu: koncentrację, pamięć i uczenie się. Tworzy też barierę ochronną ścian żołądka oraz uczestniczy w przemianach cholesterolu. Organem, który produkuje lecytynę, jest wątroba, ale aby zachować zdrowie, musimy ją również regularnie dostarczać z pożywieniem.

Lecytyna – działanie i właściwości lecytyny

Lecytyna jest syntetyzowana z pożywienia przez wątrobę, po czym jest rozprowadzana w układzie krążenia. Jej podstawowym zadaniem jest chronić komórki przed zniszczeniem w wyniku utleniania i wzmacniać struktury komórkowe. Ma ponadto właściwości detoksykujące.

Jest częściowo rozpuszczalna, więc działa jako środek emulgujący – pomaga tłuszczom mieszać się z wodą i innymi płynami ustrojowymi, co następnie umożliwia usunięcie ich z organizmu. Dlatego lecytyna pozwala zapobiegać złogom w tętnicach i na narządach, obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy [2]. Wyniki badań dowodzą, że lecytyna obniża poziom cholesterolu LDL i wchłanianie cholesterolu, gdy jest spożywana z żywnością beztłuszczową.

Lecytyna jest ważnym składnikiem tworzącym tkankę nerwową i mózg. Bierze udział w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie, w tym:

  • wspomaga pracę mózgu – wspomaga pamięć i koncentrację, pobudza procesy myślowe,
  • usprawnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K),
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • stymuluje układ nerwowy,
  • uczestniczy w procesach przemiany materii,
  • przyspiesza regenerację organizmu,
  • wspiera mózg w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego,
  • poprawia stan osób cierpiących na zaburzenia depresyjne,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • chroni wątrobę, usprawnia jej pracę i zapobiega jej zaburzeniom typu stłuszczenie wątroby, marskość wątroby i zapalenie wątroby,
  • wspomaga sprawność seksualną mężczyzn, pozytywnie wpływa na jakość nasienia,
  • osłania żołądek,
  • wspomaga pracę serca,
  • zwiększa wydolność,
  • jest dobrym środkiem nawilżającym skórę i zapobiegającym łuszczeniu.

Niedobór lecytyny ma wpływ na pracę wątroby. Jeśli wątroba nie wytwarza wystarczającej ilości tej substancji, nie może oczyścić organizmu z toksyn, wyprodukować białek ani przetworzyć składników odżywczych otrzymywanych z pożywienia.

Zobacz również: Zioła na obniżenie cholesterolu

Lecytyna – działanie na pamięć i koncentrację

Lecytyna na pamięć i koncentrację

W skład lecytyny wchodzi cholina, która jest prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika ważnego dla pamięci, uczenia się i snu. Cholina jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i pracy mózgu i znana jest przede wszystkim ze swojego działania wspierającego ten ważny organ.

Dlatego wykorzystywana jest w produktach przeznaczonych dla osób cierpiących na chroniczny stres, osób pracujących umysłowo, studentów i osób w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego.

Kup Yango cholina w sklepie Budujmase.pl

Cholina może zwiększać ilość acetylocholiny w mózgu, która odbudowuje połączenia neuronowe zdegenerowane z powodu wieku lub choroby.

Za komunikację między komórkami nerwowymi odpowiadają składniki budulcowe błon komórek nerwowych – nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w lecytynie.

Źródła lecytyny

Wiele roślinnych i zwierzęcych produktów żywnościowych zawiera lecytynę. Wybierając je, zwracaj uwagę, aby były one świeże i pochodziły z dobrego źródła. Zamiast smażyć, grilluj, gotuj lub piecz.

Lecytyna – w czym występuje?

Nie trzeba daleko szukać, aby znaleźć dobre źródło lecytyny, ponieważ jest ona dostępna w wielu produktach spożywczych. Substancję tę zawierają:

  • żółtka jaja kurzego
  • zarodki pszenne
  • zielone warzywa takie jak: brukselka, kapusta, większość warzyw liściastych
  • mleko i jego przetwory np. jogurt, ser
  • awokado, oliwki, soja
  • orzechy, ziarna słonecznika, siemię lniane
  • nierafinowany olej rzepakowy
  • drożdże piekarnicze
  • chude mięso, wątroba, ryby
Lecytyna na pamięć i koncentrację

Najlepszym źródłem lecytyny jest soja, ponieważ wykazuje ona największą aktywność biologiczną. Dlatego lecytyna sojowa jest najczęstszym rodzajem suplementu tego typu spotykanego na rynku.

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych lecytyna sojowa wspiera wytwarzanie substancji przeciwzapalnych. Warto wiedzieć, że lecytyna sojowa nie zawiera wystarczającej ilości białka sojowego, aby wywołać reakcje alergiczne u większości osób uczulonych na soję.

Kup Scitec Lecithin – lecytynę sojową w sklepie Budujmase.pl

Lecytyna – kto może ją stosować?

Suplementacja lecytyny jest wskazana u osób, które potrzebują wspomagania w zakresie zapamiętywania, koncentracji, skupienia, pobudzenia procesów myślowych. Dlatego suplementacja lecytyny jest wskazana u:

  • osób, które pracują umysłowo,
  • osób przygotowujących się do egzaminów,
  • osób, u których zdiagnozowano istnienia jednej z chorób degeneracyjnych układu nerwowego – choroby Alzheimera czy stwardnienia rozsianego,
  • osób zagrożonych miażdżycą lub chorobami sercowo-naczyniowymi,
  • ludzi starszych, u których kondycja umysłowa osłabia się wraz z wiekiem (lecytyna na pamięć) [3].

Sprawdź: 6 wskazówek jak poprawić pamięć i koncentrację

Ponadto suplementacja lecytyny może okazać się pomocna u osób:

  • zmagających się z kamieniami żółciowymi (obecność fosfatydylocholiny może pomóc w ich rozpuszczeniu),
  • cierpiących na choroby wątroby, w tym zapalenie wątroby typu B,
  • u których badania wykazują podwyższony poziom cholesterolu,
  • zmagających się z egzemą, trądzikiem różowatym oraz łuszczycą.

Cholina zawarta w lecytynie wydaje się chronić przed wadami cewy nerwowej, jeśli jest przyjmowana przez kobietę przed i we wczesnym okresie ciąży. Wynika to z podobnego działania biochemicznego, jakie wykazuje kwas foliowy.

Kto nie powinien suplementować lecytyny?

Suplementy diety z lecytyną nie są polecane osobom, które przyjmują leki rozrzedzające krew (ze względu na obecność witaminy E). Niektóre z suplementów diety lecytyny w formie płynnej mogą zawierać w swoim składzie alkohol. Dlatego nie podaje się ich dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym. Z tego samego powodu nie powinni ich stosować kierowcy.

Bibliografia:

[1] Shahira M. Ezzat et al: Chapter4.9 – Lecithin. Antioxidants Effects in Health. The Bright and the Dark Side. 2022, Pages 375-386.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128190968000604 [2] Amouni Mohamed Mourad et al: Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia. Clinical Study | Open AccessVolume 2010.
https://www.hindawi.com/journals/cholesterol/2010/824813/ [3] Coreyann Poly et al: The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Dec; 94(6): 1584–1591.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252552/

Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *