Agmatyna
Agmatyna należy do grupy suplementów stosowanych w celu…
Kwas asparaginowy jest aminokwasem dwukarboksylowym. Ten związek organiczny działa na receptory NMDA (N-methyl D-aspartate), zwiększając napływ wapnia do neuronów. Nam kojarzy się przede wszystkim jako kwas D-asparaginowy, czyli DAA. Jednak to kompletnie jego inna postać. Dowiedź się czym jest kwas asparaginowy!
Kwas asparaginowy to aminokwas dwukarboksylowy. Ma duży wpływ na neurony, ponieważ pobudza je i ułatwia tworzenie się śladów pamięciowych. Dzięki temu ułatwia uczenie się i poprawia koncentrację. Posiada też właściwości anaboliczne, gdyż wzmaga wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny i glukagonu. Stosuje się go bardzo często w leczeniu wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Jego dawka lecznicza wynosi średnio od 3 do 5 g na dobę. Na rynku dostępny jest także pod postacią preparatów z magnezem.
Ponadto kwas asparaginowy wchodzi w skład aspartamu, stanowi 40% jego zawartości. Nadmiar tego kwasu spożyty pod postacią tego popularnego słodzika jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Ważne jest, aby nie spożywać aspartamu oraz wolnej postaci kwasu asparaginowego w zbyt dużych ilościach, ponieważ nadmiar neuroprzekaźnika jakim jest kwas asparaginowy może spowodować śmierć neuronów.
Działanie kwasu asparaginowego uzależnione jest w dużej mierze od postaci w jakiej będzie przyjmowany. W normalnych warunkach zwiększa napływ wapnia do mózgu i dzięki temu sprawia, że nasza koncentracja oraz zdolności psychiczne polepszają się. Z drugiej strony przy nadmiernym spożyciu w postaci wolnej może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń neuronów.
W takiej postaci, czyli niezwiązanej z białkami, zwiększa poziom asparaginianu i glutaminianu w osoczu krwi. Nadmiar tych dwóch związków będących neurotransmiterami powoduje zbyt duży napływ wapnia do komórek mózgowych, co z kolei przyczynia się do powstawania wolnych rodników i zabija komórki mózgowe.
Jako aminokwas endogenny kwas asparaginowy jest biosyntezowany przez nasz organizm. W dużych dawkach możemy go znaleźć w odżywkach białkowych oraz suplementach aminokwasowych. Możemy także znaleźć go w preparatach mineralnych, t.j.: asparaginian magnezu bądź cynku, w aspartamie, a także w formie kwasu D-asparaginowego, czyli DAA. Badania wykazują jego wpływ anaboliczny na organizm. Spowodowane będzie to uwalnianiem hormonu wzrostu, insuliny oraz testosteronu.
Przyjmowanie dużych ilości kwasu asparaginowego w wolnej postaci może skutkować problemami z pamięcią, uszkodzeniami mózgu, demencją oraz stwardnieniem rozsianym. Co więcej, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia: problemów hormonalnych, epilepsji, choroby Alzheimera, utraty słuchu i choroby Parkinsona. Mniej groźne objawy i skutki uboczne stosowania kwasu asparaginowego to m.in.: migreny, depresja, nudności, przewlekłe zmęczenie oraz napady lęku.
Kwas asparaginowy jako neuroprzekaźnik, z jednej strony może mieć pozytywny wpływ na ludzki organizm, z drugiej strony jest w stanie wyrządzić krzywdę. DAA stosowane racjonalnie jako suplement (np. DAA Ultra Power, 100% D.A.A.) , ma na celu podniesienie poziomu testosteronu i przyśpieszenie budowania masy mięśniowej. W postaci wolnej, która występuje m.in. w aspartamie, będzie dla nas bardzo niebezpieczny. Warto zdać sobie sprawę, że to dawka i forma czynią z kwasu asparginowego truciznę. Dlatego zwracajmy uwagę na to co suplementujemy.
Podobne artykuły:
Nareszcie! Szukałem czegoś o szkodliwych skutkach przyjmowania aspartamu bo usłyszałem cośtam od teoretyków spiskowych i wygląda na to, że nie kłamali. Autor zapomniał jeszcze dodać, że w postaci aspartamu powoduje także raka mózgu. Dlatego właśnie sportowcy na diecie powinni unikać napojów słodzonych aspartamem, gdyż znacznie
Świetny artykuł! Szukałam rzetelnej informacji i się nie zawiodłam