Żelatyna jest wykorzystywana jest jako substancja zagęszczająca różnego rodzaju potrawy. Jej źródłem są przede wszystkim gotowane chrząstki, skóry i kości zwierząt. Ten sposób przygotowania pomaga w wydobyciu z tych części kolagenu. Żelatyna bogata jest także w aminokwasy tj. prolina, walina i glicyna. Mówi się, że może mieć wpływ na wzmocnienie stawów i kości. Jakie są właściwości żelatyny? Czy warto ją stosować? Czy faktycznie żelatyna na stawy to dobry pomysł?

Żelatyna na stawy

Na podstawie licznych badań można potwierdzić, że żelatyna wpływa pozytywnie na poprawę kondycji:

Proces odnowy struktur w ciele człowieka jest długotrwały. Nie można liczyć więc, że w krótkim czasie suplementacja żelatyną przyniesie niewiarygodne efekty w krótkim czasie. Warto też pamiętać, że przyjmowanie dodatkowo witaminy C jest niezbędne do właściwej syntezy kolagenu. Jeśli w diecie brakuje tego antyoksydantu, zaleca się jego dodatkową suplementację.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w żelatynie?

100g produktu to:

  • wartość energetyczna na poziomie 336kcal,
  • 85g białka,
  • 0g węglowodanów
  • 0,1g tłuszczu.

[div class='gadd']
[end-div][div class='mob-gadd']
[end-div] Kolagen dla sportowców

Osoby uprawiające spor powinny nieco bliżej zapoznać się z zagadnieniem jakim jest kolagen, którego źródłem jest właśnie żelatyna.

  • Podczas treningów następuje wielokrotne przeciążenie stawów, tym samym zwiększając ryzyko ich urazu.
  • Suplementacja kolagenem może wpłynąć na poprawę wyników treningowych, jak i zdrowia. Działa wręcz jak balsam regenerujący dla stawów. To właśnie dzięki niemu są one w dobrej kondycji i lepiej funkcjonują.
  • Organizm ludzki produkuje kolagen do 25 roku życia. Po tym okresie przestaje jego produkcji, a tym samym zwiększa się ryzyko wystąpienia urazów w stawach.
  • Na skutki jego niedoboru narażeni są m.in. sportowcy i ćwiczący na siłowni, których stawy ubogie w kolagen są bardziej podatne na kontuzję.
  • Bieganie również wpływa negatywnie na stawy kolanowe – te ulegają wielokrotnie przeciążeniom. Dlatego w trosce o zdrowie kolan, suplementacja kolagenem jest wręcz pożądana.

Stosowanie hydrolizowanego kolagenu przez sportowców zmniejsza ryzyko powstawania zmian zwyrodnieniowych w grupie podwyższonego ryzyka, a także zmniejsza odczucie bólu. Podobny zabieg można uzyskać włączając żelatynę do swojej diety.

Właściwości żelatyny

Na jakie właściwości żelatyny na pewno warto zwrócić uwagę?

  • Wspomaga funkcje trawienia, przez pobudzanie produkcji soków żołądkowych. Dzięki sprawnemu wiązaniu z wodą, pomaga w przesuwaniu pokarmu w układzie trawiennym.
  • Przyspiesza redukcję masy ciała –  zmniejsza ona apetyt oraz zwiększa uczucie sytości. Z racji, iż żelatyna jest białkiem, dostarcza ona niezbędnych aminokwasów oraz jest niskokaloryczna.
  • Wspomaga utrzymanie gospodarki hormonalnej – dzięki zawartości aminokwasu jakim jest glicyna, ma ona wpływ na insulinę i może zapobiegać hipoglikemii.
  • Wzmacnia kości – dzięki zawartości egzogennego aminokwasu lizyny, żelatyna wspomaga przyswajanie wapnia i wzmacnianie kości.
  • Poprawia regenerację mięśni – poprzez zawartość istotnych dla tego procesu aminokwasów tj. arginina i glicyna.
  • Łagodzi ból i wspomaga funkcjonowanie stawów – dzięki zawartości glicyny i proliny. Jednak potrzeba większej ilości badań, aby potwierdzić tę tezę.
  • Wspomaga kondycję włosów i paznokci. Warto jednak pamiętać, że dobra kondycja włosów i paznokci jest odzwierciedleniem dobrostanu całego organizmu.
  • Poprawia stan zdrowia tkanki łącznej i elastyczność ścięgien.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne.
  • Wpływa na jędrność skóry oraz przyspiesza jej regenerację.
  • Równoważy zbyt dużą podaż aminokwasów siarkowych.

Czy żelatyna jest zdrowa?

Żelatyna podobnie jak każdy inny produkt spożywczy, stosowana w granicach normy, nie przynosi żadnych negatywnych skutków ubocznych. Z racji szeregu pozytywnych właściwości jakie posiada, suplementacja żelatyną jest jak najbardziej zdrowa i korzystna. Należy jednak pamiętać, że wiele innych produktów zawiera daną ilość żelatyny i ważnych aminokwasów, np. jogurty. Może się okazać, że przy dobrze skomponowanej diecie przygotowywanie roztworów z żelatyny może nie jest konieczne.

Żelatyna na stawy sportowców

Żelatyna spożywcza jest produktem powszechnie stosowanym jako emulgator i środek żelujący. Oznaczona jest na liście legalnych dodatków do żywności Unii Europejskiej symbolem E441. Odznacza się szeregiem właściwości prozdrowotnych, a także nie wykazuje tendencji do pogarszania stanu zdrowia. Przy prawidłowo skomponowanej diecie, suplementacja żelatyną nie jest konieczna. Jednak w przypadku niedoboru aminokwasów tj. prolina, walina czy glicyna, stosowanie żelatyny może wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

[div class='gadd']
[end-div][div class='mob-gadd']
[end-div]
Brak głosów.
Proszę czekać...

Michał Smuszkiewicz

Michał Smuszkiewicz - student AWF Poznań posiadający duży wachlarz wiedzy jak i doświadczenia w zakresie aktywności fizycznej oraz żywienia. Jest osobą ambitną czującą ciągły niedosyt wiedzy. Przekłada się to na to, że każdy trening oraz dieta są przemyślane oraz dostosowane do potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj