Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to nic dobrego. Przyczynia się, np. do zawału serca, miażdżycy naczyń krwionośnych czy też chorób wieńcowych. Skutecznym sposobem na uniknięcie problemów tego typu i skuteczne obniżenie cholesterolu w organizmie są fitosterole. Ich źródłem są m.in. warzywa, oleje i orzechy. Jak dokładnie działają? W jaki sposób odpowiednio je stosować? Jakie dawki będą najlepsze? Fitosterole a cholesterol – co powinniśmy jeszcze wiedzieć?

Fitosterole

Cholesterol produkowany jest przez przez ludzi i zwierzęta. Z kolei fitosterole – czyli sterole roślinne – produkowane mogą być tylko i wyłącznie przez rośliny. Swoją budową są bardzo podobne do konstrukcji cholesterolu i pomagają w jego obniżeniu. Składają się z dwóch podstawowych grup: steroli i stanoli.

  • Sterole posiadają tylko nienasycone wiązanie w cząsteczce, a stanole – wiązanie nasycone.
  • Ich działanie polega na wchodzeniu w skład błon komórkowych cholesterolu. Zagospodarowują ubytki w jego cząstkach, jednocześnie utwierdzając całą błonę.
  • Mają pochodzenie roślinne, dlatego najczęściej są dostarczane w pożywieniu.

Fitosterole swoje pierwsze badania przeszły w 1950,  kiedy to zauważono obniżający ich wpływ na wysoki poziom cholesterolu. Szybko znalazły swe zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej.

Fitosterole – występowanie

Sterole roślinne występują przede wszystkim w komórkach roślinnych. Ich źródłem są również naturalne produkty:

  • oleje roślinne tj. oliwa z oliwek, olej sezamowy, kukurydziane czy też słonecznikowy;
  • otręby ryżowe;
  • sezam, nasiona słonecznika;
  • owoce i warzywa;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • migdały;
  • warzywa strączkowe tj. fasola;
  • orzechy.

Na półkach sklepowych można znaleźć wiele produktów wzbogaconych o sterole roślinne. Wśród nich warto wymienić jogurty, majonez, sery dojrzewające, serki homogenizowane, produkty cukiernicze (czekolada), produkty mięsne czy też mleczne napoje.

Fitosterole – dawkowanie

Nadmiar steroli roślinnych przynosi określone efekty uboczne – warto zwrócić uwagę na ich ilość w diecie. Każdego dnia człowiek spożywa średnio 500mg stanoli i steroli – to zdecydowanie za mało. Codzienne posiłki powinny dostarczać od 1 do 3g fitosteroli. Taka dawka z pewnością pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.

[div class='gadd']
[end-div][div class='mob-gadd']
[end-div] Jak działają fitosterole?

Jak działają fitosterole? Jakie efekty przynoszą? Czy mogą też stanowić zagrożenie dla człowieka?

Efekty

Stosowanie steroli ma dobre strony.

  • Głównym i najważniejszym efektem stosowania fitosteroli jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Sterole hamują jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym, zwiększając jego wydalanie z organizmu. Do krwiobiegu trafia ich bardzo mała ilość.
  • Sterole roślinne w towarzystwie witamin C i E hamują agregację płytek krwi. Czyli blokują zlepianie się płytek, które poprzez takie zlepianie się mogą doprowadzić do zatorów w układzie krążenia.
  • Sterole roślinne działają antyoksydacyjnie, czyli osłabiają działania wolnych rodników w organizmie oraz poprzez apoptozę, wywołują śmierć komórki. Wolne rodniki w organizmie powodują degradację cząsteczki DNA, co często przyczynia się do powstania nowotworów. Sterole te zatrzymują, np. raka płuc, żołądka, okrężnicy. Zapobiegają również przerzutom.
  • Często stosowane są w kosmetyce, ponieważ potrafią aktywizować kolagen. Tym samym poprawiają napięcie i nawilżenie skóry, niwelują zmarszczki, przyspieszają regenerację skóry oraz łagodzą liczne podrażnienia.
  • W organizmie człowieka działają przeciwgrzybiczo oraz przeciwbakteryjnie.
  • Działają przeciwzapalnie, gdyż redukują silną odpowiedź immunologiczną. Dzięki temu wspomagają i hamują rozwój chorób tj. reumatologiczne zapalenie stawów.
  • Systematyczne spożywanie steroli roślinnych wpływa pozytywnie na prostatę – zmniejszając jej przerost i łagodząc problemy z oddawaniem moczu.

Zagrożenia

Czy w takim razie fitosterole mogą stanowić jakiekolwiek zagrożenie? Okazuje się, że tak.

Ich zbyt duża dawka, powoduje obniżenie:

  • β-karotenu,
  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • likopenu.

Wypłukiwanie tak ważnych witamin obniża odporność, co niesie za sobą większe ryzyko chorób. Fitosteroli nie należy podawać również dzieciom, gdyż w młodym wieku ich organizm potrzebuje cholesterolu (jako cząstki budulcowej).

Fitosterole a cholesterol

Sterole roślinne są naturalnym lekarstwem na wiele chorób. Relacja fitosterole a cholesterol jest bardzo ważna –  ich głównym zadaniem jest obniżanie tego drugiego. Jednak potrafią również pozytywnie wpływać na skórę, czy też wzmacniać inne układy w organizmie. Nie należy przekraczać dziennej dawki, ponieważ ich nadmiar wypłukuje z organizmu cenne witaminy. To z kolei znacząco wpływa na odporność organizmu. Odpowiednia podaż fitosteroli w diecie to na pewno lepszy wybór niż szereg tabletek i lekarstw. Skąd brać fitosterole? Nie ma problemu z ich kupnem – są składnikiem wielu produktów, które znajdują się na sklepowych półkach.

[div class='gadd']
[end-div][div class='mob-gadd']
[end-div]
Brak głosów.
Proszę czekać...

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

  1. Trzeba uważać na podwyższony cholesterol, bo świadczy on o chorobach spowodowanych nadmiarem tkanki tłuszczowej. Dlatego staram się codziennie ćwiczyć, trzymać zbilansowaną dietę i stosować iqgreen, żeby zachować jak najlepsze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Szukaj