Makroskładniki (w całości potrawy:

Kalorie: 655 kcal

Węglowodany: 106 g

Białko: 55 g

Tłuszcze: 3 g

Składniki na 4 porcje:
● 800 g piersi z kurczaka
● 2 łyżki słodkiej papryki
● 2-3 łyżki miodu
● 400 g ryżu Basamti
● 200ml ciepłej wody
● sól ok. 1/2 łyżki
● pieprz
● szafran

Sposób przygotowania:
Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie mieszając go do rozpuszczenia. Kawałki kurczaka przepłukujemy wodą, następnie układamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je mieszanką przypraw, a następnie  dokładnie wmasowujemy przyprawy, którymi go posypaliśmy. Gdy mięso jest już całe w papryce, pieprzu i soli do brytfanny wlewamy wodę z miodem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim mięso ok. 45 minut. Podczas pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę, tak, aby skórka mogła się zarumienić także od spodu, a jednocześnie ta już lekko spieczona ponownie nasiąknąć miodem. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika próbujemy sosu- jeśli jest zbyt słodki możemy go dosolić lub np. dodać odrobinę chili. Podajemy z ryżem Basmati, częściowo zabarwionym szafranem.

Kurczak w miodzie z szafranowym ryżem

Zapisz

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj