Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):

Kalorie: 1120 kcal

Węglowodany: 108 g

Białko: 74 g

Tłuszcze: 49 g

Składniki na 2 porcje:

● 600 g cielęciny
● 1 cebula
● 1 łyżka masła klarowanego
● 1 jajko
● płatki jaglane, 50 g
● 2 łyżki wywaru jarzynowego
● mąka  gryczana do obtoczenia
● 3 szklanki wywaru jarzynowego
● 2 szklanki mleczka kokosowego
● 1 pęczek koperku
● sól
● pieprz
● 200 g kaszy gryczanej
● 500 g warzyw: kalafior, brokuł, marchew

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Mniej więcej w połowie mielenia wrzucić do maszynki złocistą cebulę i mielić dalej (jeśli cebulę dodacie na końcu, to trzeba jeszcze raz przemielić trochę mięsa, bo inaczej cała cebulka zostanie w maszynce). Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, wlać 1-2 łyżki wywaru jarzynowego, dosypać garść płatków jaglanych i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Jeśli jest zbyt twarde i gęste, trzeba dodać jeszcze łyżkę lub dwie bulionu. A gdy zrobi się luźne, to trochę płatków jaglanych.

Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki. Każdą obtoczyć w mące i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucić delikatnie mięsne kulki – tak, by nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zalać mleczkiem kokosowym i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać – by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku. Podawać z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.

Pulpety z cielęciny w sosie koperkowym

Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj