Agmatyna
Agmatyna należy do grupy suplementów stosowanych w celu…
Białko serwatkowe jest najpopularniejszym źródłem protein. 3 najważniejsze rodzaje pochodzące z tego surowca to koncentrat białka serwatkowego, hydrolizat białka serwatkowego oraz izolat białka serwatkowego. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej ostatniemu z nich.
Białko serwatkowe jest bardzo wartościowe, ponieważ posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Sama serwatka jest natomiast produktem ubocznym procesu produkcji sera.
Izolat białka serwatkowego, to obok koncentratu, najpopularniejszy rodzaj białka serwatkowego stosowanego w suplementacji. Powstaje w wyniku mikrofiltracji przepływu krzyżowego. Jest to zaawansowany proces, przeprowadzany w niskiej temperaturze, co ma na celu maksymalne oszczędzenie rozpadu wartościowych i bioaktywnych składników.
Izolat białka serwatkowego charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością „czystego białka” w produkcie (ok.85-90%). Pozostałe makroskładniki są ograniczone do minimum (tłuszcze i węglowodany). Zyskujemy dzięki temu zdecydowanie większą ilość aminokwasów egzogennych na 100g produktu w porównaniu do innych rodzajów białka serwatkowego.
Izolat białka serwatkowego ma kilka charakterystycznych właściwości, które stawiają go na najwyższej pozycji wśród pozostałych rodzajów białek serwatkowych:
Wady izolatu białka serwatkowego pozostają mocno w tle wśród powyższych zalet. Doszukując się ich, możemy wymienić:
Odżywki białkowe stanowią uzupełnienie diety w pełnowartościowe aminokwasy. Często dobiera się dawki w stosunku do ewentualnych braków makroskładników. Dzienna dawka białka powinna uwzględniać wszystkie jego pełnowartościowe źródła.
Shake w formie izolatu białka serwatkowego z wodą (w przypadku pożądania niskokalorycznego posiłku w postaci samego białka) lub z mlekiem (kiedy chcemy zwiększyć kaloryczność, czy dodać dodatkowe makroskładniki) to najprostsza i najszybsza opcja uzupełniania/podbijania ilości białka w diecie. Możemy również dodać suplement do owsianki, czy omleta (np. w formie polewy), a nawet do ciast przyrządzanych na zimno.
Porcje zalecana na opakowaniach producentów są zwykle zawarte w przedziale 25-35g produktu. O ile osoba nie korzysta z odpowiednio dobranej diety, codziennie zjada inne ilości makroskładników, wówczas te zalecane dawkowanie izolatu białka serwatkowego powinno przynieść wymierne korzyści.
Osoby, które posiadają plany dietetyczne z określonym bilansem makroskładników i kalorii powinny uwzględnić każde dodatkowe ilości białka, tak aby bilans został zachowany. Możemy wymienić obecny w diecie posiłek na inny z tym samym (ewentualnie podobnym) poziomem makroskładników.
Wiele planów dietetycznych uwzględnia przedtreningową porcję białka i potreningowego shake’a, jako uzupełnienie strat wywołanych aktywnością fizyczną. Podczas wysiłku dochodzi do spadku glikogenu i wykorzystania aminokwasów. Izolat białka serwatkowego sprawdza się idealnie jako szybki posiłek, który można wypić bezpośrednio po treningu. W takim przypadku nie uwzględnia się tego w rozkładzie makroskładników dziennych.
Dawkowanie dla sytuacji opisanej powyżej jest również dosyć indywidualne. Masa badań przeprowadzonych na sportowcach różnych dyscyplin wykazała, że porcja izolatu białka serwatkowego powinna być zawarta między 20, a 45g, w zależności od masy ciała, poziomu wytrenowania, diety oraz intensywności treningowej. Osoba, która dopiero zaczyna suplementację odżywką białkową powinna zacząć od małych porcji i stopniowo je zwiększać oceniając tolerancję.
Różnica między izolatem, a koncentratem białka serwatkowego jest zasadnicza. Zdecydowanie lepiej rozpuszczany, łatwiej przyswajalny i czystszy jest izolat, do stosowania głównie w formie shake’ów. Wyższa cena pochodzi z bardziej zaawansowanego procesu produkcji i wyższej zawartości białka.
Porównując izolat do hydrolizatu białka serwatkowego znajdziemy więcej wspólnych cech. Hydrolizat to rodzaj białka maksymalnie szybko przyswajalnego. Składa się z porozbijanych łańcuchów peptydowych. Smak niestety idzie tutaj w odstawkę, a cena jest zdecydowanie najwyższa.
Można śmiało określić izolat, jako rodzaj białka pomiędzy koncentratem, a hydrolizatem. Nie możesz się zdecydować, który wybrać – zobacz porównanie izolatów białka serwatkowego.
Podobne artykuły:
Z białkami niestety trzeba uważać, bo słyszałem, że dużo producentów daje sobie soję zamiast normalnego białka żeby nie wydawać dużo, a zarobić więc trzeba przeczytac dokładnie. Mój przyjaciel mi dużo o tym opowiada No i on kupował kiedyś na początku jakieś w supermarketach najtańsze i się przestawił na allnutrition i jest zadowolony, ale sam nie zażywam żadnych białek, więc nie mogę dużo powiedzieć, ale z tego co widziałem to ceny są takie akurat