
Żelatyna na stawy
Na podstawie licznych badań można potwierdzić, że żelatyna wpływa pozytywnie na poprawę kondycji:
- stawów,
- chrząstek,
- wiązań,
- ścięgien.
Proces odnowy struktur w ciele człowieka jest długotrwały. Nie można liczyć więc, że w krótkim czasie suplementacja żelatyną przyniesie niewiarygodne efekty w krótkim czasie. Warto też pamiętać, że przyjmowanie dodatkowo witaminy C jest niezbędne do właściwej syntezy kolagenu. Jeśli w diecie brakuje tego antyoksydantu, zaleca się jego dodatkową suplementację.
Jakie wartości odżywcze znajdują się w żelatynie?
100g produktu to:
- wartość energetyczna na poziomie 336kcal,
- 85g białka,
- 0g węglowodanów
- 0,1g tłuszczu.
Kolagen dla sportowców
Osoby uprawiające spor powinny nieco bliżej zapoznać się z zagadnieniem jakim jest kolagen, którego źródłem jest właśnie żelatyna.
- Podczas treningów następuje wielokrotne przeciążenie stawów, tym samym zwiększając ryzyko ich urazu.
- Suplementacja kolagenem może wpłynąć na poprawę wyników treningowych, jak i zdrowia. Działa wręcz jak balsam regenerujący dla stawów. To właśnie dzięki niemu są one w dobrej kondycji i lepiej funkcjonują.
- Organizm ludzki produkuje kolagen do 25 roku życia. Po tym okresie przestaje jego produkcji, a tym samym zwiększa się ryzyko wystąpienia urazów w stawach.
- Na skutki jego niedoboru narażeni są m.in. sportowcy i ćwiczący na siłowni, których stawy ubogie w kolagen są bardziej podatne na kontuzję.
- Bieganie również wpływa negatywnie na stawy kolanowe – te ulegają wielokrotnie przeciążeniom. Dlatego w trosce o zdrowie kolan, suplementacja kolagenem jest wręcz pożądana.
Stosowanie hydrolizowanego kolagenu przez sportowców zmniejsza ryzyko powstawania zmian zwyrodnieniowych w grupie podwyższonego ryzyka, a także zmniejsza odczucie bólu. Podobny zabieg można uzyskać włączając żelatynę do swojej diety.
Sprawdź także: Kolagen na stawy – opinie, działanie, przeciwwskazania
Właściwości żelatyny
Na jakie właściwości żelatyny na pewno warto zwrócić uwagę?
- Wspomaga funkcje trawienia, przez pobudzanie produkcji soków żołądkowych. Dzięki sprawnemu wiązaniu z wodą, pomaga w przesuwaniu pokarmu w układzie trawiennym.
- Przyspiesza redukcję masy ciała – zmniejsza ona apetyt oraz zwiększa uczucie sytości. Z racji, iż żelatyna jest białkiem, dostarcza ona niezbędnych aminokwasów oraz jest niskokaloryczna.
- Wspomaga utrzymanie gospodarki hormonalnej – dzięki zawartości aminokwasu jakim jest glicyna, ma ona wpływ na insulinę i może zapobiegać hipoglikemii.
- Wzmacnia kości – dzięki zawartości egzogennego aminokwasu lizyny, żelatyna wspomaga przyswajanie wapnia i wzmacnianie kości.
- Poprawia regenerację mięśni – poprzez zawartość istotnych dla tego procesu aminokwasów tj. arginina i glicyna.
- Łagodzi ból i wspomaga funkcjonowanie stawów – dzięki zawartości glicyny i proliny. Jednak potrzeba większej ilości badań, aby potwierdzić tę tezę.
- Wspomaga kondycję włosów i paznokci. Warto jednak pamiętać, że dobra kondycja włosów i paznokci jest odzwierciedleniem dobrostanu całego organizmu.
- Poprawia stan zdrowia tkanki łącznej i elastyczność ścięgien.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Wpływa na jędrność skóry oraz przyspiesza jej regenerację.
- Równoważy zbyt dużą podaż aminokwasów siarkowych.
Czy żelatyna jest zdrowa?
Żelatyna podobnie jak każdy inny produkt spożywczy, stosowana w granicach normy, nie przynosi żadnych negatywnych skutków ubocznych. Z racji szeregu pozytywnych właściwości jakie posiada, suplementacja żelatyną jest jak najbardziej zdrowa i korzystna. Należy jednak pamiętać, że wiele innych produktów zawiera daną ilość żelatyny i ważnych aminokwasów, np. jogurty. Może się okazać, że przy dobrze skomponowanej diecie przygotowywanie roztworów z żelatyny może nie jest konieczne.
Żelatyna na stawy sportowców
Żelatyna spożywcza jest produktem powszechnie stosowanym jako emulgator i środek żelujący. Oznaczona jest na liście legalnych dodatków do żywności Unii Europejskiej symbolem E441. Odznacza się szeregiem właściwości prozdrowotnych, a także nie wykazuje tendencji do pogarszania stanu zdrowia. Przy prawidłowo skomponowanej diecie, suplementacja żelatyną nie jest konieczna. Jednak w przypadku niedoboru aminokwasów tj. prolina, walina czy glicyna, stosowanie żelatyny może wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Podobne artykuły:
- Kolagen na stawy – co zawiera, jak działa, jak wybrać najlepszy?
- Kolagen hydrolizowany – na czym polega hydrolizacja i czy to optymalna forma?
- Kolagen 10000, 12000, 13000 mg – jaka jest optymalna ilość kolagenu w porcji?
- Kolagen rybi – na co pomaga, jakie ma właściwości i zastosowanie?
- Kolagen na stawy – opinie, działanie, przeciwwskazania
- Kolagen rybi (morski) – charakterystyka, dlaczego wybierać tę formę?
- Kolagen na stawy – działanie, suplementacja i najlepsze źródła
- Kolagen dla biegaczy – czy to dobry suplement na ochronę stawów?
