Białko to podstawowy składnik budulcowy diety każdego ćwiczącego. W diecie tradycyjnej za pełnowartościowe białka uważa się te pochodzenia zwierzęcego. Jednak co raz większą popularność – nie tylko wśród wegetarian – zdobywają białka pochodzenia roślinnego. Soja to jeden z tych produktów, które może dostarczyć konkretnego ładunku roślinnych protein. Choć jej profil aminokwasowy w dużym stopniu różni się od białek zwierzęcych, to jednak warto zwrócić na nie uwagę. Jak sprawdzi się więc białko sojowe w diecie i suplementacji? Sprawdźcie w artykule.

Białko sojowe w diecie i suplementacji

Powszechnie uznaje się, że białka roślinne – w tym sojowe – nie są pełnowartościowe. Czy słusznie? Na przykładzie soi zdecydowanie można odpowiedzieć, że nie. Ta roślina posiada naprawdę bogaty aminogram, który często jest porównywany m.in. do mięsa wołowego. Do tego często mówi się o tym, że białko sojowe jest o wiele lepsze, niż krowie – w przeciwieństwie do niego nie zawiera puryn, które m.in. zaburzają przyswajanie wapnia w organizmie. Jej nasiona mogą być naprawdę wartościowym źródłem białka w diecie, które dostarczają m.in.

  • argininę, czyli aminokwas egzogennego, który usprawnia przebieg regeneracji potreningowej;
  • kwasu linolowego;
  • kwasu oleinowego;
  • kwasu a-linolenowego;
  • fitoestrogenów.

Białko sojowe w diecie i suplementacji jest coraz popularniejsze. Czy słusznie?

Białko sojowe – wartości odżywcze

Soja jest najlepszym przykładem rośliny strączkowej, która dostarcza odpowiedniej ilości wartości odżywczych i kalorii. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość m.in. kwasów tłuszczowych, jest zaliczana do produktów wysokoenergetycznych. Nic w tym dziwnego, ponieważ 100g soi to około 400kcal. Dostarcza:

  • 40g białka,
  • 20g tłuszczy,
  • 30g węglowodanów,
  • 9g błonnika.

Jest także źródłem witamin tj.

  • witamina C,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witamina B6,
  • tiamina,
  • niacyna,
  • ryboflawina,
  • kwas foliowy.

Soja dostarcza do organizmu minerałów tj.

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • selen.

Wśród tłuszczy, których źródłem jest soja, można rozpoznać kwasy tłuszczowe:

  • nasycone,
  • jednonienasycone,
  • wielonienasycone.

Białko sojowe w diecie

Białko sojowe w diecie jest wykorzystywane co raz częściej. Przemawia za tym bogaty aminogram, a także wartości odżywcze. Proteiny sojowe w diecie sprawdzają się zarówno w odchudzaniu, jak i budowaniu masy mięśniowej. Kluczem jest oczywiście ich odpowiednia podaż, zgodna z zapotrzebowaniem organizmu. Warto mieć świadomość, że soja jako źródło protein, jest popularna w przemyśle spożywczym od dawna. Nic dziwnego, ponieważ jest:

  • 10 razy tańsza niż białko z mięsa,
  • 5 razy tańsze nic białko serwatkowe

Dlatego też bardzo często używa się jej w roli zamiennika białek pochodzenia zwierzęcego. Jako substytut białka mięsnego, wykorzystuje się ją przy produkcji parówek, kiełbas, pasztetów, pieczywa, a nawet słodyczy. Z tego powodu producenci często korzystają z soi modyfikowanej genetycznie, która wpływa na coraz częstsze alergie pokarmowe. Dlaczego tak się dzieje? Kluczem są różnice w składzie, które dzielą soję naturalną i tą zmodyfikowaną. Ta sztucznie przetworzona gorzej się również trawi – co znacznie wpływa na reakcje alergiczne wśród konsumentów. Dlatego warto czytać etykiety produktów, które się kupuje – by wiedzieć co ląduje na Twoim talerzu.

Białko sojowe w suplementacji

Białko sojowe w suplementacji często uważane jest za to gorszej jakości. Czy słusznie? Oczywiście, że nie. Opinie tego typu pojawiają się z tego powodu, że proteiny sojowe wykorzystywane są jako wypełniacz w tanich odżywkach. Nic dziwnego, że tak się dzieje – są przecież o wiele tańsze niż serwatka. Chcąc jednak wykorzystać białko sojowe, warto wiedzieć, że :

  • ma niski indeks glikemiczny,
  • poprawia wrażliwość na insulinę,
  • dostarcza ogromnej ilości argininy.

W czyjej suplementacji sprawdzi się białko sojowe? Na pewno:

  • kobiet – mniejsza kaloryczność odżywki i ilość fitoestrogenów przemawiają za włączeniem białka sojowego do ich planu suplementacyjnego;
  • wegetarian i wegan – białko sojowe w proszku to doskonały sposób na uzupełnienie wartości odżywczych, których może zabraknąć w ich diecie.

Warto również pamiętać, że cena białka sojowego jest o wiele niższa od tradycyjnych odżywek proteinowych. Z tego względu to również doskonała propozycja dla osób, które chcą korzystać z dodatkowej suplementacji, ale nie wydawać na nią dużych pieniędzy.

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj