Zainteresowanie treningami na siłowni, które wpływają znacząco, np. na poprawę i estetykę sylwetki, powinno wiązać się ze zwiększeniem wiedzy na temat odżywiania. I tak też jest coraz częściej, że ćwiczący mają bardzo dobrą świadomość na temat m.in. jakości, stopnia przetworzenia czy składu produktów w diecie. Plan żywieniowy to podstawa u wszystkich osób – nie tylko ćwiczących. Część z nich czasami korzysta z popularnie zwanej głodówki. Czy warto się głodzić? Czy jest to faktycznie dobry sposób na odżywianie? Czy przynosi jakiekolwiek efekty?

Dieta głodówkowa

Czym jest głodówka? To proces poszczenia, czyli rezygnacji ze spożywania posiłków w formie płynnej i stałej.

  • W trakcie jej stosowania pije się wyłącznie wodę ( w trosce o pracę nerek zaleca się picie wody niskozmineralizowanej).
  • Stosowanie głodówki prowadzi najczęściej do wywołania uczucia głodu i reakcji adaptacyjnych organizmu do stanu bez pożywienia.
  • Pierwsze dni głodówki charakteryzują się zwiększonym wydalaniem chlorku sodu wraz z moczem. Następnie organizm zaczyna oszczędzać ten związek poprzez ograniczenie jego wydzielania. W efekcie następuje wzmożenie diurezy i zmniejszenie obrzęków.
  • Innymi skutkami tego procesu jest zmniejszenie ciśnienia tętniczego oraz rozszerzenie drobnych tętniczek i naczyń włosowatych.
  • W pierwszych 3 dniach głodówki organizm rozpoczyna wydalanie nieczystości przez skórę oraz przez jamę ustną.
  • Do objawów tego procesu zalicza się m.in. zwiększoną potliwość, obłożony język i niemiły zapach z ust. Po upływie trzech dniach powyższe objawy ustępują, a osoba będąca na głodówce czuje się o wiele lepiej.

Aby głodówka przyniosła oczekiwane oczyszczające efekty, powinna trwać minimum 10 dni. Nie zalecane jest stosowanie jej powyżej 40 dni, ponieważ  taki okres może niekorzystnie wpłynąć na pracę organizmu. Oczywiście głodówki o krótszym czasie trwania również pozytywnie wpływają na pracę organizmu, jednak w znacznie mniejszym stopniu.

Głodówka dla ćwiczących na siłowni może nie kojarzyć się dobrze. Warto pamiętać, że dieta głodówkowa nie jest tutaj najlepszym sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej – choć pozwala zrzucić kilka kilogramów, to często potęguje efekt jo-jo. Co się dzieje z organizmem w czasie głodówki? Organizm w pierwszej kolejności (w wyniku braku dostępu pożywienia) będzie konsumował własne, mniej potrzebne tkanki w celu uzyskania energii do zaspokojenia codziennych czynności życiowych. Zacznie od starych, zwyrodniałych i chorych tkanek, a niezbędne (mózg, serce) pozostawi bez zmian. Logiczne jest, że osoby trenujące podczas stosowania głodówki oczyszczającej organizm mogą czuć się nieco szybciej zmęczone i słabsze na treningu – to wszystko w wyniku spowolnienia metabolizmu.

  • Zalecane jest zmniejszenie tempa i obciążeń treningowych.
  • Ważne jest dostosowanie treningu do aktualnych możliwości organizmu.

Mówi się, że nie należy jednak obawiać się zbytnio utraty masy mięśniowej i nadmiernego spalania białek. Spotęgowany katabolizm może nasilić się u osób wychudzonych, kiedy organizm nie posiada innych źródeł energii. Czy jest tak faktycznie? Ciężko ocenić.

Głodówka – efekty

Do efektów prawidłowego stosowania głodówki można zaliczyć:

  • pozytywny wpływ podczas chorób układu krążenia (żylaki, nadciśnienie);
  • pomoc w chorobach układu pokarmowego (nieżyt żołądka, zapalenie jelit);
  • pozbycie się cellulitu;
  • zmniejszenie skłonności do infekcji dróg oddechowych;
  • usunięcie z organizmu toksyn;
  • zmniejszenie odczynów alergicznych,;
  • oczyszczanie organizmu m.in. z nagromadzonych złogów;
  • redukcja bólów wieńcowych;
  • zwalczanie migreny.

Skutki uboczne głodówki

Niewłaściwe stosowanie głodówki może prowadzić do:

  • obniżenia odporności organizmu i osłabienia;
  • osteoporozy;
  • anemii;
  • spadku libido;
  • spowolnienia metabolizmu;
  • anoreksji;
  • zaniku mięśni szkieletowych;
  • arytmii i chorób serca;
  • wstrząsu hipoglikemicznego;
  • zaburzeń hormonalnych (leptyna, insulina, grelina, serotonina);
  • wzrostu intensywności odkładania tkanki tłuszczowej jako materiału zapasowego;
  • zwiększenie katabolizmu;
  • utraty ważnych mikroskładników z organizmu.

Głodówka – ile można schudnąć?

Ile można schudnąć na głodówce? Osoby posiadające duże ilości tkanki tłuszczowej, obrzęki wynikające z małej ilości ruchu i problemy z wydalaniem soli mogą pozbyć się nawet 10-13% masy ciała w przeciągu 10 dni głodówki. U osób nie posiadających problemów metabolicznych i o szczupłej budowie ciała, głodówka może spowodować spadek masy o kilka kilogramów. Należy pamiętać, że w obydwu przypadkach pierwsze utracone 2-3kg to woda nagromadzona w organizmie.

Jak przetrwać głodówkę?

Utrzymanie stanu niejedzenia nie jest rzeczą łatwą – zwłaszcza przez pierwsze 3 dni.

  • Aby przetrwać ten trudny okres, zaleca się picie dużej ilości wody. Nie jest ściśle określone ile, ponieważ każdy organizm jest inny i będzie potrzebował innej ilości.
  • Ważne jest też, aby przed przystąpieniem do głodówki nie wyznaczać sobie zbyt odległego celu.
  • Warto zacząć od jednodniowych form głodówek i wraz ze wzrostem adaptacji organizmu na ten proces – wydłużać czas jej trwania.
  • Zastosowanie lekkiej diety przed rozpoczęciem głodówki wspomaga adaptacje organizmu na proces poszczenia.

Głodówka lecznicza – oczyszczenie organizmu?

Głodówką lecznicza ma na celu – co jest dość zaskakujące – regenerację organizmu, którego codzienny wysiłek związany z utrzymywaniem homeostazy prowadzi do powstania szkodliwych produktów ubocznych. Większość z nich jest wydalana poprzez krew i limfę. Jednak w przypadku nagromadzenie zbyt dużej ilości tych produktów, kumulują się one w organizmie i niekorzystnie wpływają na jego pracę. Zastosowanie głodówki leczniczej powoduje usunięcie ich nadmiaru, a w skutku jej przeprowadzenia następuje oczyszczenie i zresetowanie się organizmu.

Głodówka – czy warto się głodzić?

Głodówka jest procesem istotnie zmieniającym pracę organizmu podczas jej trwania. Oby przyniosła oczekiwane efekty, warto udać się do lekarza w celu uzyskania informacji o możności i sposobie jej przeprowadzenia. W wyniku zastosowania głodówki zaobserwowano, że osoby stosujące ją czują się lżejsze oraz sprawniejsze fizycznie i umysłowo. Tak więc warto ją stosować, ale adekwatnie do możliwości. Kiepsko wprowadzona głodówka do naszego planu może m.in. pogorszyć samopoczucie i możliwości organizmu.

Brak głosów.
Proszę czekać...

Michał Smuszkiewicz

Michał Smuszkiewicz - student AWF Poznań posiadający duży wachlarz wiedzy jak i doświadczenia w zakresie aktywności fizycznej oraz żywienia. Jest osobą ambitną czującą ciągły niedosyt wiedzy. Przekłada się to na to, że każdy trening oraz dieta są przemyślane oraz dostosowane do potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj