WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dieta GAPS – opinie, efekty, jadłospis

Dieta GAPS - opinie, efekty, jadłospis

Czy ktoś z Twoich bliskich cierpi na choroby neurologiczne, depresyjne albo psychiczne? Okazuje się, że takie schorzenia wiążą się ze sposobem żywienia oraz stanem odżywienia komórek układu pokarmowego. W celu wyciszenia i uspokojenia myśli opracowano dietę GAPS. Zobacz, jak w prosty sposób można wzmocnić swoje jelita.

Dieta GAPS – opinie

Zdania na temat diety GAPS są podzielone. Niektórzy twierdzą, że ten restrykcyjny sposób żywienia prowadzi do niedożywienia, a duże ilości bulionu kostnego mogą zwiększyć spożycie ołowiu, który jest toksyczny w dużych dawkach.

Każdy organizm jest inny, dlatego zaleca się konsultacje z lekarzem albo dietetykiem.

Dieta GAPS – na czym polega?

Dieta GAPS (zespół psychologiczno jelitowy) to program żywieniowy stworzony przez badaczkę Natashę Campbell-McBridge. Początki diety sięgają końca lat 90-tych XX wieku. Sposób odżywiania ma na celu wsparcie organizmu podczas zaburzeń neurologicznych i psychicznych takich jak depresja, schizofrenia, dyspraksja czy autyzm.

Nazwa GAPS wywodzi się od angielskiego skrótu Gut and Psychology Syndrom, co po polsku oznacza zespół psychologiczno jelitowy. Specjalistka podczas pracy z chorymi dziećmi i dorosłymi zauważyła, że wiele problemów psychicznych oraz zaburzeń rozwoju wynika z dolegliwości jelit, a właściwe odżywianie pomaga radzić sobie z takimi dolegliwościami.

Dieta GAPS jest podobna do diety SCD (Specific carbohydrates diet), która była inspiracją do powstania tego sposobu żywienia. Według założeń należy unikać złożonych węglowodanów. W menu muszą znaleźć się probiotyki, czyli pożyteczne szczepy drobnoustrojów, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka i stan jelit. Codzienny jadłospis uwzględnia rosół, kiszonki i fermentowany nabiał.

Dieta GAPS – zasady:

  • Unikaj żywności przetworzonej. Nie jedz słodyczy, dań gotowych, parówek, wędlin, mięsa, warzyw i owoców z puszki, sklepowych soków, większości nasion roślin strączkowych, warzyw skrobiowych, kakao, niedojrzałych bananów.
  • Według autorki diety GAPS produkty zbożowe mogą przynieść organizmowi więcej szkody, niż pożytku, a ich nadmiar przyczynia się do powstawania wielu chorób neurologicznych i zaburzeń rozwoju. Wyeliminuj ze swojego menu kukurydzę, komosę ryżową, grykę, nasiona chia.
  • Dieta GAPS zaleca wprowadzenie do codziennego menu produktów takich jak: ryby, kiszone warzywa (przygotowane samodzielnie w domu), owoce (z wyjątkiem zielonych bananów), orzechy, migdały, miód, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek, tradycyjny rosół gotowany na mięsie i kościach, fermentowany nabiał – kefiry, jogurty, maślanki.
  • Unikaj produktów zawierających gluten, kazeinę (białko mleka) oraz skrobię. Nie możesz spożywać napojów alkoholowych, szczególnie piwa i wódki. Nie pij także kawy ani mocnej herbaty, która mogłaby podrażnić przewód pokarmowy.

Dieta GAPS dzieli się na 6 etapów

  1. Pierwszy etap trwa 5-7 dni i polega na oczyszczeniu organizmu. W tym czasie należy jeść rosół i mięso gotowane na szpiku kostnym. Następnie możesz wprowadzać soki z kiszonek.
  2. Drugi etap uwzględnia surowe żółtka, duszone warzywa. Dalej podstawą jest rosół.
  3. W trzecim etapie dieta uwzględnia awokado, naleśniki bez dodatku zbóż, jajka, tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz kiszone warzywa.
  4. Czwarty etap polega na wprowadzeniu do menu gotowanego i pieczonego mięsa, pieczywa bez dodatku zbóż oraz naturalnych soków warzywnych.
  5. W piątym etapie dodajesz do diety puree z gotowanych owoców, przede wszystkim jabłek oraz stopniowo zwiększasz spożycie warzyw.
  6. W szóstym, czyli ostatnim etapie jesz wszystkie dozwolone w diecie produkty.

Dieta GAPS – efekty

Zmiany zachodzące pod wpływem diety GAPS są kwestią bardzo indywidualną. Zaleca się trzymanie zasad tego sposobu odżywiania przez dłuższy czas. W niektórych przypadkach pierwsze rezultaty można zaobserwować już po kilku tygodniach, inni dostrzegają je dopiero po roku od rozpoczęcia stosowania diety.

Każdy powinien dostać indywidualne wskazówki od lekarza lub dietetyka. Większość specjalistów zaleca rezygnację ze skrobi i cukru na 2 lata, a proces wychodzenia z diety trwa kolejne 2-3 lata.

Probiotyki – wsparcie jelit

Probiotyki to drobnoustroje, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Są szczególnie zalecane podczas antybiotykoterapii lub przy zespole jelita drażliwego. Specjaliści twierdzą, że zdrowie całego organizmu zaczyna się w jelitach. Ich kondycja sprawia, że lepiej radzimy sobie z bakteriami i jesteśmy odporni na wirusy.

Probiotyki nie tylko oddziałują na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, ale także na funkcjonowanie mózgu, nasze zachowanie i zdrowie psychiczne. Stan jelit wiąże się z funkcjonowaniem całego organizmu. Wpływa na zachowanie człowieka, nastrój, emocje, a także na występowanie różnego rodzaju zaburzeń psychicznych, przede wszystkim lękowych i depresyjnych.

Dieta GAPS ma na celu łagodzenie objawów chorób neurologicznych. Wielu specjalistów i pacjentów przyznaje, że zmiana nawyków żywieniowych zapewnia lepsze efekty terapeutyczne niż stosowanie leków.

Przeczytaj więcej: Probiotyki – brać czy nie?

Dieta GAPS – jadłospis

Oto przykładowy jadłospis diety GAPS.

Dzień 1

  • Śniadanie: herbata owocowa, woda z cytryną i kefir, albo sok owocowo-warzywny,
  • Drugie śniadanie: naleśniki bezzbożowe z masłem i miodem,
  • Obiad: rosół bez makaronu, mięso z warzywami,
  • Podwieczorek: kefir z owocami,
  • Kolacja: zupa warzywna na rosole, jogurt.

Dzień 2

  • Śniadanie: jajecznica z 3 jajek z dodatkiem pomidorów,
  • Drugie śniadanie: koktajl na mleku kokosowym z bananem i owocami,
  • Obiad: grillowany stek z wołowiny, sałatka składająca się z sałaty, ogórka, papryki oraz oliwy z oliwek i prażonych pestek słonecznika, dodatkowo należy wypić sok z kiszonej kapusty,
  • Podwieczorek: jogurt naturalny, owoce (na przykład mandarynki),
  • Kolacja: warzywna zupa krem na bazie rosołu, porcja gotowanego mięsa z rosołu z masłem.

Dieta GAPS – dla kogo?

Dieta GAPS to sposób odżywiania polecany szczególnie osobom zmagającym się z autyzmem, ADHD, dysleksją, dyspraksją, depresją, schizofrenią, stanami lękowymi, zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi. Celem żywienia jest poprawa stanu jelit i wsparcie kondycji psychicznej pacjenta.

Trzeba pamiętać, że program odżywania GAPS nie zastępuje specjalistycznej terapii psychologicznej i psychiatrycznej. Dieta może korzystnie wpłynąć na organizm, ale musi być przeprowadzona pod okiem specjalisty.

Sprawdź także: Detoksykacja organizmu – jak oczyścić organizm?


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *