WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dieta alkaliczna – najlepszy sposób na odkwaszenie organizmu?

dieta zasadowa - warzywa i owoce na odkwaszającej diecie alkalicznej

Czujesz ciągłe zmęczenie? Masz problemy z zasypianiem? Nieustannie towarzyszą Ci bóle głowy? Zauważyłeś ostatnio pogorszenie kondycji włosów, paznokci i skóry? Objawy te mogą sygnalizować, że Twój organizm jest zakwaszony. A czy słyszałeś o diecie alkalicznej? Na czym polega ten sposób odżywiania i jak może odkwasić Twój organizm? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Co zakwasza organizm?

Wiele produktów zawiera dużą ilość kwasów, które w nadmiarze szkodzą Twojemu organizmu. Obfitują one w siarkę, fosfor i chlor. Niewłaściwy sposób odżywiania w dłuższej perspektywie powoduje zakwaszenie, które jest przyczyną wielu dolegliwości.

Jakie produkty przyczyniają się do zakwaszenia?

  • ryby i owoce morza
  • mięso i jego przetwory
  • tłuszcze
  • jaja
  • produkty zbożowe
  • napoje gazowane
  • słodycze
  • kawa, czarna herbata
  • alkohol

Możemy powiedzieć, że do zakwaszenia organizmu przyczyniają się niemal wszystkie produkty z wyjątkiem warzyw, owoców.

Zakwaszenie organizmu – na czym polega?

Zakwaszenie organizmu to zjawisko polegające na zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej. Aby zachować dobre samopoczucie, niezbędne jest utrzymanie stałego pH krwi, które powinno wynosić 7,35 – 7,45. Spadek poniżej normy oznacza większą zawartość kwaśnych składników.

Spożywane substancje wpływają na odczyn w narządach i tkankach. Mają działanie zakwaszające lub alkalizujące. Specjaliści twierdzą, że z problemem zakwaszenia boryka się aż 80% Europejczyków. Warto więc pomyśleć o diecie zasadowej.

Objawy zakwaszenia organizmu

  • większe stężenie glukozy we krwi
  • brak energii, ciągłe uczucie zmęczenia
  • zgaga
  • nadmiar wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych i zatokach
  • uczucie ciężkości
  • problemy z potencją
  • występowanie nasilonego zespołu napięcia przedmiesiączkowego
  • słabe krążenie
  • bóle i zawroty głowy, migreny
  • bóle stawowo-mięśniowe
  • zmiany skórne, wypryski, suchość skóry, łamliwe paznokcie
  • osłabiona odporność, większa podatność na infekcje

Dieta alkaliczna – na czym polega?

Dieta alkaliczna (zasadowa) to sposób odżywiania, którego celem jest odkwaszenie organizmu. Polega na spożywaniu większej ilości produktów zasadotwórczych niż kwasotwórczych. Dieta została opracowana przez amerykańskiego naturopatę Roberta O. Younga. Specjalista stwierdził, że ten rodzaj żywienia poprawi metabolizm, przyśpieszy odchudzanie, poprawi samopoczucie i zmniejszy ryzyko chorób nowotworowych oraz osteoporozy.

Podstawę diety alkalicznej stanowią produkty zasadowe, czyli owoce, warzywa, nabiał i oleje tłoczone na zimno. Należy ograniczyć spożywanie mięsa, produktów zbożowych, ryżu, kasz i jaj, a 80% spożywanych pokarmów powinny stanowić produkty o pH od 7 do 10.

Dieta alkaliczna – zalecane produkty

  • marchewka, seler
  • jarmuż,
  • czerwona kapusta
  • kalafior, cukinia
  • bataty
  • brokuł, brukselka
  • ogórek, pomidor
  • oliwki
  • oliwa z oliwek
  • mango, kiwi, melon
  • figa, daktyl
  • gruszka, winogrono
  • borówka

Zasady diety alkalicznej

  1. Ogranicz picie kawy, czarnej herbaty, alkoholu.
  2. Zrezygnuj ze słodyczy oraz cukru.
  3. Zadbaj o prawidłowe nawadnianie organizmu. Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie (najlepiej z cytryną), a także zieloną herbatę, napary ziołowe, miętę, pokrzywę, czystek, skrzyp.
  4. Ogranicz spożycie soli, słonych przekąsek, fast foodów, mięsa, wędlin i kiełbas.
  5. Zaleca się jedzenie pięciu małych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasowych.
  6. Staraj się dokładnie przeżuwać każdy kęs, nie śpiesz się podczas jedzenia.
  7. Owoce i warzywa możesz jeść w postaci surówek, sałatek.
  8. Pij soki i koktajle z owoców i warzyw. Zadbaj, by znalazły się w nich buraki, marchew, seler naciowy, kiełki, jarmuż i pietruszka.
  9. W diecie alkalicznej powinna znaleźć się kasza jaglana, która ma właściwości zasadotwórcze, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność na infekcje. Poznaj 5 przepisów na kaszę jaglaną po treningu
  10. Poza stosowaniem diety alkalicznej zadbaj też o zdrowy styl życia. Pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, wysypianiu się i rezygnacji z używek. Unikaj sytuacji stresowych i szybkiego tempa życia oraz pamiętaj o regeneracji po wysiłku fizycznym – zakwaszenie organizmu i trening nie idą ze sobą w parze.

Produkty zasadowe – dlaczego warto włączyć do diety?

Skoro 80% Europejczyków zmaga się z nadmiernym zakwaszeniem organizmu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że problem dotyczy również Ciebie.

Dieta alkaliczna to sposób odżywiania, którym powinny zainteresować się głównie miłośnicy mięsa, osoby spożywające małe ilości warzyw i owoców, pijące nadmierne ilości słodkich gazowanych napojów, kawy, herbaty i alkoholu oraz nadużywające soli.

Zobacz także: Dieta alkaliczna – przepisy, efekty, opinie

Czy dieta zasadowa odchudza?

Opracowana dieta alkaliczna nie jest typową dietą odchudzającą. Głównym celem jest poprawa stanu zdrowia i przywrócenie dobrego samopoczucia. Wielu pacjentów dostrzega jednak pozytywny wpływ diety zasadowej na redukcję tkanki tłuszczowej.

Podczas zmiany nawyków żywieniowych przyśpiesza tempo przemiany materii, eliminacja soli sprawia, że w organizmie nie zatrzymuje się już nadmiar wody. Osoby będące na diecie alkalicznej kształtują zdrowe nawyki, które pozostają z nimi na dłużej. Owoce i warzywa są źródłem wielu witamin, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu.

Jak odkwasić organizm – przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej

Chcesz wzmocnić organizm i uniknąć chorób cywilizacyjnych oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów? Zadbaj o obecność produktów alkalizujących w diecie.

Codzienny jadłospis powinien uwzględniać duże ilości owoców i warzyw. Pij świeżo wyciskane soki. Ponadto zadbaj o jakość snu. Musisz przesypiać od 7 do 9 godzin na dobę. Aby dieta alkaliczna przyniosła najlepsze efekty, nie zapominaj o systematycznej aktywności fizycznej i rezygnacji z używek.

Sprawdź także: Najmodniejsze diety sezonu 2021


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *