WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiem

Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiemPrzepis na polędwicę wieprzową podaną z ryżem i szpinakiem.

Makroskładniki

  • Kalorie: 700kcal
  • Węglowodany: 88g
  • Białko: 15g
  • Tłuszcze: 32g

Składniki (na 2 porcje)

Składniki na marynatę

  • sos sojowy – 2 łyżki
  • ketchup – 2 łyżki
  • rozgnieciony czosnek – 3 ząbki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
  • olej – 2 łyżki

Pozostałe składniki

  1. olej – do smażenia i pieczenia
  2. 200g ryżu Basmati
  3. kurkuma
  4. 500g świeżego szpinaku
  5. papryka 150g
  6. czosnek
  7. sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty starannie mieszamy. Z opłukanych i osuszonych polędwiczek odcinamy cienkie końcówki (nie będą nam potrzebne w tym daniu).
  2. Mięso nacieramy marynatą, przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  3. Następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażamy polędwiczki z wszystkich stron na dużym ogniu. Obsmażone polędwice przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut bez przykrycia.
  4. Po tym czasie naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym.
  5. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso kroimy na grube plastry.
  6. Ryż gotujemy pół na pół z kurkumą. Szpinak dusimy z wodą i czosnkiem, i pokrojoną czerwoną papryką w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  7. Pokrojoną polędwicę podajemy z ryżem oraz duszonym szpinakiem.

Więcej przepisów o zbilansowanych proporcjach makroskładników znajdziesz na Budujmase plany dietetyczne.

Podobne artykuły:

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *