Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny, który pojawia się w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Jego powstanie jest związane z procesem spalania glukozy. Dla osób trenujących termin ten wiąże się z negatywnym skutkiem treningu o wysokiej intensywności, czyli zakwasami. Czym jest kwas mlekowy oraz jaki ma wpływ na trening?

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy (kwas 2-hydroksypropanowy) jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy hydroksykwasów. Powstaje w mięśniach podczas intensywnej aktywności fizycznej na bazie procesu glikolizy beztlenowej (proces jego powstawania nosi nazwę fermentacji mleczanowej). Proces powstania kwasu mlekowego w mięśniach zależny jest od procesu spalania glukozy.

  • W przypadku zastosowania wysiłku o intensywności uniemożliwiającej pozyskanie energii (ATP) przy użyciu tlenu, zachodzi reakcja glikolizy powodującej dostarczenie jej dla komórki.
  • Na skutek procesu glikolizy powstają: ATP, kwas pirogronowy oraz NADH. Aby odzyskać NAD+, atom wodoru z NADH przenoszony jest do cząsteczki kwasu pirogronowego. W efekcie takiego połączenia powstaje cząsteczka kwasu mlekowego.
  • Przy zachowaniu intensywności umożliwiającej pozyskiwanie energii na bazie procesów tlenowych kwas mlekowy nie powstaje.
  • Na skutek wydłużania się intensywnego wysiłku następuje wzrost stężenia kwasu mlekowego w pracujących mięśniach, objawiający się dyskomfortem.
  • Organizm broniąc się przed zbyt dużą kumulacją tego kwasu, odprowadza go z mięśni za pomocą układu krwionośnego do wątroby, gdzie przetwarzany jest do glukozy w procesie glukoneogenezy. Następnie nowo powstała glukoza trafia z powrotem do krwi.
  • Kwas mlekowy rozpada się do jonu wodoru i anionu mleczanu będącego kwasem utrudniającym przepływ sygnałów prowadzonych od mózgu do mięśni oraz spowalniającym skurcze mięśniowe.

Powstały mleczan stanowi źródło energii dla pracujących włókien mięśniowych oraz posiada istotny wpływ na dostarczanie do organizmu węglowodanów. Uważany jest za paliwo przeznaczone na regenerację organizmu podczas aktywności fizycznej. W przeciągu dwóch godzin po zakończeniu intensywnego wysiłku cały kwas mlekowy zostaje usunięty z mięśni. Wzrost stężenia jonów wodoru w tkance mięśniowej wpływa na uczucie bólu mięśni.

Jak zapobiegać powstawaniu kwasu mlekowego?

W związku z tym, że odczucie wzrastającego stężenia kwasu mlekowego we krwi wywołuje ból i dyskomfort, przeprowadzono wiele badań mających na celu ustalenie, jak usunąć, bądź chociaż zmniejszyć ten negatywny skutek intensywnych treningów. Jak zapobiegać powstawaniu kwasu mlekowego? O czym należy pamiętać?

  • Należy zastosować rozgrzewkę o wzrastającej intensywności, bazującą na przemianach tlenowych.
  • Wzrost obciążenia treningowego należy zastosować wyłącznie wtedy, gdy mięśnie będą na to gotowe.
  • Systematyczność treningów wpływa na adaptację mięśni do intensywnej pracy.
  • Zatroszczyć się o najlepszą regenerację potreningową.

Jak wyprowadzić kwas mlekowy z mięśni?

Jak wyprowadzić kwas mlekowy z mięśni? Najlepiej przeprowadzić kilka prostych zabiegów. W swoim planie treningowym warto:

Jak kwas mlekowy wpływa na trening?

Powstanie kwasu mlekowego podczas intensywnego wysiłku wpływa na zwiększenie możliwości treningowych przekraczających maksymalną wydolność układów oddechowego i krążenia.

  • Niestety wzrastające stężenie kwasu mlekowego w mięśniach zmusza do zaprzestania wysiłku.
  • Kwas mlekowy jest źródłem energii dla wątroby, co w konsekwencji wpływa na zmniejszenie tzw. poziomu stresu wywołanego intensywnym treningiem.
  • Należy pamiętać, że im większe obciążenie treningowe, tym więcej kwasu mlekowego powstaje w wyniku szybszego rozpadu węglowodanów.

Zalecane jest przeplatanie treningów siłowych z aerobowymi, mającymi na celu odprowadzenie kwasu mlekowego z mięśni.

Kwas mlekowy w mięśniach

Kwas mlekowy pełni w organizmie zarówno pozytywne, jak i negatywne w odczuciu efekty.

Do pierwszej grupy można zaliczyć:

  • udział (jako źródło energii) w regeneracji w trakcie i po treningu,
  • wspomaganie procesu syntezy glikogenu,
  • zastąpienie utraconego płynu podczas treningu – w postaci mleczanu.

Negatywnym skutkiem wzrostu kwasu mlekowego jest zmęczenie mięśni i związane z nim uczucie dyskomfortu i bólu. Należy jednak pamiętać, że kwas mlekowy nie jest odpowiedzialny za bóle powstałe na dzień po wykonanym treningu.

Brak głosów.
Proszę czekać...

Michał Smuszkiewicz

Michał Smuszkiewicz - student AWF Poznań posiadający duży wachlarz wiedzy jak i doświadczenia w zakresie aktywności fizycznej oraz żywienia. Jest osobą ambitną czującą ciągły niedosyt wiedzy. Przekłada się to na to, że każdy trening oraz dieta są przemyślane oraz dostosowane do potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj