Kwasy omega 3 to budulec naszych komórek, są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Dostarczane są z pożywieniem, gdyż nie są wytwarzane w organizmie człowieka. Zapewniając odpowiedni poziomu kwasów Omega 3 naszemu organizmowi  zapewnimy sobie sprawność myślenia, rozumienia, koncentracji, zapamiętywania a nawet kreatywność myślenia. Udowodnione zostało, że osoby, które jedzą produkty bogate w kwasy omega 3, w starszym wieku rzadziej zapadają na choroby Alzheimera oraz demencję.

Czym są kwasy omega 3

Kwasy tłuszczowe nasycone dzielą się n-3 i n-6. W skład kwasów tłuszczowych n-3 wchodzą: kwas a-linolenowy (ALA), kwas ikozapentaenowy (EPA) i kwas dekozaheksaenowy (DHA). Wpływają one na płynność błon, transport jonów i wiązanie wapnia oraz syntezę prostaglandyn. Odpowiednia ilość kwasów omega 3 może zmniejszyć stężenie czynników prozapalnych w komórce.

Dlaczego każdy powinien spożywać kwasy omega 3

Nieodpowiednia dieta i dobór składników pokarmowych jest jedną z przyczyn występowania chorób niezakaźnych. Uzupełniając naszą dietę w produkty zawracające kwasy omega 3, możemy zapobiec wielu chorobom lub pomóc w ich leczeniu.

Kwasy tłuszczowe omega 3 hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną organizmu, zmniejszają ostrość procesów zapalnych, działają przeciwarytmetycznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, redukują choroby sercowo-naczyniowe, objawy alergii, łuszczycy, depresji jak również cukrzycy typu 2.

Rola kwasów omega 3 w diecie sportowca

Badania pokazują, że kwasy omega 3 w diecie sportowca mogą zwiększyć siłę i wytrzymałość, poprzez poprawę metabolizmu tlenowego.
Odpowiedni poziom kawasów omega 3 zapewni stopowcom:

• poprawę dostawy tlenu i substancji odżywczych do komórek, poprzez zmniejszenie lepkości krwi
• poprawę elastyczności błon czerwonych i ulepszona dostawa tlenu
• poprawę metabolizmu tlenowego
• zwiększony poziom energii i wytrzymałości
• wydłużenie treningu i zwiększenia jego intensywności
• poprawę uwalniania hormonu wzrostu
• przyspieszenie regeneracji
• działanie przeciwzapalne, zapobieganie nadwerężeniom stawów, ścięgien i wiązadeł
• wspomaganie gojenia ran

Najlepsze źródła kwasów omega 3

Do podstawowych źródeł kwasów tłuszczowych omega 3 zalicza się:

• rośliny i produkty pochodzenia roślinnego m.in. oleje roślinne – olej rzepakowy, lniany, sojowy, orzechy włoskie, migdały, nasiona szałwii hiszpańskiej, soja, kiełki, ziarna rzepaku, lnu
• tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, makrela, sola, dorsz owoce morza

Najwięcej kwasów tłuszczowych omega 3 w 100g zawierają:

• olek lniany – 57 g
• tran – 24 g
• siemię lniane – 16 g
• olej z orzechów włoskich – 11,5 g
• olej rzepakowy – 9,6 g
• orzechy włoskie – 7,5 g
• nasiona dyni – 8.5 g
• makrela – 2,8 g
• łosoś – 2,5 g
• sardynki – 2,0 g
• tuńczyk z puszki – 1,1 g

Naukowcy ustalili, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy tłuszczowe omega 3 to 0,9 g. Dostarczymy je, spożywając codziennie jeden z poniższych produktów:

• 32 g makreli
• 45 g tuńczyka w oleju
• 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
• 4 łyżko stołowe pestek dyni
• 12 g orzechów włoskich
• 1 płaską łyżkę stołową oleju lnianego

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj
Yes No