Czy interesują Cię naturalne sposoby rozwiązywania różnych problemów zdrowotnych? W takim razie z pewnością docenisz morwę białą, która jest cenną rośliną o działaniu prozdrowotnym. Jej lecznicze właściwości znane są medycynie chińskiej. Jest w niej stosowana w celu leczenia infekcji dróg oddechowych, nadciśnienia, czy gorączki. Jakie korzyści możesz odnieść ze stosowania preparatów z morwy białej?
W morwie białej (Morus alba L.) znajdują się substancje chemiczne, które działają podobnie do niektórych leków stosowanych w cukrzycy typu 2. Spowalniają rozkład cukrów w jelitach, dzięki czemu cukry są wolniej wchłaniane do krwi. Pomaga to organizmowi utrzymać poziom cukru we krwi na właściwym poziomie [1].
Morwa biała jest rośliną bogatą w cenne składniki odżywcze:
alkaloidy,
antocyjany,
flawonoidy,
aminokwasy,
kwasy fenolowe,
kwercetyny,
glikozydy,
taniny oraz fenolokwasy,
rutyna,
składniki mineralne,
witaminę C.
To powoduje, że jest rośliną cenioną za łagodzenie lub likwidowanie różnych problemów zdrowotnych.
Właściwości morwy białej
Roślina morwy białej jest bogata w aktywne związki biologiczne, które wykazują właściwości lecznicze. Co ciekawe, morwę białą można wykorzystywać leczniczo na różne sposoby, ponieważ składniki aktywne znajdują się nie tylko w owocach, ale również w liściach, korzeniach i korze.
Działanie przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe
Suszona morwa jest doskonałym źródłem antocyjanów, grupy antyoksydantów znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
Suszone owoce zawierają resweratrol, który ma silne właściwości antyoksydacyjne i który jest doceniany za działanie przeciwstarzeniowe.Resweratrol zawarty w morwie może obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób serca.
Zaskakujące jest to, że suszone owoce morwy zawierają aż 190% dziennej zalecanej ilości witaminy C w 100g. Oznacza to, że dzięki ich jedzeniu można zmniejszać ryzyko chorób serca poprzez zwalczanie uszkodzeń oksydacyjnych oraz dbać o układ odpornościowy i naprawę tkanek.
Działanie przeciwcukrzycowe i stabilizujące cukier we krwi
Pod tym względem bardzo dobrze działają zarówno owoce, jak i liście morwy białej. Substancje w nich zawarte obniżają aktywność enzymów, które biorą udział w rozkładzie cukrów w przewodzie pokarmowym.
Prowadzi to do ograniczania przyswajania cukru.
Liście morwy, podobnie jak jej owoce, zawierają antyutleniacze takie jak flawonoidy i kwas askorbinowy.
Działanie przeciwmiażdżycowe
Regularne stosowanie morwy białej daje korzystne działanie w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu.
Włączenie rośliny na stałe do diety pozwala skutecznie obniżyć poziom złego, a podwyższyć poziom dobrego cholesterolu (HDL) [1].
Pozwala to redukować i naprawiać uszkodzenia w naczyniach krwionośnych.
Bogate źródło błonnika
Owoce morwy białej są idealnym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika.
Błonnik rozpuszczalny pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniżać poziom szkodliwego cholesterolu, podczas gdy błonnik nierozpuszczalny jest niezbędny dla utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu.
100g morwy zawiera 7g błonnika, co stanowi 28% zalecanego dziennego spożycia tego składnika.
Z reguły zjada się znacznie mniej błonnika niż jego zalecana ilość, więc podjadanie suszonych owoców morwy to świetny sposób na zwiększenie zawartości błonnika w diecie.
Działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze
Przeciwdrobnoustrojowe działanie morwy białej może pomóc m.in. w zapobieganiu próchnicy, zapaleniu dziąseł i przyzębia [2].
Badania pokazały, że ekstrakt w wyższych stężeniach był również zdolny do hamowania Candida albicans, grzyba związanego z pleśniawką jamy ustnej.
Ekstrakt z korzenia morwy białej jest w stanie powstrzymać szereg bakterii powszechnie kojarzonych z chorobami dziąseł.
Działanie lecznicze na przewód pokarmowy
Zawarte w morwie białej garbniki mają działanie ściągające na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pozwala to łagodzić dolegliwości wynikające z choroby wrzodowej żołądka, a także zmniejsza bóle dwunastnicy. Owoce poprawiają perystaltykę jelit.
Oprócz wspomnianych przypadków, poszczególne części rośliny są stosowane w kilku innych przypadkach zdrowotnych:
Na przykład owoce mają działanie moczopędne, a wyciągi z nich są traktowane jako naturalny sposób na pobudzenie laktacji.
Ekstrakt z kory korzenia morwy ma działanie ochronne na wątrobę oraz nerki.
Morwa biała jest również wykorzystywana w pielęgnacji. Kremy i maści z wyciągami morwy chronią przed powstawaniem przebarwień, a także likwidują zmiany spowodowane zwiększoną produkcją melaniny.
Naukowcy doszli do wniosku, że ekstrakt z morwy białej może być stosowany do kontrolowania apetytu, masy ciała, a także w celu odwracania zaburzeń metabolicznych u osób z otyłością.
Zawarty w morwie składnik aktywny zwany DNJ czyli 1-deoksynojirimycyna, korzystnie wpływa na metabolizm cukrów w organizmie i ogranicza ich rozkład do przyswajanej glukozy. Dzięki temu część węglowodanów nie zostaje w ogóle przyswojona i ulega wydaleniu.
Morwa zawiera wiele składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które mogą wspomóc dietę odchudzającą. Zawiera też błonnik, węglowodany i białko, które pozwalają zachować zdrowie w czasie trudnego procesu redukcji.
Najnowsze badania sugerują, że owoce zawierają związek, który aktywuje brązowy tłuszcz, przyspieszając metabolizm i tym samym wspomagając odchudzanie [3].
Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości morwy białej, możesz przygotować wywar. Zalej 1g liści morwy 100ml wody o temperaturze około 100°C i parz od 3 do 5 minut. Aby uzyskać działanie zdrowotne herbaty, pij wywar regularnie 2-3 razy dziennie. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli herbatę z morwy będziesz wypijać 15min przed posiłkiem.
Przyjmowanie leków na cukrzycę i jednoczesne stosowanie morwy może spowodować niebezpiecznie niski poziom cukru we krwi (hipoglikemię).
W interakcję ze składnikami morwy mogą wchodzić inhibitory OCT2, a także leki podawane przy pomocy pomp infuzyjnych (antybiotyki, insulina, chemioterapeutyki, a nawet leki przeciwbólowe).
Morwa biała może zmienić sposób działania preparatów zawierających leki oraz sposób działania podających je pomp, a także ilość leków pozostających w organizmie. Zdarzyć się może, że zmianie ulegną zarówno działanie leków, jak i intensywność wywołanych nimi skutków ubocznych.
Działanie morwy może nasilać negatywne skutki działania niektórych leków – np. takich, które obniżają poziom cholesterolu.
Liść morwy białej — skutki uboczne
Roślina jest uważana za bezpieczną. Jednak jak w przypadku wszystkich suplementów i ziół, mogą wystąpić pojedyncze negatywne reakcje na składniki zawarte w morwie. Zazwyczaj skutki uboczne skupiają się na przewodzie pokarmowym — pojawiają się wówczas problemy żołądkowo-jelitowe takie jak łagodna biegunka i wzdęcia. Czasami mogą się również pojawić zmiany skórne.
Przeciwwskazania do stosowania liści morwy białej
Ciąża i karmienie piersią: Niewiele wiadomo na temat stosowania morwy białej podczas ciąży i karmienia piersią. Dlatego kobiety ciężarne i karmiące powinny unikać jej spożywania.
Cukrzyca (bez konsultacji): Morwa biała może obniżać poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Jeśli lekarz prowadzący wyrazi zgodę na spożywanie morwy, należy uważnie monitorować poziom cukru we krwi i obserwować wszelkie oznaki niskiego poziomu cukru we krwi (hipoglikemia).
Morwa biała a tarczyca
Morwa może wspomóc leczenie chorób tarczycy takich jak niedoczynność lub nadczynność tarczycy, czy choroba Hashimoto. Składniki morwy wspierają pracę gruczołu tarczycowego, a także pomagają utrzymać właściwą masę ciała.
Stosowanie morwy białej w sporcie
Owoce morwy białej (Morus alba) są niezwykle bogatym źródłem białka (liście — 15-30% białka w suchej masie) i wapnia (jak na owoc). 100g suszonych owoców to 7,6g białka, co czyni je świetną przekąską potreningową. 100g suszonej morwy zawiera aż 30% dziennej wartości żelaza i 10% dziennej wartości wapnia.
Żelazo pomaga zwalczać zmęczenie i zapewnia uczucie dopływu energii. Dzieje się tak, ponieważ umożliwia transport krwinek bogatych w tlen po całym ciele. Wapń z kolei jest podstawą mocnych kości. Wyciągi z morwy świetnie regulują gospodarkę węglowodanową, co ma znaczenie dla osób podejmujących wysiłek fizyczny.
Long Cheng et al: Mulberry leaf activates brown adipose tissue and induces browning of inguinal white adipose tissue in type 2 diabetic rats through regulating AMP-activated protein kinase signalling pathway. Br J Nutr. 2022 Mar 28;127(6):810-822. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33971987/
Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.