Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji):

Kalorie: 616 kcal

Węglowodany: 21 g

Białko: 52 g

Tłuszcze: 36 g

Składniki na 4 porcje:
● 1 kg polędwicy wołowej
● marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy.
● dodatki: frytki z 400 g batatów
● kryształki soli

Sposób przygotowania:
Polędwicę opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Ostrym nożem oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon. Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj wszystko ze sobą. Mieszankę przypraw zalej oliwą. Zamarynuj.

Marynata powinna nadać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona. Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez 24 godziny pod przykryciem w lodówce. Przez ten cały czas należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw.

Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Ich wielkość zależy od naszych preferencji i apetytu, ale mistrzowie sztuki kulinarnej są zgodni, że najlepsze są te ważące około 250 g. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.

Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań, lecz większość smakoszy preferuje te średnio wysmażone, czyli medium. Warto pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.

Stek podawaj z frytkami z batatów pieczonych w piekarniku, lekko posmarowane oliwą. Posól kryształkami soli.

Wołowy stek z grilla z frytkami z batatów

Zapisz

Zapisz

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj