Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 896 kcal

Węglowodany: 60 g

Białko: 76 g

Tłuszcze: 37 g

Składniki na 4 porcje:

• 1 kg dobrej jakości wołowiny, np. rostbef
• 5-6 gałązek selera naciowego
• 1 kartonik pomidorów krojonych
• 100 ml wina czerwonego wytrawnego
• 250 ml bulionu warzywnego
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 1 por, tylko biała część
• 300 gram pieczarek
• 1/3 szklanki oleju
• 2 łyżki musztardy
• ½ łyżeczki majeranku
• 2 gałązki rozmarynu
• Sól, pieprz
• Daktyle, rodzynki
• fasola czerwona wcześniej namoczona 280 g
• cieciorka  wcześniej namoczona 280 g

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Musztardę zmieszać z olejem, wysmarować cały kawałek mięsa a następnie obłożyć plasterkami czosnku i cebuli. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.

Po tym czasie, zdjąć z mięsa czosnek i cebule, odłożyć. Zamarynowane mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Przełożyć do brytfanki i trzymać w cieple. Na patelnie wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć kilka chwil i dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, pora, pokrojone w plasterki pieczarki oraz całą zawartość kartonika z krojonymi pomidorami. Zalać winem, dodać wcześniej namoczone daktyle i rodzynki,i dusić ok. 10 minut, aż seler zmięknie a wino odparuje.  Dodać na patelnię bulion, doprawić całość solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanki z mięsem, dołożyć 2 gałązki rozmarynu. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. Przed podaniem pokroić na porcje i  obłożyć ugotowaną fasolą i cieciorką.

Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką

Rating: 5.0/5. Wg 1 głosu.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

  1. Wołowina w połączeniu z daktylami i rodzynkami? Bardzo smaczne, polecam serdecznie. Przewaga węgli i białka, dobry posiłek zbilansowany i mega zdrowy. Dobrze wjechało ;p

    1. Coś nie tak jest 1 kg wołowiny w jednej porcji nie za dużo, 1 kg wołowiny ma ok 200g białka a w posiłku jest 76g! Jak to wytłumaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj