Agmatyna
Agmatyna należy do grupy suplementów stosowanych w celu…
W starożytnej kulturze Inków była rośliną czczoną, a o jej możliwościach dostarczania energii, zapewniania jasności umysłu oraz zwiększania libido do dzisiaj krążą legendy. Czy maca zasługuje na swoją reputację i czy warto ją wprowadzić do codziennej diety? Jeśli słyszałeś o właściwościach prozdrowotnych korzenia maca, koniecznie sprawdź, czy uzupełnienie diety o jego suplementy może przynieść Ci korzyści zdrowotne.
Korzeń maca, zwany też peruwiańskim żeń szeniem, to ziołowy suplement, który pochodzi z rośliny maca (Lepidium meyenii). To warzywo korzeniowe z roślin krzyżowych, do których należy brokuł, kalafior czy jarmuż. Chociaż maca znana jest od wieków zarówno w kuchni, jak i w medycynie, dopiero kilka lat temu na fali odkrywania naturalnych sposobów leczenia, stała się popularna jako suplement wspomagający zdrowie i witalność.
Ta niepozorna roślina, która wyglądem przypominająca korzeń pietruszki, kryje w sobie bogactwo składników docenianych w medycynie naturalnej. Coraz częściej słyszy się też o uzupełnianiu konwencjonalnego leczenia korzeniem maca.
Korzeń maca ma właściwości adaptogenne. Oznacza to, że zwiększa zdolność organizmu do przystosowywania się do niekorzystnych warunków (na przykład stresu). Uważa się, że usuwa też z organizmu szkodliwe substancje. Korzeń maca dodaje energii, zwiększa odporność na stres oraz podnosi wytrzymałość i libido. Wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze, co pozwala m.in. efektywniej pracować zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Poza tym maca ma działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze.
Sprawdź także: Jak zwiększyć libido? Tabletki na potencję
Peruwiański żeń szeń jest niezwykle bogaty w witaminy, mikroelementy i liczne substancje bioaktywne. Dostarcza m.in:
Odpowiedzialne są one za utrzymywanie odpowiedniego poziomu energii, radzenie sobie ze stresem oraz zwalczanie wolnych rodników. Oprócz wymienionych składników w korzeniu maca znajduje się aż 20 aminokwasów (w tym osiem niezbędnych aminokwasów egzogennych) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Sproszkowany korzeń maca polecany jest w kilku konkretnych przypadkach zdrowotnych związanych z ogólnym funkcjonowaniem organizmu, odpornością, układem hormonalnym, czy odpornością na stres. Na lecznicze efekty jego stosowania mogą liczyć:
Maca to prawdziwy skarb ludności zamieszkującej Andy, która stosuje tę roślinę od 2 tysięcy lat [3]. Sam fakt, że Inkowie z powodzeniem leczyli macą problemy z pamięcią, anemię, depresję, czy osteoporozę powinien być wystarczającym dowodem na jej skuteczność. Zainteresowanie peruwiańskim żeń szeniem skłoniło naukowców do sprawdzenia, czy szum wokół korzenia macy jest uzasadniony.
Szybko okrzyknięto macę superfood, czyli żywnością, która jest bogata w witaminy, minerały, aminokwasy i przeciwutleniacze i dzięki temu bardzo korzystnie działa na nasz organizm. Lepidium meyenii jako adaptogen potrafi świetnie dostosować swoje zdrowotne działanie do potrzeb danego układu. Naukowcy udowodnili, że maca ma silne działanie przeciwutleniające, co spowalnia procesy starzenia, dbając m.in. o starzejące się komórki mózgu oraz pamięć [4]. Inne badania wykazały, że maca ma działanie energetyzujące, a w dodatku może poprawiać wytrzymałość, co sprawia, że jest to suplement diety często stosowany u sportowców.
Maca najczęściej jednak kojarzy się z wpływem na libido i funkcje seksualne i w tym kierunku przeprowadzono najwięcej badań zakończonych pozytywnymi wnioskami. Co ciekawe, seksuolodzy zalecają sproszkowany korzeń maca jako naturalny afrodyzjak [1], a specjaliści od płodności często proponują parom starającym się o potomstwo suplementację tą rośliną [5].
Zobacz także: Najlepsze boostery testosteronu – ranking 2023
Korzeń maca dostępny jest najczęściej w formie sproszkowanej. Pozwala to na wygodne stosowanie suplementu jako dodatku do koktajli, wody, jogurtu, owsianki, ciast, czy innych potraw. W takiej formie maca nie powinna być dodawana do gorących potraw, ponieważ wysoka temperatura może wpływać na obniżenie jej wartości odżywczej. Proszek z korzenia maca ma delikatny słodko-orzechowy smak, choć lekko wyczuwalna jest również gorzkawa nuta. Z racji smaku najczęściej jest spożywana na słodko.
Wiele źródeł sugeruje, aby sproszkowaną macę brać na pusty żołądek, ponieważ wtedy najlepiej się wchłania.
Jeśli chcesz wymieszać ją z wodą lub mlekiem, użyj do tego shakera lub blendera, ponieważ proszek z macy ma tendencję do zbijania się w grudki.
Stosowanie korzenia maca jako suplementu z reguły polega na przyjmowaniu tabletek lub kapsułek z ekstraktem albo sproszkowanym surowcem. Jest to wygodna forma, która pozwala na dokładne śledzenie ilości przyjmowanej substancji.
Suplementy zawierające korzeń maca są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych z suplementami dla sportowców.
Chociaż badania nad macą wciąż trwają, wydaje się, że nie wywołuje częstych i znaczących skutków ubocznych. Korzeń macy jest uważany za bezpieczny dla większości ludzi, gdy jest przyjmowany doustnie. Przyjmując suplement z korzeniem maca, należy jednak pamiętać, że jak w przypadku wszystkich suplementów diety, czasami mogą zdarzyć się skutki uboczne. Do najczęstszych objawów niepożądanych stosowania korzenia maca należą:
Co prawda korzeń maca (Lepidium meyenii) jest adaptogenem, a więc z założenia jest bezpieczny dla organizmu, jednak istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania.
Przed podjęciem decyzji o suplementacji korzenia maca opinii lekarza powinny zasięgnąć przede wszystkim osoby z niedoczynnością tarczycy. Maca zawiera bardzo duże ilości naturalnego jodu, co przy chorobach tarczycy może spowodować zbyt duży wzrost tego pierwiastka we krwi.
Ostrożne w suplementacji korzenia macy powinny być również osoby z chorobami nerek (ze względu na dużą zawartość potasu w korzeniu maca) oraz zaburzonym metabolizmem cukrów. Suplementów z korzeniem maca nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.
Przeciwwskazaniem do przyjmowania korzenia macy jest również stosowanie leków przeciwzakrzepowych. W takich wypadkach działanie macy może zwiększyć prawdopodobieństwo krwawienia.
Bibliografia:
Podobne artykuły: